Buvęs KOP vadas A. Navickas dėl nušalinimo toliau bylinėsis teisme | KaunoDiena.lt

BUVĘS KOP VADAS A. NAVICKAS DĖL NUŠALINIMO TOLIAU BYLINĖSIS TEISME

Buvęs Karinių oro pajėgų (KOP) vadas pulkininkas Audronis Navickas aukštesnės instancijos teismui apskundė sprendimą nutraukti jo bylą dėl nušalinimo nuo pareigų.

Skundas priimtas, antradienį Vilniaus apygardos administracinio teismas nutarė jį perduoti nagrinėti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, BNS pranešė Lietuvos kariuomenės atsargos pulkininko A.Navicko advokatė Gerda Storpirštienė.

„Faktai liudija, kad plk. A.Navickas sąžiningai tarnavo Lietuvos Respublikai ir tinkamai vykdė savo pareigas, todėl siekdamas apginti pažeistas savo teises, teisinėmis priemonėmis kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, prašydamas panaikinti Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartį administracinėje byloje ir perduoti klausimą pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo“, – BNS nurodė G.Storpirštienė.

Pasak advokatės, Krašto apsaugos ministerija, oficialiai teigusi, kad sustabdė Lietuvos kariuomenės sraigtasparnių išvežimą į Rusiją, toliau sraigtasparnius remontuoja bendrovėje „Helisota“ – toje pačioje bendrovėje, su kuria, būdamas KOP vado pareigose, A.Navickas pasirašė sutartis. Be to, sraigtasparniai remontuojami pagal tą pačią sutartį, kurią jis pasirašė.

Birželio 12 dieną Vilniaus apygardos administracinis teismas nutraukė bylą dėl buvusio KOP vado pulkininko A.Navicko nušalinimo nuo pareigų išnykus ginčo objektui, taip pat konstatuota, kad byla nepriskirtina administracinių bylų kompetencijai.

Teismas paskelbė, kad objektyviai nebėra galimybės įpareigoti Krašto apsaugos ministeriją grąžinti pareiškėją į pareigas, nes tai jau buvo padaryta šiemet vasario 10 dieną priimtu sprendimu.

Teismas taip pat konstatavo, kad A.Navickas nenurodė objektyviai pagrįstų argumentų, leidžiančių daryti išvadą, kad ginčijamas įsakymas, net ir grąžinus pareiškėją į pareigas, jam dar sukelia teisines pasekmes.

„Nors A.Navickas teigia, kad panaikinus ginčijamą įsakymą būtų paneigta visuomenėje susidariusi nuomonė dėl jo galimai neteisėtų veiksmų, teismas akcentuoja, kad reputacijos pažeidimo ar dėl to kilusios neturtinės žalos klausimas nėra šios bylos nagrinėjimo dalykas“, – paskelbė teisėja Mefodija Povilaitienė.

Nutartis dėl bylos nutraukimo per 7 dienas dienas galėjo būti skundžiama Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. A.Navickas šia teise pasinaudojo.

Krašto apsaugos ministerija yra teigusi, kad A.Navickas nevykdė pernai vasarį Gynybos resursų tarybos sprendimo neremontuoti karinių sraigtasparnių Rusijoje.

Šiemet jis buvo grąžintas į pareigas ir po to neilgai trukus atleistas. Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis kariuomenės vado siūlymu A.Navicką atleido iš profesinės karo tarnybos.

Kreipdamasis į teismą A.Navickas prašė jam priteisti nesumokėtą vidutinį tarnybos atlyginimą – po 127 eurus už kiekvieną dieną nuo įsakymo priėmimo iki teismo sprendimo įvykdymo. Jis taip pat prašė priteisti maistipinigius – po 5,4 euro už kiekvieną priverstinio nebuvimo tarnyboje dieną. Teisme šių reikalavimų pareiškėjas atsisakė, nes jis buvo grąžintas į pareigas, jam sumokėtas atlyginimas bei delspinigiai.

Sprendimas atleisti KOP vadą priimtas atsižvelgus į karinės žvalgybos vertinimą, kad pulkininkas menkino krašto apsaugos ministrą, kariuomenės vadą, siekė diskredituoti krašto apsaugos sistemą, skelbė Krašto apsaugos ministerija.

Sraigtasparnių „Mi-8“ siuntimas remontui į Rusiją pernai buvo sustabdytas paskutinėje stadijoje, jis praėjo kelių krašto apsaugos sistemos pareigūnų filtrus. Lietuvos užsienio reikalų ministerijos teigimu, sraigtasparnių remontas Rusijoje būtų kirtęsis su Europos Sąjungos (ES) sprendimais dėl sankcijų Maskvai ir Lietuvos užsienio politika.

Dabar KOP vado pareigas eina Dainius Guzas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS