Alytaus savarankiško gyvenimo namai ruošiasi priimti pirmuosius gyventojus | KaunoDiena.lt

ALYTAUS SAVARANKIŠKO GYVENIMO NAMAI RUOŠIASI PRIIMTI PIRMUOSIUS GYVENTOJUS

Alytuje steigiami savarankiško gyvenimo namai. Juose galės gyventi buvę nakvynės namų gyventojai, pakeitę gyvenimo būdą, nepiktnaudžiaujantys alkoholiu, laikinai neturintys gyvenamojo būsto, pirmenybė bus teikiama dirbantiems.

Alytiškiai, laukiantys socialinio būsto, taip pat galės pretenduoti apsigyventi naujuose namuose.

Šimtamečiame pastate įsikūrę nakvynės namai, dalyje įrengti socialiniai būstai – jų 28, o palėpėje kursis savarankiško gyvenimo namai.

Juose gyvenamąją vietą ras 20 alytiškių. Savarankiško gyvenimo namai pirmiausia skirti socialiai pažeidžiamiems asmenims, atsikračiusiems priklausomybių ir neturintiems kur gyventi. Bus atsižvelgiama ar jie dirba.

„Mes kažkiek asmenų perkelsim iš nakvynės namų, bet, kaip ir sakiau, eis tie asmenys, kurie stengiasi, kabinasi į gyvenimą, nes ir šiuo metu yra dirbančių asmenų, ir jie grįžę iš darbo turi ir toliau gyventi šalia keturių asmenų, kurie ir toliau piktnaudžiauja alkoholiniais gėrimais. Tokia paslauga bus neterminuota“, – pasakojo Alytaus nakvynės namų direktorius Artūras Galakvoščius.

„Iš nakvynės namų tie patys gyventojai jau turės galimybę gyventi savarankiškiau. Aišku, bus prižiūrimi ir socialinio darbuotojo, bus teikiamos tiek specialiosios ir bendrosios socialinės paslaugos, bus stengiamasi juos integruoti į darbo rinką, pasiūlomos ir užimtumo priemonės, taikysime visą socialinių paslaugų paketą, kad tai nebūtų tik suremontuotos patalpos“, – sakė Alytaus savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Sonata Dumbliauskienė.

Prieglobstį savarankiško gyvenimo namuose taip pat galės rasti ir asmenys, laukiantys socialinio būsto – tokių Alytuje per pusantro šimto.

Už gyvenimą reikės mokėti ne mažiau kaip  20 proc. nuo gaunamų pajamų bei sumokėti komunalinius mokesčius.

Įrengti savarankiško gyvenimo namus kainuos per pusę milijono eurų. 350 tūkst. eurų gauta iš europinių fondų, kiti pinigai – 160 tūkst. – iš miesto savivaldybės.

„Numatę įrengti bendrą patalpą, 70 kvadratų. Taip pat bus kabinetas socialiniam darbuotojui. Toj bendroj erdvėj mes manome žmonėms suteikti galimybę veiklauti, nes ir dabar vienas žmogus nori su medžiu dirbti, bet neturim jokios erdvės. Būna ir siuvėjų, ir dailininkų, ir medžio drožėjų, tai erdvė būtų skirta visiems“, – kalbėjo nakvynės namų direktorius.

Planuojama, kad savarankiški gyvenimo namai pirmuosius gyventojus priims po gero pusmečio. Tokie savarankiško gyvenimo namai steigiami ir kitose savivaldybėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS