Besigydančius narkomanus ir alkoholikus žadama atleisti nuo bausmių | KaunoDiena.lt

BESIGYDANČIUS NARKOMANUS IR ALKOHOLIKUS ŽADAMA ATLEISTI NUO BAUSMIŲ

  • 2

Seimas ėmėsi siūlymo atleisti kaltininką nuo baudžiamosios atsakomybės, jei jis įsipareigoja gydytis nuo alkoholizmo, narkomanijos ar toksikomanijos.

Už Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkės Larisos Dmitrijevos pateiktą Baudžiamojo kodekso pataisą balsavo 64 Seimo nariai, šeši susilaikė. Projektą toliau svarstys Teisės ir teisėtvarkos komitetas, svarstymas plenariniame posėdyje numatytas pavasario sesijoje.

Galimybė atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės būtų sudaryta, jei asmuo būtų padaręs baudžiamąjį  nusižengimą, neatsargų arba nesunkų ar apysunkį tyčinį nusikaltimą, ir padaryta nusikalstama veika susijusi su asmens priklausomybe.

Kaip numato pataisa tokia galimybė būtų sudaryta tik kartą - asmuo, kuris ankščiau jau buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės šiuo pagrindu, antrojo šanso negautų. Taip pat nuo baudžiamosios atsakomybės negalėtų būti atleidžiamas recidyvistas.

Teismas, priimdamas sprendimą, turėtų nurodyti konkrečią asmens sveikatos priežiūros įstaigą ir gydymo nuo alkoholizmo, narkomanijos ar toksikomanijos programą, kurioje kaltininkas įsipareigotų dalyvauti. Jei asmuo nesigydytų, teismas galėtų panaikinti sprendimą dėl atleidimo nuo baudžiamosios  atsakomybės.

Aiškinamajame rašte Darbo partijos frakcijos atstovė pažymi kad tokia tvarka sumažintų neigiamus su priklausomybėmis susijusius medicininius, socialinius, ekonominius ir teisinius padarinius visuomenei ir asmeniui, užtikrintų probacijos sistemos įgyvendinimą, mažintų teisėsaugos institucijų ir pataisos įstaigų darbo krūvį ir išlaidas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Idomu

Nusikaltimas apsvaigus kaip tik skaitėsi sunkinančioji aplinkybė, o kaip čia dabar gaunasi? Tai jeigu aš būdamas girtas partrenksiu automobiliu žmogų ir jį sužalosiu, tai atsipirksiu sanatoriniu gydymu? Kaip tik sodinkite, tai kalėjime lai pabūna 10 metų be dozės ir kaip mat pasveiks.

nu

sunkiuju darbu kalejimas be vargo issprestu visas sitas problemas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS