A. Veryga „neatsižegnoja“ nuo planų dar didinti akcizą alkoholiui | KaunoDiena.lt

A. VERYGA „NEATSIŽEGNOJA“ NUO PLANŲ DAR DIDINTI AKCIZĄ ALKOHOLIUI

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikisi, kad nuo rytojaus, kovo 1-osios, 10 proc. didėjantis akcizų tarifas etilo alkoholiui šiek tiek sumažins stiprių alkoholinių gėrimų vartojimą ir prieinamumą.

„Aišku, tai nėra labai kažkoks didelis drastiškas didinimas, kad reikšmingai pakeistų situaciją. Akcizo didinimas turi ir dar vieną tikslą - jau tokį labai minimalų, kurį valstybė visada turėtų sau keltis, tai yra tai, kad tas akcizo augimas bent minimaliai pralenktų pajamų augimą. Neužmirškime, kad gyventojų pajamos auga. Jeigu kaina išlieka lygiai tokia pati, reiškia, nedidinant akcizo įperkamumas didėja, kaip daug metų Lietuvoje buvo. Iš esmės mes tik bandome kompensuoti ir amortizuoti tai, kas anksčiau buvo nedaryta“, - Eltai sakė A. Veryga.

Į klausimą, ar yra planų ateityje dar padidinti akcizą alkoholiui, ministras sakė, kad šiandien nekalbama apie kažkokius planus, tačiau tai - ateities klausimas.

Neužmirškime, kad gyventojų pajamos auga. Jeigu kaina išlieka lygiai tokia pati, reiškia, nedidinant akcizo įperkamumas didėja, kaip daug metų Lietuvoje buvo.

„Aš manau, kad valstybė neišvengiamai grįš prie šito klausimo. Kaip ir sakiau, mes jį turime didinti bent jau tiek, kad įperkamumas neaugtų augant pajamoms. Tas tikrai bus, bet kiek, kada - tikrai ne šiandienos klausimas“, - sakė A. Veryga.

Kovo 1 d. įsigalios Seimo pernai priimtos Akcizų įstatymo pataisos, numatančios, kad etilo alkoholiui taikomas 1 832 eurų už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizų tarifas.

Skaičiuojama, kad, padidinus akcizų tarifą etilo alkoholiui, 0,5 litro stipraus alkoholinio gėrimo vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,39 euro.

Tikimasi, kad dėl padidinto akcizų tarifo etilo alkoholiui valstybės biudžetas šiais metais papildomai gaus apie 5 mln. eurų pajamų.

Akcizų tarifai etilo alkoholiui ir alkoholiniams gėrimams buvo didinami kasmet ketverius metus iš eilės, t. y. 2014-2017 m. Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, per ketverius metus vyno ir kitų fermentuotų gėrimų rinka susitraukė apie 30 proc., tarpinių produktų - 68 proc., alaus - 17 proc., etilo alkoholio - tik 4 proc.

Pernai gruodžio 11 d. už Akcizų įstatymo pataisas balsavo 92 Seimo nariai, 5 buvo prieš, 16 parlamentarų susilaikė.

Šiuo metu etilo alkoholiui yra taikomas 1 665,04 euro už produkto hektolitrą akcizų tarifas.

Rašyti komentarą
Komentarai (33)

Pacentas ie psihiatrines

Ponas VERYGA LIAUKIS TAU VISAI STOGAS NUVAZIAVO.pRADEK MAITINTIS KAIP VISI ZMONES IR DAR PASIKONSULTOK SU PSIchlogu ir atgausi sveika prota.

nu

Man jau brangu darosi 1000 e. dumais palaist i metus tad neberukysiu ,masinai pinigu pakeist neturiu tad ir masinos atsisakysiu ir tada bus is to minimumo kaip nors isgyvent nes perbrangu jau darosi gyvent .

Susirūpinkite

Veryga,su alkoholiu daryk ką tik nori,bet už kompensuojamų vaistų pertvarkymą,tamsta reikia kabint už tam tikros vietos.Na kaip galima taip kvailai elgti,kad vaistus ne gydytojas,ne ligonis renka,o jau iš anksto ,tai padaro VERYGA? Valdančioji daugumaturėtų susirūpinti,tokiu ministro elgesiu,nes labai krenta jų autoritetas.Ypač tai nukentės per rinkimus.Nemanau,kad nors vienas pensininkas balsuotų už tokį Verygą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS