Atšaukiamas sukritikuotas siūlymas drausti „istoriją iškraipančias“ prekes | KaunoDiena.lt

ATŠAUKIAMAS SUKRITIKUOTAS SIŪLYMAS DRAUSTI „ISTORIJĄ IŠKRAIPANČIAS“ PREKES

Po kritikos dėl galimo žodžio laisvės varžymo ūkio ministras Virginijus Sinkevičius atsiėmė siūlymą drausti prekybą prekėmis, kuriomis „iškraipoma ar menkinama Lietuvos istorija“.

„Būtina patikslinti šio įstatymo projektą taip, kad jis niekam nekeltų abejonių, nebūtų neteisingai interpretuojamas ir netaptų priemone iškraipyti istorinę tiesą“, – BNS atsiųstame komentare antradienį teigė ministras.

Seimas kovo pabaigoje pirmojoje stadijoje pritarė Vartotojų teisių apsaugos įstatymo pataisoms drausti mažmeninę prekybą prekėmis, kuriomis „iškraipomi Lietuvos istoriniai faktai, menkinama Lietuvos istorija, nepriklausomybė, teritorinis vientisumas ar konstitucinė santvarka“.

Ministro siūlymu, tokių nuostatų įstatyme neliktų. Įstatymo pataisas trečiadienį svarstys Seimo Žmogaus teisių komitetas.

Lygino su Lenkijos įstatymu

V. Sinkevičiaus atstovas spaudai BNS sakė, kad daug diskusijų sukėlusios nuostatos į įstatymo projektą įrašytos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto iniciatyva, konsultuojantis su Lietuvos kariuomenės, Vidaus reikalų ministerijos specialistais.

Tačiau kritikai perspėjo, kad priėmus įstatymą būtų sudaromos prielaidos cenzūrai, nes būtų itin sudėtinga įvertinti, ar daiktai atitinka istorijos menkinimo ir istorinių fakto iškraipymo kategoriją.

Izraelio ir Jungtinių Valstijų žiniasklaidoje pasirodė publikacijų, kuriuose projektas lygintas su prieštaringu Lenkijos įstatymu dėl Holokausto įvykių vertinimo. Jis numato baudas ar iki trejų metų laisvės atėmimą asmenims, viešai skelbiantiems, kad Lenkijos valstybė arba tauta yra kalta dėl nacių nusikaltimų.

Didžiausia pasaulio naujienų agentūra „Associated Press“ pateikė interpretaciją, esą įstatymas, be kita ko, draustų prekiauti knygomis apie lietuvių kolaborantų vaidmenį per Holokaustą. Lietuvos valdžia tokius vertinimus griežtai atmetė.

Klausimą dėl įstatymą projekto pirmadienį Lietuvos Vyriausybėje iškėlė Vilniuje viešintis Amerikos žydų komiteto atstovas Andrew Bakeris (Endriu Beikeris).

Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis BNS sakė jį patikinęs, kad įstatymo formuluotės buvo nesusipratimas ir bus pakeistos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Tik jau nereikia čia žydiškos propagandos, kur tik jie, ten ir neramumai - kaip jie su palestiniečiais elgias, ko sulauks, ir ką paskui kaltins?

Lietuvė

Knyga Mūsiškai turėtų būti įtraukta į vidurinės mokyklos programas, nes tai mūsų visuomenės skaudulys. Jei nekalbėsime, nediskutuosime ir nežinosime, tas skaudulys niekada nepratrūks, neišsivalys ir mūsų visuomenė gyvens toje stigmoje dar ne vieną šimtmetį. Pasigailėkime savo vaikų ir anūkų, jie turi išaugti mąstantys, supratingi o ne klykiantys kaip turgaus bobos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS