Akcijos „Darom“ atgarsiai: tarp surinktų šiukšlių – pistoletas | KaunoDiena.lt

AKCIJOS „DAROM“ ATGARSIAI: TARP SURINKTŲ ŠIUKŠLIŲ – PISTOLETAS

  • 1

Nors oras daugumoje Lietuvos savivaldybių buvo permainingas, tačiau tai nesutrukdė sėkmingai įvykti jau dešimtąjį kartą organizuojamai akcijai „Darom“.

„Darom“ naujienos

Skaičiuojama, jog dalyvių skaičius panašus kaip ir pernai, apie ketvirtis milijono. Šis skaičius apima ne tik pačią akcijos dieną, bet ir tuos, kurie balandį – švaros mėnesį  –prisijungė prie „Darom“ iniciatyvos įgyvendinimo. Kai kurie Lietuvos kampeliai tvarkėsi jau ir Šv. Velykų savaitę –aplinką švarino dauguma mokyklų, darželių ir bendruomenių.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį atidarė akciją sodindama sodinukus kartu su Vilniaus psichosocialinės reabilitacijos centro „Rastis” darbuotojais ir vaikais.

Vilniaus miesto meras R. Šimašius švarino Vilniaus apylinkėse esančią teritoriją netoli savo sodybos.

Premjeras Saulius Skvernelis tvarkėsi Smiglių kaime, Zujūnų seniūnijoje. Jis teigė, kad šiose apylinkėse tikrai yra ką tvarkyti ir pastebėjo, kad šiais metais matyti kur kas mažiau plastiko ir stiklo butelių.

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis kartu su žmona ir anūkais taip pat dalyvavo jubiliejinėje 10-ojoje akcijoje „Darom“. Kartu su Ringaudų bendruomene, kaip ir kasmet, tvarkė gyvenvietės aplinką.

„Ši akcija skatina ne tik tvarkyti aplinką – darbas drauge skatina bendrystės jausmą, kuris augina bendruomenes, vienija asmenis, šeimas, valstybines institucijas, verslą, iniciatyvas ir kitus judėjimus. Raginu visus aktyviai dalyvauti akcijoje ir puoselėti mūsų visų aplinką ne tik šią dieną, bet ir kasdien“, – sakė parlamento vadovas.

Vienas iš akcijos „Darom 2017“ prioritetų – piliakalnių tvarkymas. Pastarieji akcijos dieną aktyviai tvarkyti Pakruojo, Utenos, Švenčionių ir kitose savivaldybėse. Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento darbuotojai tvarkė gaisro nusiaubto Kryžių kalno bei Talkšos ežero prieigas. Tvarkant Talkšos ežero pakrantę rasta ne tik įvairių buitinių atliekų, bet ir padangų, televizorių, net baldų.

Kartu su akcija „Darom“ šeštadienį, Verkių regioniniame parke vyko „Proenzi ArthroStop“ masinio „Ėjimo varžybos“, kurių metu žmonės ne tik stengėsi įveikti 15 tūkst. žingsnių, bet ir palaikė akcijos idėją – eidami rinko šiukšles.

Ši akcija skatina ne tik tvarkyti aplinką – darbas drauge skatina bendrystės jausmą, kuris augina bendruomenes, vienija asmenis, šeimas, valstybines institucijas, verslą, iniciatyvas ir kitus judėjimus.

Iš viso per akciją surinkta apie 1 tūkst. 500- 1 tūkst. 800 tonų atliekų, iš kurių daugiausiai komunalinės atliekos. Iš vandens telkinių, pakelių, miškelių buvo traukiamos ir renkamos padangos. Viename iš Rokiškio tvarkymosi taškų rastas ypatingai didelis kiekis padangų, kurios buvo paslėptos plėvele. 

Klaipėdoje iš vandens telkinių trauktos ne tik padangos, tačiau taip pat rastas senas vežimėlis, metalinės konstrukcijos. Dalyvius visoje Lietuvoje stebino randami baldai, buitinės technikos dalys, rūbai, seni batai. Vien Vilniuje rasti keli gamtoje išmesti klozetai. Turbūt įdomiausias „Darom 2017“ radinys – pistoletas, kurį rado įmonės „OMNIVA“ darbuotojai Vilniuje. Daugiau neįprastų radinių šiais metais neaptikta, o Alytaus rajono koordinatorius juokavo, kad „jau pernai buvo surinktos visos bombos.”

Išsamesnė informacija

Vilnius. Daug žmonių susirinko į „Darom“ taškus už miesto ir prie Neries, tvarkyta Neries krantinė ir parkai. Vilniuje itin aktyviai tvarkėsi įvairios jaunimo grupės, mokyklos, darželiai. Prisidėjo daug įmonių kolektyvų su šeimomis. Po akcijos mieste ir už jo ribų buvo galima matyti kalnus raudonų maišų. Buvo rasta piniginė su 10 eurų, gyvūnų palaikai, lovos, benamių buveinės. Daugiausia rasta komunalinių atliekų, padangų, sena sofa ir jau minėtas „OMNIVA“ įmonės kolektyvo rastas pistoletas.

Vilniuje taip pat tvarkėsi ir „Darom“ patruliai – organizacijos savanoriai, kurie rūpinasi savo šalies gerove ir juos supančia aplinka, o taip pat drausmina žmones, jeigu jie nepaiso aplinkos apsaugos įstatymų. Akcijos patruliais yra tapę net keturi įžymūs žmonės, kurie kvietė nelikti abejingais ir prisidėti: viena žymiausių aktorių Ineta Stasiulytė, sveikos gyvensenos treneris, sporto entuziastas Ignas Bakėjus, ilgametis akcijos draugas, buvęs aplinkos viceministras, aplinkosaugos ekspertas Linas Jonauskas ir televizijos projektų dalyvė Monika Šalčiūtė.

Kauno miesto tvarkymosi žemėlapyje buvo numatyta dešimt vietų, kuriose buvo kviečiama padirbėti. Kauno miesto centre tvarkėsi maždaug 500 žmonių. Sutvarkytas Ramybės parkas, sugrėbti lapai. Atvyko ne tik mokyklos, bet ir pavieniai asmenys, šeimos, seimo atstovai, pasirodė meras su pintine obuolių, kuriuos dalijo dirbantiems. Eiguliuose dalyvavo apie 1 tūkst. 200 žmonių, surinkta maždaug 2 tonos atliekų – daugiausia komunalinių.

Prie VI forto tvarkęsi stebėjosi, iš kur ten tiek padangų? Rasta ne tik išmestų, tačiau ir sudegintų padangų, kurios, kaip manoma, ten gulėjo jau ne vienus metus. Romainių bendruomenė suorganizavo netradicinę akciją „Darom“ – sutvarkė miško aikštelę ir pasodino eglę, kurią žada auginti ir puošti per didžiausias metų šventes: Kalėdas ir Naujuosius metus.

Klaipėdos miestas turėjo apie 45 tvarkymosi taškus, kuriuose šiukšlių rasta mažiau nei praėjusiais metais. Kaip ir kituose miestuose pagrindinės randamos atliekos – komunalinės. „Klaipėdos rajono žvejai“ nariai, rinkdami šiukšles iš Trinyčių tvenkinio ir aplink jį pasakojo, jog žvejai iš vandens ištraukė tris didžiules rites, ant kurių, matyt, buvo suvynioti laidai arba trosai. Taip pat rasta daugybė vienkartinių švirkštų, butelių bei plastmasinių maišų. Nemažai jų – batono pakuotės. Matyt, maišeliai į vandenį išmetami, palesinus paukščius.

Skaičiuojama, jog tvarkymosi akcijoje Klaipėdoje dalyvavo mažiausiai 5 tūkst. žmonių. Daugiau nei 1 tūkst. 500 Lietuvos skautų atkeliavo į Klaipėdą, kur susirinkę tvarkė Smiltynės mišką. Prie akcijos Klaipėdoje šiemet prisijungė renginių vedėjas Remigijus Žiogas, sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas. Po talkos klaipėdiečiai susibūrė kultūros fabriko teritorijoje („Raketa Social“ klubas). Čia vyko baigiamasis koncertas, kuriame pasirodė įvairiausi atlikėjai, o vakaro vinis – Jurgos Šeduikytės koncertas.

Šiauliai tvarkėsi jau nuo trečiadienio, turėjo apie 43 taškus. Akcijos dalyviai pabrėžia, kad šiukšlių kiekvienais metais mažėja. Palaikymo dažniausiai sulaukiama iš tų pačių organizacijų, bet pastebėta, kad atsirado naujų, prisijungė ir pavieniai žmonės. Šiemet Šiauliai sulaukė didesnio vaikų darželių aktyvumo nei pernai. Šiauliečiai taip pat vykdo akciją „Prikelk“, kurios tikslas – „Darom“ akcijos metu rastus daiktus atnaujinti ir taip panaudoti juos dar kartą.

Visagine taip pat pastebėta, kad šiukšlių rasta žymiai mažiau nei praėjusiais metais. Kadangi akcijos metu oras buvo palankesnis, Visagino mokyklos tvarkė pakeles ir, pasak taškų koordinatorės, „visos pakelės raudonais maišais nuklotos“.

Į akciją „Darom“ užsiregistravo 2 tūkst. 300 Marijampolės savivaldybės gyventojų, iš kurių per 1 tūkst. kaimiškųjų seniūnijų gyventojai. Viso Marijampolės savivaldybėje buvo tvarkomos 67 teritorijos. Nors ypatingų radinių per akciją nerasta, tačiau kaip ir kituose miestuose pastebėta, jog atliekų tikrai mažiau.

Akcijos „Darom“ dieną susirinko ir gausus būrys panevėžiečių, kurie talkino tvarkant Senųjų miesto kapinių šlaitą, pakrantę prie Nevėžio, Skaistakalnio parką. Aplinką švarino ne tik mokyklos, visuomeninės ar politinės organizacijos, gyventojų bendruomenės, įvairios įmonės ir įstaigos, bet ir patys mažiausieji –vaikų darželių auklėtiniai.

Druskininkai. Prie akcijos prisijungė visos Druskininkų savivaldybės mokyklos, Leipalingio ir Viečiūnų seniūnijų gyventojai, įmonės, įstaigos ir organizacijos, visi akciją palaikantys žmonės. Prie „ONE“ nuotykių parko gausiai susibūrė savivaldybės administracijos darbuotojai ir Druskininkų savivaldybės tarybos nariai su šeimomis – visi drauge jie sutvarkė prie nuotykių parko esantį mišką. Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Druskininkų policijos komisariato pareigūnai tvarkė Alkos tvenkinio aplinką bei pakrantes. Buvo tvarkomasi ir kitose  Druskininkų ir apylinkių vietose.

„Darom“ organizatoriai dėkoja visiems, kurie nepabūgo permainingo oro ir prisijungė prie akcijos.

GALERIJA

  • Akcijos „Darom“ atgarsiai: tarp surinktų šiukšlių – pistoletas
  • Akcijos „Darom“ atgarsiai: tarp surinktų šiukšlių – pistoletas
  • Akcijos „Darom“ atgarsiai: tarp surinktų šiukšlių – pistoletas
  • Akcijos „Darom“ atgarsiai: tarp surinktų šiukšlių – pistoletas
  • Akcijos „Darom“ atgarsiai: tarp surinktų šiukšlių – pistoletas
  • Akcijos „Darom“ atgarsiai: tarp surinktų šiukšlių – pistoletas
  • Akcijos „Darom“ atgarsiai: tarp surinktų šiukšlių – pistoletas
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Tai kur tas pistoletas, žurnaliste? Nuotraukoje tai revolveris.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS