„Valstiečiai“ inicijuoja referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo | KaunoDiena.lt

„VALSTIEČIAI“ INICIJUOJA REFERENDUMĄ DĖL SEIMO NARIŲ SKAIČIAUS MAŽINIMO

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) nariai rinks parašus surengti referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo.

Ketvirtadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įregistravo 18 piliečių iniciatyvinę grupę privalomajam referendumui surengti.

Tarp grupės narių – Seimo nariai „valstiečiai“ Agnė Širinskienė, Arvydas Nekrošius, Aušrinė Norkienė, Petras Valiūnas.

Jie siekia referendumu pakeisti Konstituciją, kad Lietuvoje būtų renkami ne 141, o 121 Seimo narys.

Per šešis mėnesius iniciatyvinė grupė turi surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių parašų, kad referendumas būtų surengtas.

Anksčiau jau būta referendumo iniciatyvų dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo. Jos paprastai kildavo prieš Seimo rinkimus ir visos baigėsi nesėkme.

Be to, praėjusių metų pabaigoje Seimas pradėjo svarstyti tokią pačią „valstiečių“ inicijuotą Konstitucijos pataisą. Jai pritarta po pateikimo.

„Mes esame realistai, matėme, kaip vyko Seime pateikimas, kalbėjome ir su kitų frakcijų nariais, ir matome, kad kitos frakcijos tikrai nėra linkusios mažinti Seimo narių skaičių. Matyt, visi rūpinasi ir savo vietomis ateityje. Tiesiog realybė yra tokia, kiek matome, kad Seimas neturi politinės valios priimti Konstitucijos pakeitimą“, – ketvirtadienį BNS sakė A. Širinskienė, aiškindama, kodėl referendumas inicijuojamas nelaukiant Konstitucijos pataisos priėmimo procedūros pabaigos parlamente.

Ji pabrėžė, kad savo iniciatyva „valstiečiai“ vykdo rinkimų programą.

A. Širinskienės teigimu, jų neatbaido ir ankstesnių referendumo iniciatyvų nesėkmės.

„Manau, Lietuvos gyventojai remia Seimo narių skaičiaus mažinimą. Juoba, kad mes stengiamės mažinti darbuotojų, tarnautojų skaičių kituose valstybės sektoriuose. Būtų labai keista, jeigu nemažintume ir Seime, nepradėtume nuo savęs“, – BNS sakė ji.

Siūlymą mažinti parlamentarų skaičių iki 121 „valstiečiai“ motyvuoja sumažėjusiu šalies gyventojų skaičiumi. 1992 metais, kai buvo priimta Konstitucija, Lietuvoje gyveno 3,7 mln. gyventojų, šiuo metu – 2,8 milijono.

„Seimo narių skaičius iki šiol, nors valstybė susiduria su demografiniais pokyčiais, išliko visiškai nepakitęs, 141 Seimo narys. Manytina, kad reikšmingai sumažėjus piliečių skaičius, yra tikslingas ir Seimo narių skaičiaus mažinimas“, – pernai lapkritį pristatydamas Konstitucijos pakeitimo projektą sakė Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis.

Kadencijos pradžioje „valstiečiai“ teikė Konstitucijos pataisą, kuri Seimo narių skaičių būtų mažinusi nuo 141 iki 101 parlamentaro, taip pat iš spalio į kovą perkelti Seimo rinkimų datą.

Vyriausybė šioms pataisoms pateikė teigiamą išvadą, bet toliau projektas nepasistūmėjo.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis žurnalistams yra sakęs, kad kitos frakcijos tokios iniciatyvos nepalaiko, o „valstiečių“ balsų neužtenka priimti sprendimui.

Norint pakeisti Konstituciją reikia, kad per priėmimą už tai balsuotų ne mažiau kaip 94 Seimo nariai. Dėl Konstitucijos pataisų priėmimo balsuojama du kartus su trijų mėnesių pertrauka, abu kartus už turi būti ne mažiau kaip du trečdaliai Seimo narių.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

...

Nėra ko 'valstiečiams' žaist su tais parašais, referendumui paskelbt PAKANKA paprastos Seimo posėdy dalyvaujančių narių daugumos!

Pilietiškasg

Nejaugi lietuvos piliečiai "pasimaus"ant valstiečių žaislinio iešmo - ne tas 140 ar mažesnis narių jų skaičius sutaupys pinigus! Patys seimūnai- vakstiečuai gali priimti įstatymą draudžiantį tiek seimo nariams, tiek vyriausybės nariams turėti patarėjų!!! Toji gausi "lipdukų" prie "lovio" armija suryja didelę dalį mùsų pensijų, atlyginimų! Tiek pinigų nesuryja tos tie keliolika, anot valstietukų, per didelis skaičius seimo narių. NEPASIRAŠYKITE už referendumą, nes ur Kinstitucija bus tampoma kaip kojinė, o ir eurų nesutaupys, jei neatsisakys tų visų savo "lipdukų", o ir referendumas kainuos ne vieną milijoną - GALVOKITE pasirašydami apie tai! Neapsunkinkite Lietuvos bereikalingu referendumu- siūlykite atsisakyti visiems oatarėjų, padėjėjų; gslima pasiūlyti atsisakyti ir seimo viešbučio bent vilniečiams seimo nariams pradžiai! Ekonomistai paskaičiuokite šio pasiūlymo naudą!

Anonimas

zelemunčikas, kokios, kieno ir kiek tų žemių užgrobta, atsilupėli? ai žinau, kaip kupriuko 15arų sklypelis išsprogo į hektarą su biškiu ir ne bet kur o šalia vilniaus. tai kada tas patriotas imsis grąžinti užgrobtą žemę? manau puikus pavyzdys būtų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS