Žiniasklaida: nauja tarybų narių apmokėjimo tvarka kainuos per 13 milijonų eurų daugiau nei pernai | KaunoDiena.lt

ŽINIASKLAIDA: NAUJA TARYBŲ NARIŲ APMOKĖJIMO TVARKA KAINUOS PER 13 MILIJONŲ EURŲ DAUGIAU NEI PERNAI

  • 2

Seimui birželį nustačius, kad savivaldos politikai gaus penktadalį mero atlyginimo, nauja apmokėjimo tvarka savivaldybėms kainuos mažiausiai 13 milijonų eurų daugiau nei pernai, sekmadienį pranešė TV3 Žinios.

Seimas birželio viduryje priėmė Vietos savivaldos įstatymo pataisas, pagal jas tarybų nariams bus mokamas atlygis, kuris sieks penktadalį mero darbo užmokesčio.

TV3 žinios suskaičiavo, kad 45 Lietuvos savivaldybės išmokoms už degalus, transportą, kitas paslaugas bei atlygį už posėdžius pernai išleido daugiau nei 5,5 milijonų eurų. Pagal naują atlyginimų sistemą ši suma siektų beveik tris kartus daugiau – per 15 milijonų eurų.

Preliminariais televizijos skaičiavimais, jei būtų taikomas toks pats išlaidų skirtumas visoms 60 savivaldybių, joms pagal naują tvarką per metus reikėtų išleisti 13 milijonų eurų daugiau nei pernai.

Anot televizijos, reali pinigų suma bus didesnė, nes savivaldybių komisijų, komitetų ir opozicijos vadovai gaus didesnes algas nei tarybų nariai.

„Šiems metams buvo numatyti 146 tūkstančiai, jau 2024 metų biudžete mes turėtumėm nusimatyti 341 tūkstantį. Tai yra kosminiai pinigai“, – TV3 televizijai sakė Kretingos meras Antanas Kalnius.

Priimtose pataisose numatomas ne tik atlygis tarybų nariams. Taip pat nustatyta, kad opozicijos lyderiui bei komitetų ir komisijų pirmininkams būtų nustatomas 20 proc. didesnis, pavaduotojams – 10 proc. didesnis atlyginimas nei eiliniams nariams.

Kartu iš įstatymo išbraukta nuostata, kad savivaldybės tarybos nariui gali būti skiriama išmoka su jo, kaip tarybos nario, veikla susijusioms kanceliarinėms, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos, viešosios informacijos rengėjų teikiamų paslaugų ir kitoms išlaidoms apmokėti.

Atlygio tarybų nariams pokyčių politikai ėmėsi visuomenininkui Andriui Tapinui pradėjus iniciatyvą „Skaidrinam“.

Jos metu skelbta, jog kai kurie savivaldos politikai maksimaliai panaudojo galimas išleisti kanceliarines lėšas, nepaisant to, kad per koronaviruso pandemiją judėjimas ir kitokia veikla buvo smarkiai apriboti. Paaiškėjo, kad dalis tarybų narių pylėsi kurą mokėdami skirtingomis banko kortelėmis, skirtinguose miestuose beveik tuo pačiu metu, lėšas naudojo kitais abejonių sukėlusiais būdais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

eilini karta VISUS ZMONES ISPY..pi no

valdžiažmogiai gaus ir papildomos naudos

O kodėl neinformuojama, kad valdžiažmogiai gaus ir papildomos naudos: ------ nes papildomas Darbo užmokestis (vietoj kanceliarinių) bus apmokestinamas visais mokesčiais, o kanceliarinės būdavo neapmokestinamos. O valdžiažmogiai tokiu atveju gaus ir netiesioginės papildomos naudos - jų soc. garantijos ir pensija tik padidės, nes padidės įmokos į Sodrą...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS