Apie praėjusius metus – svarbiausių 2017-ųjų įvykių kaltininkai ir liudytojai | KaunoDiena.lt

APIE PRAĖJUSIUS METUS – SVARBIAUSIŲ 2017-ŲJŲ ĮVYKIŲ KALTININKAI IR LIUDYTOJAI

  • 2

2017-ieji buvo istorinių atradimų, skaudžių netekčių metai, metai, kai laimėjome aukso medalius, kai suvienijo nelaimės, kai socialiniuose tinkluose daugelis susipriešino dėl atminties objektų, dėl istorinių tiesų. Be to, atsirado temų, apie kurias šiemet bene pirmą kartą prabilta garsiai, pvz., seksualinis priekabiavimas. Laida „Svarbios detalės“ kviečia apžvelgti praėjusius 2017-uosius.

 

2017-ieji buvo istorinių atradimų, skaudžių netekčių metai, metai, kai laimėjome aukso medalius, kai suvienijo nelaimės, kai socialiniuose tinkluose daugelis susipriešino dėl atminties objektų, dėl istorinių tiesų. Be to, atsirado temų, apie kurias šiemet bene pirmą kartą prabilta garsiai, pvz., seksualinis priekabiavimas. Laida „Svarbios detalės“ kviečia apžvelgti praėjusius 2017-uosius.

„Jis pakeitė gyvenimą, gal jo visiškai ir neapvertė, bet pridėjo intensyvumo“, – pasakoja profesorius. Jis įsitikinęs, kad sėkmė atrasti ilgai pamestu laikytą dokumentą nusišypšojo dėl kruopštaus darbo ir laimės faktoriaus. L. Mažylio teigimu, po šio atradimo Lietuvoje suintesyvėjo noras atrasti ir kitus istorinius svarbius, dar neatrastus istorinius objektus. Dar vienas iš pokyčių profesoriaus gyvenime – televizinė patirtis: kartą per mėnesį LRT eteryje pasirodo laida „Šiandien prieš šimtą metų“, kurios vedimas patikėtas L. Mažyliui. 

Šių metų pradžioje daug vilčių buvo siejama su Ramūno Karbauskio vadovaujama partija, galiausiai nemažai jų žlugo, o R. Karbauskis sudalyvavo ne viename skandale. Bene daugiausiai dėmesio sulaukė jo ir buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės istorija, slepiama šeima bei tautinių kostiumų istorija. 

„Manau Lietuvai tai buvo realių pokyčių metai. Manau, kad tie pokyčiai tęsis ir toliau, o po kurio laiko mes į Estiją nebežiūrėsime kaip į stebuklą, sakydami, kad ten yra geriau. Sunku, kai tau net neleidžia pradėti kažko daryti, o ima kritikuoti, kaltinti ir t. t.“, – praėjusius metus ir per juos nuveiktus darbus apibūdina Valstiečių ir žaliųjų partijos lyderis. 

Jo įsitikinimu, labiausiai stipriai nukritusiems reitingams pakenkė ne skandalai, o alkoholio prekybos ir reklamos įstatymas. „Viešojoje erdvėje buvo kalbama ne apie tai, ką mes sprendžiame, o apie laisvės ribojimą“, – tvirtina jis.

Viešoji erdvė ne kartą įsižiebdavo nuo įvairaus dydžio kibirkštėlių, o susipriešinimo arena neretai tapdavo socialiniai tinklai. 

Daug kritikos sulaukė Deividas Zvonkus ir Stano, prieš pat pratybas „Zapad“ sukūrę dainą „Rusai vėl puola“, dizaineris Juozas Statkevičius pasipiktinimą sukėlė po to, kai vienam, su Kremlium siejamam portalui papasakojo apie tariamai nepakeliamą gyvenimą Lietuvoje. Daug viešos kritikos nepagailėta ir rašytojai Rūtai Vanagaitei, po pasisakymo apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą, jos knygas leidusi leidykla nutraukė bendradarbiavimą ir išėmė knygas iš prekybos. 

Net sostinės Lukiškių aikštės rekonstrukcija Lietuvą tam tikra prasme padalijo į dvi dalis. Paradoksalu, tačiau daugumą suvienijo nelaimės: tragiška Ievos Strazdauskaitės mirtis paskatino būti budresnius, o motinos ir jos sugyventinio mirtinai sumušto keturmečio Matuko istorija paskatino priimti įstatymo pataisas, draudžiančias visų formų smurtą prieš vaikus ir fizinių bausmių taikymą. 

Nelaimės ir netektys, deja, neaplenkė nei vienais metais: 2017-aisiais netekome buvusio žurnalisto, Seimo nario Roko Žilinsko, garsaus lietuvių keliautojo ir fotografo Pauliaus Normanto, aktoriaus Daliaus Mertino. 

 Pastarojo žmona Laima Mertienienė pripažįsta, kad praėję metai jai ir jos šeimai buvo labai sunkūs. „Kam yra tekę tai patirti, supranta, o kam nėra, nelinkėčiau. Vėžys yra labai sudėtinga liga ir žmogaus išėjimas šios ligos atveju irgi yra labai sudėtingas“, – sako ji. 

Dalius Mertinas - A.Ufarto/BFL nuotr.

Vis dėlto, moteris sutinka, kad jos vyras bent visuomenės akyse visuomet stengėsi išlaikyti optimizmą, nepasiduoti juodoms mintims. „Dalius labai padėjo kitiems žmonėms, labai stengėsi, įdėjo daug pastangų, kad tam tikri vaistai būtų kompensuojami, imuninė terapija, kuri tikrai daugeliui žmonių šios ligos atveju prailgina gyvenimą. 

Labai daug žmonių jam skambindavo, jis įdėjo labai daug energijos su jais bendraudamas. Aš kartais net pykdavau, nes jis labai daug kalbėdavosi su žmonėmis. Juk jis – ne gydytojas, bet žmonėms būdavo malonu pasikalbėti, pasitarti. Dėmesys žmonėms – labai svarbus“, – kalba D. Mertinienė. 

Moteris pripažįsta, kad po artimojo netekties prisimenami tik gražūs dalykai ir teigiami įvykiai, todėl ir savo vyrą ji prisimena tik teigiamai. „Dalius buvo inteligentiškas, kultūringas, ramus, išlaikytas žmogus. Delikatus, kartais vyrams to trūksta gyvenime“, – mano ji. 

Plačiau – laidoje „Svarbios detalės“.

GALERIJA

  • Ramūnas Karbauskis
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Lopeta

Kada Vytauto Didžiojo palaikus suras?

Zenonas Priekuliškis

Pats tinkamiausias į prezidentus - L.Mažylis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS