Po kilusio protesto P. Gražulis atšaukiamas iš Žmogaus teisių komiteto | KaunoDiena.lt

PO KILUSIO PROTESTO P. GRAŽULIS ATŠAUKIAMAS IŠ ŽMOGAUS TEISIŲ KOMITETO

Po visuomenės peticijos ir Seimo narių protesto dėl Petro Gražulio darbo Žmogaus teisių komitete šiam parlamentarui bus siūloma pereiti į Kultūros komitetą.

Tai sutarta antradienį per parlamentinių frakcijų seniūnų susirinkimą pas Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį.

„Yra sutarimas, kad Petras Gražulis tikrai neturėtų būti Žmogaus teisių komitete, ir nutarta siūlyti jam pereiti į Kultūros komitetą. R. Karbauskis pasakė, kad jam, kaip Kultūros komiteto pirmininkui, tinka visi Seimo nariai, ir P. Gražulis tinka. Tik reikia dar su pačiu P. Gražuliu suderinti“, – po susirinkimo BNS sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

P. Gražulis BNS piktinosi, kad sprendimas priimtas jam nedalyvaujant: „Sprendimas priimtas už akių. Manęs net neišklausius.“ 

Jis teigė pats nesutiksiąs dirbti Kultūros komitete.

„Bus balsuojama Seime ir dar turėsiu vieną galimybę išsakyti šiuo klausimu savo poziciją, kad nė vieno Seimo nario nėra labiau nusipelnusio būti Žmogaus teisių komitete kaip aš, kadangi nė vienas  Seimo narys sovietmečiu nebuvo Helsinkio grupėje ir negynė sovietiniais laikais žmogaus teisių (...)“, – aiškino P. Gražulis.

Paklaustas, ar boikotuos darbą Kultūros komitete, jeigu jį Seimas ten pasiųs dirbti, P. Gražulis tvirtino šio klausimo nekomentuosiąs, nes nežino, kaip toliau elgsis.

P. Gražulis šiuo metu priklauso Mišriai Seimo narių grupei, nes „tvarkiečiai“ atsisakė su juo dirbti vienoje frakcijoje. Tuo metu Mišri Seimo narių grupė Žmogaus teisių komitete jau turi savo atstovą – Justą Džiugelį.

„Tikiuosi, jį pavyks ištraukti iš Žmogaus teisių komiteto“, – teigė E. Gentvilas.

Vasarą paaiškėjo, kad parlamentaras turi nesantuokinį vaiką. Žiniasklaida pranešė, jog buvusi Seimo nario mylimoji kaltina politiką nesirūpinant dukra.

P. Gražulis taip pat yra aktyvus seksualinių mažumų kritikas.

Tikimasi, kad vietoj P. Gražulio dirbti į Žmogaus teisių komitetą grįš neseniai į Kultūros komitetą paskirta „tvarkietė“ Onutė Valiukevičiūtė.

Surinko 16 tūkst. parašų

Žmogaus teisių gynėjai nori Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui perduoti 16 tūkst. parašų prieš Seimo nario Petro Gražulio paskyrimą dirbti Seimo Žmogaus teisių komitete (ŽTK).

Žmogaus teisių organizacijų koalicija pranešė išsiuntusi laišką Seimo pirmininkui prašydama susitikimo, kad galėtų paaiškinti savo poziciją, kodėl minimas parlamentaras neturėtų dirbti šiame komitete.

Žmogaus teisių portale manoteises.lt publikuotame kreipimesi teigiama, kad „Seimo narys P. Gražulis ne kartą nesilaikė įstatymų, nepakluso policijos pareigūnams, niekino marginalizuotų grupių atstovus ir pačius žmogaus teisių principus“.

Kreipimasis per nepilną savaitę sulaukė daugiau nei 16 tūkst. žmonių palaikymo.

„Toks pasirašiusių asmenų skaičius – beprecedentis, iki šiol jokio Seimo nario skyrimas į vieną ar kitą komitetą nėra sulaukęs tokios neigiamos ir taip aktyviai reiškiamos visuomenės reakcijos“, - sako portalo manoteises.lt redaktorė Jūratė Juškaitė.

Opozicijos atstovai atsisakė dirbti su P. Gražuliu

Seimo opozicinių konservatorių bei liberalų frakcijų atstovai Seimo Žmogaus teisių komitete (ŽTK) atsisako dirbti su P. Gražuliu.

Konservatoriai Andrius Navickas bei Sergejus Jovaiša ir liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen kreipėsi į parlamento vadovybę ragindami atšaukti jį iš komiteto ir „neleisti labai svarbiam Žmogaus teisių komitetui, svarstančiam itin jautrius klausimus, tapti politinės klounados vieta“.

„Jei Seimo narys P. Gražulis liks komitete, vertinsime tai, kaip principų, kuriuos įpareigotas ginti šis komitetas, paniekinimą ir nematome galimybės tęsti darbo šiame komitete“, – konservatorių frakcijos pranešime cituojamas Seimo narys A. Navickas.

Pats parlamentaras P. Gražulis sako nematantis jokių kliūčių jam dirbti Žmogaus teisių komitete.

„Aš turiu didžiausią moralinę teisę dirbti Žmogaus teisių komitete, nes aš sovietmečiu esu buvęs Helsinkio grupės narys, vienintelis iš Seimo narių, kuris gynė žmogaus teises sovietiniais laikais, ir visi Helsinkio grupės nariai nukentėjo ir buvo įkalinti, tame tarpe ir aš“, – BNS sakė P. Gražulis.

„Buvo bolševizmas, o dabar – liberalbolševizmas, negali turėt kitos nuomonės, tik tokią, kokią turi tie 16 tūkst. pasirašiusių žmonių“, – piktinosi parlamentaras.

P. Gražulio paskyrimas į ŽTK praėjusią savaitę sulaukė prieštaravimų ir Seime – opozicijos atstovai teigė, kad toks paskyrimas diskredituotų parlamentą.

Vasarą paaiškėjo, kad parlamentaras turi nesantuokinį vaiką. Žiniasklaida pranešė, jog buvusi Seimo nario mylimoji kaltina politiką nesirūpinant dukra.

P. Gražulis taip pat yra aktyvus seksualinių mažumų kritikas.

Iki tol Seimo Audito komitete dirbęs P. Gražulis turėjo jį palikti, nes jis pašalintas iš „tvarkiečių“ frakcijos ir tapo Mišrios Seimo narių grupės nariu, o ši jau turi savo atstovų Audito komitete.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Y

Nepadejo ne juokdariskas susitaikymas su birute del lovio.o ta galvoja ,kad ce is sazines kaltes.

tai

pedofilu kerstas Grazuliui..

Jie-ne žmogaus teisių gynėjai

Žmogaus teisių tikrasis gynėjas yra Petras Gražulis. o tie pasirašiusieji save vadinantys žmogaus teisių gynėjais yra viso labo simonko atstovų teisių gynėjai. Gerai, kad jų nedaug, visoje Lietuvoje tik 16.000. O mes likusieji sudarome virš 2 milijonų. Pagarba Petrui Gražuliui - tikrajam žmogaus teisių gynėjui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS