Ž. Pavilionis: valdančiųjų politinis šou skandina pilietybės referendumą | KaunoDiena.lt

Ž. PAVILIONIS: VALDANČIŲJŲ POLITINIS ŠOU SKANDINA PILIETYBĖS REFERENDUMĄ

Referendumas dėl dvigubos pilietybės nesugebėjo bendram tikslui suvienyti Lietuvos politikų. Ginčų objektu tapo klausimas, kokiu būdu reikia siekti, kad dviguba pilietybė būtų išplėsta.

Konservatorius Žygimantas Pavilionis valdančiųjų iniciatyvą keisti referendumo įstatymą vadina ne tik vienašališka, tačiau ir keliančia riziką nuskandinti dvigubos pilietybės išplėtimo klausimą apskritai.

Ž. Pavilionis kaltina valdančiuosius manipuliuojant žmonių valia, siekiant kompromituoti konservatorius ir bandymu iš valstybei svarbaus referendumo tiesiog padaryti „valstiečiams“ patogų politinį šou. Pasak jo, valdantieji iki šiol iš esmės nieko nepadarė, kad klausimas dėl dvigubos pilietybės būtų sprendžiamas.

Ž. Pavilionis pabrėžia, kad kalbų apie bandymus apeiti Konstituciją negali būti. Tai, anot jo, ne tik nesuderinama su pagarba, kurią reikia rodyti Pagrindiniam šalies įstatymui, tačiau ir kelia pagrįstą riziką, kad planuojamas referendumas apskritai gali žlugti. Politikas pabrėžia, kad visuomenė, supratusi politikų manipuliacijas, gali tiesiog ignoruoti dvigubos pilietybės klausimą.

„Valdantieji iš esmės manipuliuoja žmonių valia. To negali būti. Mes turime būti sąžiningi prieš save ir savo piliečius ir visi kartu Konstitucijoje numatytas sąlygas įvykdyti, o ne bandyti jas priderinti prie vieno ar kito sprendimo“, - Eltai kalbėjo Ž. Pavilionis.

Jie neturėtų daryti politinio šou dėl tautai svarbiausio per dešimtmetį klausimo.

Jis būgštavo, kad žmonės, pamatę, jog referendumo sąlygomis manipuliuojama, apskritai atsisakys jame dalyvauti. Politikas pabrėžė, kad politinę energiją reikia skirti ne bandymams apeiti Konstituciją, bet pastangoms agituoti visuomenės dalį, kuri dar nėra apsisprendusi dėl dvigubos pilietybės.

„Bet kokiu atveju valdantieji, teikdami tokį siūlymą vieni, neaptarę to darbo grupėje dėl referendumo, elgiasi labai neapgalvotai. Mes juk sutarėme, kad visais referendumo klausimais judame kaip vienas kūnas, ir tarp mūsų nėra jokių skirtumų. O tai ką jie daro teikdami partinį siūlymą - šį sutarimą griauna“, - piktinosi politikas.

Ž. Pavilionis sakė, kad, jo nuomone, valdantieji vienašališku siūlymu tiesiog bando pasirodyti geresni už kitus.

„Man tai kvepia tiesiog noru pasirodyti ir įtikti tam tikrai grupei rinkėjų, bet negalvoti apie galutinį rezultatą ir kitas, kitų partijų ar ekspertų reakcijas“, - sakė konservatorius, siūlydamas skubantiems valdantiesiems karštas galvas atvėsinti darbo grupės dėl dvigubos pilietybės pasitarimuose.

Ž. Pavilionis įžvelgė tai, kad „valstiečiai“ tikslingai siekia kaltę dėl vangiai sprendžiamo dvigubos pilietybės klausimo suversti Konstitucijos besilaikantiems konservatoriams ir kitoms partijoms. Pasak jo, valdantieji tiesiog paskandino valstybę skandaluose, atitraukė dėmesį nuo valstybei svarbiausių klausimų.

„Dabar vėl ieškoma kaltų ir visas kaltes bandoma suversti konservatoriams, nes jie puikiai žino, kad konservatoriai ir kitos partijos atsirems į Konstituciją, kuri mus visus saisto. Tačiau jie neturėtų daryti politinio šou dėl tautai svarbiausio per dešimtmetį klausimo“, - aiškino Ž. Pavilionis.

Politikas taip pat pasigedo aiškių valdančiųjų sprendimų, kurie padėtų spręsti dvigubos pilietybės klausimą. Pasak Ž. Pavilionio, referendumui iki šiol nėra rimtai ruošiamasi ir nėra numatytas finansavimas. Konservatorius piktinosi, kad jam, siekiančiam agituoti piliečius, gyvenančius užsienyje, tenka skraidyti už savo asmenines lėšas, nes Seimas atsisako finansuoti tokio pobūdžio keliones.

”Jie man sako, kad Seimas pinigų tokioms kelionėms neturi, ir aš moku už visas keliones iš savo kišenės“, - kalbėjo Ž. Pavilionis, optimistiškai apibendrindamas, kad, jo nuomone, dar nevėlu sąžiningais metodais pasiekti pasisekimą referendume.

Valdantieji siūlo referendumo įstatymo pataisas. Pasak jų, nenuleidus kartelės tam, kad dviguba pilietybė būtų įteisinta, tikėtis sėkmės Lietuvai svarbiame referendume yra nerealu.

Premjeras Saulius Skvernelis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis bei Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas siūlo, kad pilietybę apibrėžiančiam 12 Konstitucijos straipsniui būtų taikoma išimtis, leidžianti sprendimą referendume dėl nuostatų keitimo priimti su mažesniu rinkimų teisę turinčių piliečių dalyvavimu.

Svarstoma, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės įteisinimo galėtų vykti kartu su Prezidento rinkimais 2019 metais.

Tad tam, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės pavyktų, nepakeitus Referendumo įstatymo, reikėtų apie 1,3 mln. piliečių sutikimo.

Dabartiniame referendumo įstatyme rašoma: „Privalomasis referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvavo daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus. Sprendimas dėl Konstitucijos I skirsnio „Lietuvos valstybė“ bei XIV skirsnio „Konstitucijos keitimas“ nuostatų pakeitimo yra laikomas priimtu, jeigu tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

Che: "Pasak jo, valdantieji iki šiol iš esmės nieko nepadarė, kad klausimas dėl dvigubos pilietybės būtų sprendžiamas" - NĖRA tokio klausimo! Nes - mes iš nieko Lietuvos pilietybės neatimam, anie PATYS (niekieno neberčiami) jos atsisako! Ir - atsisako GRYNAI dėl savo asmeninės naudos... tai juk Lietuvos (MŪSŲ) išdavystė. Ir DAR tie išdavikai DRĮSTA Lietuvą (MUS) ant blakstienų statyt, reikalauja to ką jau patys kartą buvo pardavę. BET: taip jie tampa 'lygesniais' už tikruosius Lietuvos piliečius, jie nori ėst iš dviejų lovių. Taip kad, norintys pritart dvigubai pilietybei, nepamirškit kad taip esat DAR KARTĄ nuskurdinami: anie mums mokesčių NEMOKĖJĘ dabar dar nori ir iš Lietuvos privilegijų sulaukt... tai ŽULIKYSTĖ; GĖDA žulikams patarnaujantiems.

VYTAUTAS

ĮSTOJOM Į ES PAGAL REFERENDUMĄ,KUR MAXIMA PAŽADĖJO PIJOKAMS ALAUS BUTELĮ,O SENUTĖM PIGIŲ SKALBIMO MILTELIŲ MAIŠ.REFERENDUMĄ PRIPAŽINO TEISIU,IR NIEKAS NEMATĖ KORUPCIJOS.JUK VIEŠAI BUVO PASKELBTA,KAD KAS BALSUOS,TAS GAUS,NORS IR ČIA LIAUDĮ APGAVO.DABAR VĖL NORI KEISTI KONSTITUCIJĄ,KAIP ADAMKAUS RINKIMO METU.NIEKAD NESUTIKSIU,KAD GYVENANTYS JANKIJOJE,PARDAVĘ SAVO PILIETYBĘ UŽ DOLERIUS,SPRĘSTU LIETUVOS REIKALUS.

Anonimas

Darzelinukai nekalbalbantys lietuviskai tik ir gaus ta pilietybe o gime lietuviais ja praras is tos kovos laimetoju nebus pralaimes motina lietuva
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS