Atšaukė šaltą žiemą | KaunoDiena.lt

ATŠAUKĖ ŠALTĄ ŽIEMĄ

Sinoptikai neapsisprendžia – rudenį prognozavę šiltesnę nei įprasta žiemą, neseniai jie Skandinavijai pagrasino didžiausiais šalčiais per pastaruosius šešerius metus. Lietuviai klimatologai išlieka ramūs – kol kas speigais nedvelkia, žiema, tikėtina, bus kiek šiltesnė už statistinę.

Danai prognozavo sau

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas Donatas Valiukas juokavo, kad prognozės keitėsi jau du kartus.

"Informaciją, kad laukiama šalčiausia per šešerius metus žiema, skelbė Danijos meteorologijos institutas. Ta prognozė galioja Danijai. Šaltą žiemą jie numatė sau, bet ne mums. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad per šešerius metus žiemos buvo gana šiltos, ir ši prognozė nereiškia, jog artinasi neįtikėtini šalčiai", – kalbėjo klimatologas.

Orų stebėtojai juokauja – jei būtų trimituota apie šalčiausią žiemą per 60 metų, tuomet vertėtų suklusti.

Orų kaita dažnės

Pajūrio gyventojai pastebi, kad šią žiemą oras mainosi itin dažnai. Praėjusį savaitgalį daug kas nustebo, kai pamatė termometrus, kurių stulpeliai nusileido iki 12 laipsnių šalčio padalos. Po kelių valandų temperatūra taip sparčiai kilo, kad naktį pajūryje jau buvo pliusas.

"Tai yra klimato kaitos padariniai. Temperatūrų šuoliai fiksuojami eilę metų, tokius reiškinius turėsime ir ateityje", – teigė D.Valiukas.

Amerikiečių sinoptikai visai neseniai prognozavo, kad šių metų gruodis bus šaltesni nei įprasta. Tačiau vėliau taip pat pakeitė nuomonę.

"Šiuo metu jau numatoma, kad gruodis bus iki pusės laipsnio šiltesnis, nei yra norma. Sausis ir vasaris turėtų būti taip pat šiltesni, tačiau ši prognozė nesikeitė nuo ankstesnės", – aiškino D.Valiukas.

Daugiametė vidutinė gruodžio mėnesio temperatūra Lietuvoje siekia 1,9 laipsnio šalčio. Sausį ir vasarį daugiametė temperatūros norma – 3,2 laipsnio šalčio.

"Tačiau nereikia atmesti temperatūrų svyravimų. Ne visuomet mūsų protui aišku, kas ta vidutinė temperatūra. Jei naktį ji krenta iki 12 laipsnių šalčio, o rytą pakyla iki tiek pat laipsnių šilumos, sunku suprasti, kas yra temperatūros vidurkis. Temperatūra tėra statistika. O mes atsimename tą momentą, kai buvo labai šalta", – sakė D.Valiukas.

Per Kalėdas – šaltukas

Paklaustas, ar šiais metais klaipėdiečiai galės mėgautis poledine žūkle, D.Valiukas tikino, kad kažin ar pamena tokius metus, kai ledo nebuvo.

"Manau, marios turėtų užšalti. Bet tam reikia sulaukti šaltų savaičių. Vilniaus krašte ežerai jau pradeda trauktis", – aiškino klimatologas.

Ar pajūrį šiais metais talžys audros ir uraganai, specialistas negalėjo atsakyti, nes vėjo esą niekas neprognozuoja.

"Nebent tai yra stichiniai reiškiniai, kai vėjo greitis siekia 28 m/s", – kalbėjo D.Valiukas.

Kol kas sinoptikai žada, kad pajūryje Kalėdas gali lydėti šaltukas.

"Tikėtina 2,5–2,8 laipsnio žemiau nulio. Mes prognozuojame tik septynių savaitės dienų orus. Bet, panašu, Kalėdos gali būti su šaltuku", – žadėjo D.Valiukas.

Ar per Kalėdas uostamiestyje bus sniego, kol kas niekas pasakyti negali, tačiau raminama, kad jos bent jau neturėtų būti šlapios.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

S@m sara

Čia kaip anekdotas Žydelis sako: -mano sūnus visada atspeja orus. O kaip? Vienas sako, kad lis, o kitas, kad nelis. Ir visada atspeja. Taip ir musu meteorologai :)

senukas

Ramiau būtų gyventi be sinoptikų, nes kas bus rytoj - patys matome, o kas bus po savaitės ar mėnesio neįdomu.

Kur jusų šalčiai!

jeigu lietus lyja visą lapkritį ir gruodį, guminių čebatų reikia, nes neįmanoma balų perbristi. Slėpkitės po lapais visi klimatologai!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS