Vyriausybė siūlo per rinkimus uždrausti konsultacijas iš trečiųjų šalių | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ SIŪLO PER RINKIMUS UŽDRAUSTI KONSULTACIJAS IŠ TREČIŲJŲ ŠALIŲ

  • 3

Vyriausybė trečiadienį pasiūlė Seimui priimti pataisas, kurios uždraustų rinkimų dalyviams konsultacijas iš trečiųjų šalių atstovų, taip pat padidintų sumas, kurias kandidatai bei partijos galėtų išleisti rinkimams.

Ministrų kabinetas pritarė Teisingumo ministerijos inicijuotiems pakeitimams.

Jais būtų nustatyta, kad politinės kampanijos organizavimo, konsultavimo, mokymų sutartis rinkimų dalyviai galėtų sudaryti tik su Lietuvos ar kitose Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės, NATO valstybėse registruotais juridiniais asmenimis ar piliečiais.

„Kalbėdami apie artėjančius rinkimus ekspertai įžvelgia juodųjų technologijų grėsmę, kuomet politinių kampanijų dalyviams gali talkinti specialistai iš Lietuvai nedraugiškų valstybių. Dėl to ir siūlome įstatyme numatyti, kurių valstybių ekspertai galės talkinti rinkimų metu,“ – pranešime cituojamas teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Įstatymo projekte taip pat siūloma pakelti didžiausią vieno savarankiško politinės kampanijos dalyvio politinės kampanijos išlaidų dydį, įvedant su vidutiniu darbo užmokesčiu susijusią skaičiuoklę.

Vyriausybė siūlo, kad šios išlaidos priklausytų nuo rinkėjų skaičiaus ir vidutinės mėnesio algos (VMDU). Dabar jos apskaičiuojamos rinkėjų skaičių dauginant nuo nustatytos sumos.

Pavyzdžiui, šiuo metu politinė partija vyksiančiuose Seimo rinkimuose daugiamandatėje apygardoje pagal įstatymą gali išleisti ne daugiau kaip 730 tūkst. eurų. Pagal naują teisinį reglamentavimą ši suma didėtų iki 1,11 mln. eurų. Daugiau lėšų galėtų išleisti ir politinių kampanijų dalyviai vienmandatėse apygardose.

„Paskutinį sykį maksimalus lėšų dydis buvo nustatytas 2004 metais. Nuo tada smarkiai išsaugo ir samdomų darbuotojų atlyginimai, todėl politinių kampanijų dalyviams prieš gerą dešimtmetį nustatytų limitų jau nebeužtenka,“ – sakė teisingumo ministras.

Šių metų rugsėjį vyksiantiems Seimo nario rinkimams Zanavykų vienmandatėje rinkimų apygardoje nustatytas 19 tūkst. eurų maksimalus išlaidų limitas. Pritaikius naują skaičiavimo modelį, šis dydis siektų daugiau kaip 28 tūkst. eurų.

2019 metais vyks prezidento, Europos Parlamento, savivaldybių tarybų, tiesioginiai merų rinkimai.

Lietuvos žvalgyba pavasarį perspėjo, kad per šiuos rinkimus Rusija bandys įgauti didesnės įtakos politiniams ir visuomeniniams procesams Lietuvoje, taip pat sieks, kad jai palankios politinės jėgos keltų kandidatus ir turėtų savo atstovus valdžios institucijose.

GALERIJA

  • Elvinas Jankevičius
G. Bartuškos / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

O 'antrosios' šalys galimos?.. kas jas sunumeravo?..

tai

kas tas 3? ar ne titovo lygio tipeliai o gal kinai ar chacholai?... neaisku

Petras

O tos treciosios salys ne kalejimai , ministeri ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS