Premjeras žada su prekybininkais aptarti priemones konkurencijai didinti | KaunoDiena.lt

PREMJERAS ŽADA SU PREKYBININKAIS APTARTI PRIEMONES KONKURENCIJAI DIDINTI

Premjeras Saulius Skvernelis žada su prekybininkais ir priežiūros institucijomis aptarti priemones didinti konkurenciją didiesiems prekybos tinklams.

Ministro pirmininko teigimu, Vyriausybė svarsto daugiau priemonių, nei aprašyta į žiniasklaidą patekusiose skaidrėse.

„Norisi, kad tas planas būtų realus, manau, kad planas bus realus ir tikrai galėsime tomis įstatymo suteiktomis priemonėmis apginti vartotoją daugiau negu jis dabar yra ginamas (...) Yra prezentacija parengta, atsiremianti į tas priemones, kurios yra siūlomos, kurios yra svarstytinos. Aišku, ten yra ne visos, mažoka – gerokai daugiau jų yra. Jų padaugės ir po mano vakar vizito Lenkijoje, irgi ta tema diskutavome“, – žurnalistams Vyriausybėje ketvirtadienį sakė S. Skvernelis.

„Artimiausiu metu mes tikrai susisteminsime, pasikviesime mūsų socialinius partnerius, tiek smulkaus vidutinio verslo asociacijas, tiek ir asociacijas, kurios atstovauja prekybos centrams, kalbėsime su priežiūrą ir kontrolės funkciją vykdančiomis institucijomis“, – sakė premjeras.

BNS gautame Vyriausybės priemonių projekte nurodoma, kad prekybos tinklų koncentracija Lietuvoje didelė, ji sukelia daug rizikos tiekėjams ir vartotojams, o mažesnė mažmenininkų konkurencija lemia aukštesnes kainas vartotojams.

Siūloma mažinti administracinę naštą ir rizikas smulkiam ir vidutiniam verslui, dirbančiam prekybos maisto produktų pardavimo rinkoje, peržiūrėti Konkurencijos tarybos įgaliojimus, numatyti skatinamąsias priemones pritraukiant naujus rinkos dalyvius į maisto mažmeninės rinkos segmentą, riboti prekybos tinklų darbo laiką savaitgaliais ir švenčių dienomis.

Planuojama numatyti poveikio priemones už perteklinę koncentraciją – nuo papildomų mokesčių iki tolimesnės plėtros ribojimo ar įpareigojimo mažinti prekybos plotus.

Priemonių plano projekte numatoma didinti valstybės dalyvavimą „probleminėse srityse“. Projekte nurodomos priemonės: valstybinis alkoholio prekybos monopolis, valstybės valdomos turgavietės ir kiti prekybos plotai, už kuriuos nebūtų renkamos rinkliavos, tačiau siekiama mažesnių kainų. Pažymima, kad Seime jau svarstomas valstybės valdomų vaistinių įkūrimas valstybinėse gydymo įstaigose.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Hmm..

Yra laisvos rinkos institutas, bet niekur Lietuvoje nėra laisvos rinkos.Tik karteliniai susitarimai

VYTAUTAS

O KODĖL NĖRA VALSTYBINIŲ PARDUOTUVIŲ SU NORMALIOM KAINOM SUKŪRTA.TEREIKIA DIDŽIULĖS KONTROLĖS,NORMALIŲ KAINŲ IR TOM BŪTU PIPIEC.

Zelemunčikas

Lygiavertiška,aptarti priemones kaip gaudyti vagis su vagių atstivais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS