Krėtė Pravieniškių kalinius: rasti raugas, alkoholis, telefonai | KaunoDiena.lt

KRĖTĖ PRAVIENIŠKIŲ KALINIUS: RASTI RAUGAS, ALKOHOLIS, TELEFONAI

Pareigūnai ketvirtadienį atliko kratas Pravieniškių pataisos namų 2-ajame sektoriuje, kur bausmę atlieka apie tūkstantis nuteistųjų.

Preliminariais duomenimis, kratų metu rasti 55 litrai raugo, litras alkoholio, aštuoni mobiliojo ryšio telefonai, viena laisvų rankų įranga ir dvi SIM kortelės.

Nustačius, kuriems nuteistiesiems priklausė draudžiami daiktai, jiems grės drausminė atsakomybė.

Viešojo saugumo tarnybos, Kalėjimų departamento ir pačių Pravieniškių pareigūnai kratą vykdė viename 2-ojo sektoriaus padalinių – čia gyvena apie 200 nuteistųjų, kurie, pataisos namų vadovų teigimu, laikosi kalėjimo subkultūros.

„Besilaikantys subkultūros, nenorintys dirbti, teisti už rezonansinius nusikaltimus, darantys įtaką kitiems nuteistiesiems“, – šio sektoriaus gyventojus žurnalistams apibūdino Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos laikinasis vadovas Dainius Sušinskas.

Kratos metu nuteistieji turėjo susirinkti visus savo daiktus ir išeiti į kiemą, kur juos po vieną apžiūrėjo pareigūnai, tikrinę, ar jie neturi draudžiamų daiktų ir ar jų turimų daiktų svoris neviršija leistinos 30 kilogramų ribos.

Kratos taip pat atliktos gyvenamosiose patalpose, kurias apžiūrėjo kinologas su tarnybiniu šunimi bei pataisos namų pareigūnai.

Pareigūnais pasitiki

Kratos vyko naujienų portalui delfi.lt ketvirtadienį pranešus apie teisingumo ministrą Elviną Jankevičių pasiekusį laišką, kur anksčiau rugpjūtį kratas tame pačiame padalinyje vykdę pareigūnai liudija, kad jame dalis nuteistųjų tikrinti nesilaikant nustatytų taisyklių, pavyzdžiui, netaikant 30 kilogramų ribos turimiems daiktams.

Žiniasklaidą į kratą ketvirtadienį pakvietę Kalėjimų departamento atstovai siekė parodyti, kad nuteistiesiems nuolaidžiaujama nėra.

„Pareigūnai niekada nebuvo valdomi nuteistųjų. Galbūt, neatmetu galimybės, kad kažkuris pareigūnas nėra principingas, sutinku, gali būti, bet tikrai ne valdomas“, – kalbėjo Pravieniškių pataisos namų vadovas.

Pasitikėjimą pareigūnais išreiškė ir ketvirtadienį Pravieniškėse apsilankęs teisingumo ministras.

„Mūsų pareigūnai, kurie atlieka kratas, nusipelno didelės pagarbos, ypatingai pastaruoju metu, kadangi darbo padaugėjo“, – kalbėjo E. Jankevičius.

Jo ir Kalėjimų departamento vadovybės vizitas vyko pareigūnams bandant suvaldyti padėtį šioje įkalinimo įstaigoje, kur jiems nepavyksta užkardyti smurto tarp nuteistųjų.

Didins prižiūrėtojų skaičių

Naujienų portalas delfi.lt šią savaitę paviešino vaizdo įrašą, kur matyti, kaip liepos pabaigoje prieš Pravieniškių kalėjimo naujokus smurtavo kiti kaliniai.

Portalas taip pat paskelbė, kad praėjusį savaitgalį kilus konfliktui dėl nužudymo kalinamas nuteistasis buvo seksualiai išprievartautas. Dėl abiejų šių atvejų vyksta ikiteisminiai tyrimai.

Pasak Pravieniškių pataisos namų pareigūnų, jie neturi pakankamų priemonių, kurios leistų užtikrinti saugumą patalpose. Pavyzdžiui, sektorius, kuriame ketvirtadienį vykdytos kratos, buvo stebimas vienos vaizdo kameros, tačiau ir ši prieš kelias savaites sugedo.

„Nėra galimybės nuolat užtikrinti priežiūrą su dabartinėmis pajėgomis“, – sakė Pravieniškių pataisos namų vadovas.

„Jau dabar dvylika pareigūnų važiuoja, ir trylika papildomai mes atsiųsime, pilnas komplektas turėtų būti 33 pareigūnai, dabar yra devyni“, – ketvirtadienį apsilankęs pataisos namuose žurnalistams sakė ministras E. Jankevičius.

Anot E. Jankevičiaus, Pravieniškių pataisos namuose daugės ne tik priežiūros, bet ir kriminalinės žvalgybos pareigūnų skaičius.

„Didės Pravieniškėse kriminalinės žvalgybos pareigūnų skaičius, nuo rytojaus didėja ir priežiūros pareigūnų skaičius. Finansavimas bus užtikrintas, kalbant apie Pravieniškes, kad tikrai incidentų nevyktų, bus tiek, kiek reikia, ir papildomas pareigūnų skaičius tikrai užtikrins kontrolę“, – kalbėjo ministras.

Anot E. Jankevičiaus, taip pat priimtas sprendimas kitą savaitę Pravieniškėse atidaryti du naujus korpusus, kuriuose bus kameros tipo patalpos.

Nuo rytojaus mes sustiprinam Pravieniškių pataisos namus ir visą Lietuvą, įvedame vidaus pulkus, tam tikrą skaičių, kadangi gavome informacijos, kad gali būti incidentų ir šitą savaitgalį, ir kitą savaitgalį.

„Vyks tolimesnis kalinių skirstymas, pavojingiausi bus izoliuoti“, – sakė E. Jankevičius.

Jis taip pat pranešė, kad turi informacijos apie galimus incidentus laisvės atėmimo vietose savaitgalį, todėl papildomai iškviesti Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

„Nuo rytojaus mes sustiprinam Pravieniškių pataisos namus ir visą Lietuvą, įvedame vidaus pulkus, tam tikrą skaičių, kadangi gavome informacijos, kad gali būti incidentų ir šitą savaitgalį, ir kitą savaitgalį, ir šiomis pastangomis stiprinsime kontrolę“, – sakė ministras.

Klausiamas, ar jis pasitiki Pravieniškių pataisos namų vadovybe, Teisingumo ministerijos vadovas pranešė, kad ketvirtadienį paskelbtas konkursas į Pravieniškių kalėjimo direktoriaus pareigas.

Kalbėdamas apie laikinąjį vadovą D. Sušinską teigė, kad „jei vadovas nenušalintas nuo pareigų, jis gali atlikti šias pareigas“, o tolimesni vertinimai priklausys nuo ikiteisminių tyrimų dėl kalinių smurto eigos.

Ministras taip pat žadėjo, kad nuo kitų metų kils pareigūnų atlyginimai, tačiau kol kas tvirtino negalintis pasakyti, kiek.

„Dar vyks reorganizacija ir jos metu vyks tam tikri sutaupymai, ir visos lėšos eis pareigūnų garbės didinimui. Dabar jie dirba išsijuosę ir praktiškai ant garbės žodžio“, – kalbėjo ministras.

„Šiandien reikia motyvuoti pareigūnus, iš kurių 27 metus tik reikalaudavom, nei normalių tikrų mokymų, algos mažos, uniformos kai kur ir nušiurusios, ir vasarą nešioti nelabai tinkamos, ir po vieną komplektą, kiekvieną vakarą reikia skalbti, patalpos irgi nėra labai geros, kai kurios kameros atrodo geriau“, – apie pareigūnų situaciją sakė E. Jankevičius.

Teisingumo ministro ir Kalėjimų departamento vadovybės vizitas vyksta pareigūnams bandant suvaldyti padėtį šiame kalėjime, kur jiems nepavyksta užkardyti smurto tarp nuteistųjų.

Naujienų portalas delfi.lt šią savaitę paviešino vaizdo įrašą, kur matyti, kaip liepos pabaigoje prieš Pravieniškių kalėjimo naujokus smurtavo kiti kaliniai.

Portalas taip pat paskelbė, kad praėjusį savaitgalį kilus konfliktui dėl nužudymo kalinamas nuteistasis buvo seksualiai išprievartautas.

Dėl abiejų šių atvejų vyksta ikiteisminiai tyrimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

nesuprantantis.

Kas cia dar neaisku kodel ikalinimo istaiguose betvarke todel kad betvarkei ir nusikaltimam salygas sudaro ikalinimo istaigu vadovybe sveiku protu sunku suvokti kad yra ikalinimo istaigu vadovybe bet visiskai neatsakinga uz klestincia betvarke.As manau kad pirmiausia reikia kresti ne kaliniu kameras bet visos vadovybes ir priziuretoju seifus ir kiemuose stovincius automobilius rezultate gautusi stulbinantis laimikis. Ir kvailam aisku kad jai po kratos kaliniai ir vel laisvai naudojasi rysio priemonem tai cia tik kratos ,,PAKAZUCHA'' ar kiti variantai.Isvada aiski jai bus griezta vadovybe bus ir griezta tvarka.. jai is vadovybes nebus draugystes su kalinciais nebus ir drausmes pazeidimu labai keista kad ikalinimo istaigos vadovybe,, SAMAGONO NERANDA IR NEMATO KAIP GAMINA'' per kratas viskas surandama.

kam tas kratas daro

Vistiek poto viską grąžina nuteistiems tai kam jas daryti

...

Po kalinių kratos DAR reikia padaryt kratą ir viršininkų seifuose - įdomu kur daugiau 'radinių' aptiktų. :/
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS