„Valstiečiai“ rengs tyrimą dėl politikos ir verslo ryšių | KaunoDiena.lt

„VALSTIEČIAI“ RENGS TYRIMĄ DĖL POLITIKOS IR VERSLO RYŠIŲ

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija nusprendė atlikti naują tyrimą dėl politikos ir verslo ryšių, pratęsiant Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) darbą.

„Frakcija pritarė projektui ir planuoja, kad nutarimo projektas bus įregistruotas šioje sesijoje, o balsuojama bus pirmame posėdyje naujos sesijos“, – po frakcijos posėdžio penktadienį žurnalistams sakė LVŽS vadovas Ramūnas Karbauskis.

Pasak „valstiečių“ vadovo, klausimai dar formuluojami, o paprašytas konkrečiai įvardyti būsimo tyrimo epizodus, minėjo automobilių prekybos, nekilnojamojo turto plėtros ir energetikos įmones vienijančią „Modus grupę“. Jos protegavimu „valstiečių“ lyderis apkaltino buvusį premjerą konservatorių Andrių Kubilių.

„Į daugelį klausimų nebuvo atsakyta, nes nebuvo ir užduoties tokios. Daugelis dalykų buvo nepaliesti tame tyrime, ir „Modus“ grupės klausimai, energetikos klausimai“, – sakė „valstiečių“ vadovai.

Anot R. Karbauskio, naujam tyrimui pritarė visi frakcijos nariai, trys tik susilaikė.

Prieš tyrimą kategoriškai pasisakantys „valstiečių“ frakcijos nariai NSGK vadovas Vytautas Bakas ir Justas Džiugelis dar iki balsavimo paliko frakcijos posėdį.

J. Džiugelis sakė nepalaikantis šio tyrimo ir jį tiesiai pavadino „konservatorių skandinimo planu“, kuriame jis nenori dalyvauti.

„Frakcijos seniūnas turi pasiūlymą pagalvoti, kas jam svarbiau: ar asmeniniai interesai susidoroti su prezidente, konservatoriais ir visais kitais, ar išsaugoti frakcijos vienybę, nes yra kolegos, kurie tam priešinasi. Tegu Ramūnas tai deda ant svarstyklių ir sveria“, – žurnalistams sakė J. Džiugelis.

„Tikrai yra ne vienas žmogus, kas ir buvo pasakyta frakcijos posėdyje. Gali susiformuoti frakcija. Pažiūrėsime, ar mes eisime tuo keliu, ar ne, mes dar nuspręsime, bet toks skaičius žmonių yra“, – sakė J. Džiugelis.

Į klausimą, ar ketina trauktis iš frakcijos, parlamentaras atsakė, kad „dabar yra savaitgalis, Ramūnas turi laiko pagalvoti“.

R. Karbauskis teigė „nenorintis komentuoti J. Džiugelio fantazijų“, o galimo frakcijos narų pasitraukimo sakė nesureikšminantis.

„Vieno ar dviejų žmonių pasitraukimas iš frakcijos, jei tai galima vadinti atskilimu, vadinkime atskilimu, bet man keista, kai atskilimu vadinama kelių procentų Seimo narių veiksmas“, – sakė LVŽS vadovas.

Seimas birželio pradžioje patvirtino NSGK parlamentinio tyrimo išvadas. Jomis grėsme valstybės sąrangai ir nacionaliniam saugumui pripažintas neteisėtas Rusijos energetikos bendrovės „Rosatom“ ir lietuviško koncerno „MG Baltic“ veikimas.

Taip pat konstatuota, kad politikai, verslininkai ir žiniasklaidos atstovai siekia apeiti draudimą juridiniams asmenims finansiškai remti partijas. Tokiu atveju remiama grynaisiais pinigais, suteikiant nuolaidas, per įvairius fondus apmokant sąskaitas, užslėptą reklamą.

Anot išvadų, galiojantis viešųjų ir privačių interesų deklaravimo mechanizmas yra formalus ir proaktyviai nekontroliuojamas, atkreiptas dėmesys į neteisėto ir neskaidraus lobizmo atvejus, rašoma ir apie neteisėtą žiniasklaidos naudojimą - ji išnaudojama pasiekti sau naudingų sprendimų, proteguoti partijas, laimėti valstybės užsakymų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

pats

laikas persijoti visus kartu su; magnolija su visais kreivalangiu gyventojais ir kt. veidmainiais tik ? ar tai vel tik kalbos del ivaizdzio?......

...

Kartu su 'konservais' reikia ir KT papurtyt... nes kitaip tie 'konservai' išsisuks.

Nieko sau džiugelio

pamąstymas ....kaip galima paskandinti neprisidirbusius? O jei prisidirbę, tai turi atsakyti net jei tai konservatoriai . Manau pagalvoti reikėtų tokiems džiugeliams ir susivokti kas svarbiau valstybė ir jos žmonės ar kažkokia partija?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS