Apie 250 žmonių prie Seimo reikalavo dekriminalizuoti kanapių laikymą | KaunoDiena.lt

APIE 250 ŽMONIŲ PRIE SEIMO REIKALAVO DEKRIMINALIZUOTI KANAPIŲ LAIKYMĄ

Apie 250 žmonių ketvirtadienio vakarą prie Seimo dalyvavo akcijoje, kurios metu reikalauta dekriminalizuoti kanapių laikymą, įteisinti kanapių vartojimą medicininiais tikslais.

„Kanapių kultūros diena – diena, kai mes norime kalbėti, kad norime ir turime kurti savitą, tradicija ir mokslu grįstą kanapių kultūrą. Mes turime žiūrėti į kanapės augalą ne kaip į baubą, o reaguoti į tai, ką pasaulis jau yra atradęs šią dieną, į tai, kad yra virš 160 simptomų ir diagnozių, kurioms šiai dienai kaip potencialas gydyti yra kanapės“, – BNS sakė akcijos dalyvis Andrius Osadcis.

Pasak jo, akcijos dalyviai siekia, kad būtų panaikinta baudžiamoji atsakomybė už kanapių ar nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimą be tikslo jas platinti, kitas tikslas – įteisinti kanapių vartojimą medicininiais tikslais.

„Tikslas pirmiausia yra dekriminalizuoti kanapių ar mažo narkotinų medžiagų kiekio turėjimą ir vartojimą, kas yra neadekvatu ir dažniausiai kenčia jaunas žmogus, antras momentas, kad mes norėtume, kad Lietuvoje, kaip ir kitose Europos ir pasaulio valstybėse, kanapes būtų galima naudoti medicinos tikslais“, – kalbėjo A.Osadcis.

Į akciją atėjęs sostinės meras, Liberalų sąjūdžio vadovas Remigijus Šimašius sakė, kad visi taikūs susibūrimai ir visos diskusijos demokratinėje valstybėje yra leidžiamos. Akcijos dalyviai buvo vaišinami saldainiais iš kanapių, o daugmaž dešimt žmonių protestavo prieš patį Kanapių dienos renginį.

Šią akciją remianti parlamentarė liberalė Aušrinė Armonaitė sako, kad reikia kalbėti ir apie mažo kiekio narkotinių medžiagų turėjimo dekriminalizavimą, ir apie kanapių įteisinimą medicininiais tikslais.

„Šiandien yra Kanapių diena ir galime ta proga padiskutuoti apie keletą dalykų, pirmoje vietoje apie prevencijos politiką, nes šiuo metu už mažą kiekį disponavimo yra numatyta baudžiamoji atsakomybė, antras dalykas, turime pakalbėti garsiau apie kanapių panaudojimą medicinoje, kas yra nuo šių metų sausio Vokietijoje, daugybėje kitų pasaulio valstybių, kai žmonės, sergantys epilepsija, onkologinėmis ligomis, šitie dalykai naudojami jų gydymui“, – BNS sakė A.Armonaitė.

Pasak jos, taip pat reikia būti atviriems ir diskutuoti, „kokia forma galbūt galima ir apie legalizavimą pakalbėti, ar apie auginimą savoms reikmėms, jokiu būdu ne platinimui“. „Negalime jokiu būdu šokti į legalizavimą iš karto, turime kalbėti apie subalansuotą narkotikų prevencijos politiką, tai yra numeris vienas darbas, kurį reikia padaryti Lietuvoje“, – sakė liberalė.

Premjeras Saulius Skvernelis tuo tarpu laikosi pozicijos, kad baudžiamoji atsakomybė ir už mažo kiekio narkotikų turėjimą yra adekvati.

„Mano pozicija nesikeičia, aš manau, kad tai yra ypatingai pavojingos veikos, galbūt atrodo nekaltai, bet peraugančios į visai kitas pasekmes, ir aš kol kas manau, kad dabartinis teisinis reglamentavimas yra tinkamas“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė premjeras.

Didžiausios valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis teigia, kad šis Seimas neketina niekaip liberalizuoti įstatymų dėl narkotinių medžiagų vartojimo. „Šis Seimas jokių reguliavimo suminkštinimo nepriims“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė R.Karbauskis.

Anot jo, narkotikų vartojimas Lietuvoje yra rimta problemai, jai būtina skirti ypatingą dėmesį.„Mes turime aibes problemų, ir tos problemos iš alkoholio vartojimo pereina į narkotikų vartojimą, ir labai aktyviai.

Mes turime aibes problemų, ir tos problemos iš alkoholio vartojimo pereina į narkotikų vartojimą, ir labai aktyviai.

Praktiškai tie tyrimai, kurie atliekami mokyklose, ar yra narkotikų požymių, jie rodo tragišką padėtį. Jau nešnekant apie miestų mokyklas, kur beveik visur yra požymiai narkotikų. Tas jau yra nuėję į regionus, kaimų mokyklas. Tai yra padėtis, kuri reikalauja mūsų ypatingo dėmesio ir reakcijos į tai“, – tvirtino politikas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tuo tarpu pasisako prieš kanapių legalizavimą, tačiau sutinka su siūlymu naikinti baudžiamąją atsakomybę už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimą be tikslo juos platinti, numatant tik administracinę.

„Dekriminalizavimą, kai vartotojas nebaudžiamas už marihuanos turėjimą ir vartojimą, aš palaikyčiau, nes priklausomą žmogų reikia ne bausti, o gydyti. Antras dalykas – medicininių preparatų įteisinimas ir naudojimas. Tam nereikia nieko įteisinti, legalizuoti. Trečias variantas – rekreacinių (pramoginių) kanapių legalizavimas, kai iki tol buvusi narkotinė medžiaga braukiama iš draudžiamų sąrašo, tampa legali. Aš būčiau prieš šį variantą, nes mes ir taip turime problemų ir mums nereikia dar vienos“, – teigiama žiniasklaidai paskelbtame ministro komentare.

Pasak ministro, svarbu suprasti, kad kanapės sukelia priklausomybę, tam tikrų kognityvinių funkcijų pakenkimus, paveikia emocinį intelektą, kelia elgesio problemų, ir „kanapių legalizavimas netgi medicininiais tikslais nėra nei šios dienos, nei šių metų prioritetas“.

„Tokie sprendimai turi būti priimami labai atsakingai, įvertinus galimas rizikas, užsienio šalių patirtį. Taip, kai kuriose Europos šalyse jos yra naudojamos medicininiais tikslais, tačiau Baltijos šalyse – ne. Tad pirmiausia būtina išanalizuoti situaciją, įvertinti rizikas. Be to, jei ateityje būtų nuspręsta jas legalizuoti medicininiais tikslais, turėtų būti sukurtas labai aiškus ir griežtas mechanizmas, kad nebūtų galimybės piktnaudžiauti“, – apie galimybę legalizuoti kanapes medicininėms reikmėms sako ministras.

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga, Seimo liberalai A.Armonaitė ir Vitalijus Gailius siūlė grąžinti nuostatas, jog nedidelis narkotinių medžiagų turėjimas be tikslo juos platinti užtrauktų tik administracinę atsakomybę, 60–300 eurų baudą, taip pat siūlyta leisti mažą kiekį medžiagų atiduoti teisėsaugai be jokių sankcijų. Tačiau kovo pabaigoje Seimas politikų pataisoms nepritarė.

ES narkotikų stebėsenos agentūra (EMCDDA) 2015-aisiais skelbė, jog Lietuvos jaunimas yra tarp mažiausiai kanapių produktais besisvaiginančiųjų Europos Sąjungoje. Tyrimo duomenimis, per metus Lietuvoje šių kvaišalų vartojo 5 proc. jaunimo, tačiau bent kartą jų paragavo penktadalis penkiolikmečių -šešiolikmečių.

Marihuana laikoma psichotropine medžiaga, ji turi veikliosios medžiagos – tetrahidrokanabinolio. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nurodo, kad kanapės yra labiausiai paplitusi nelegaliai parduodama narkotinė medžiaga pasaulyje, ją pirmąkart išbando jaunesnio amžiaus asmenys, nei kitus narkotikus.  PSO nurodo, kad ilgalaikis kanapių vartojimas sukelia priklausomybę, kenkia kognityviniams gebėjimams, atminčiai ir informacijos įsisavinimui, sukelia plaučių ligas, gali pasunkinti šizofrenijos simptomus.

Kartu PSO pažymi, jog tyrimais yra įrodyta, jog AIDS bei vėžiu sergantiems pacientams kanapės padeda palengvinti pykinimą ir kitus simptomus, taip pat terapinės kanabinoidų savybės buvo pademonstruotos glaukomos ir astmos gydymo tyrimuose.

Jungtinėse Valstijose kanapių pardavimas ir naudojimas medicininėms ir rekreacinėms reikmėms yra legalizuotas aštuoniose iš 50-ies valstijų, JAV sostinėje Vašingtone marihuaną galima naudoti asmeninėms reikmėms, bet ne parduoti, dar beveik dvidešimtyje valstijų kanapes galima naudoti medicininėms reikmėms. Kanapės yra įteisintos Urugvajuje, medicininis jų naudojimas leidžiamas Vokietijoje, Airijoje, Jamaikoje, Australijoje. Kanapių vartojimas dekriminalizuotas Čekijoje, Nyderlanduose, Austrijoje, Danijoje, Airijoje, Portugalijoje, Meksikoje, Kosta Rikoje.

GALERIJA

  • Apie 250 žmonių prie Seimo reikalavo dekriminalizuoti kanapių laikymą
  • Apie 250 žmonių prie Seimo reikalavo dekriminalizuoti kanapių laikymą
  • Apie 250 žmonių prie Seimo reikalavo dekriminalizuoti kanapių laikymą
  • Apie 250 žmonių prie Seimo reikalavo dekriminalizuoti kanapių laikymą
  • Apie 250 žmonių prie Seimo reikalavo dekriminalizuoti kanapių laikymą
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Algis

Kanapems tik NE , tai yra narkotine medziaga ir nereikia durniu ieskoti,nereikejo pradeti ,ar mazai aiskinama apie narkotiku daroma zala , bet atmorozkams tas pat ,ir nera ko dejuoti - PRISIVIRET KOSES IR LAIZYLITES , SEKMESS.

tam ---TAIP .......

Tai ne sutapimas ---sios femen -liades specialiai yra inkorporuotos konservatlyberastines gaujos --,kad seime ,vyriausybej sumaisaty keltu ir visais budais trugdytu vyriausybes ir seimo darba .....vyt lyberastines padlas is seimo ir dar apsirukiusiais marichuana sunimis uzsiundyti...

taip

Feministė Aušrinė užsipuolė K. Pūką, o dabar ėmėsi kanapių legalizavimo. Gal tai tik sutapimas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS