Dizainerių gildiją skaldo rietenos? | KaunoDiena.lt

DIZAINERIŲ GILDIJĄ SKALDO RIETENOS?

Šalies dizainerius vienijančią Lietuvos dizainerių sąjungą drasko rietenos. Sąjungos valdybos nariai, tarp jų ir klaipėdiečiai, sunerimę dėl konfliktiškos situacijos organizacijos viduje ir galbūt neteisėtų šiuo metu registruoto sąjungos pirmininko veiksmų.

Pastarąjį dešimtmetį Lietuvos dizainerių sąjungai vadovauja Tautvydas Kaltenis. Dalis sąjungai priklausančių narių jau prieš kelerius metus siekė permainų ir mėgino perrinkti ilgametį pirmininką.

T.Kaltenio pirmininkavimo kadencija esą yra jau seniai pasibaigusi (jis išrinktas dar 2005-ųjų gruodį, o sąjungos įstatuose numatyta 4 metų kadencija). Tačiau ilgametis sąjungos vadovas pozicijų užleisti nenori.

Maža to, teigiama, jog "be valdybos žinios ir vienašališkai sąjungos vardu esamas vadovas vis tiek dalyvauja Kultūros tarybos finansuojamuose projektuose, sudaro sandorius, tik savo nuožiūra naudoja skiriamas finansavimo lėšas, kas iš esmės pažeidžia galiojančius įstatus" (kalba netaisyta –A.D.).

Naujoji valdyba iš savo narių išrinko kitą valdybos pirmininką, kuris taip pat yra ir vienasmenis sąjungos valdymo organas. Teigiama, kad duomenų pakeitimas Juridinių asmenų registre jau inicijuotas, tačiau dar nauji duomenys nėra registruoti.

Jau trečius metus vyksta teisminiai ginčai, inicijuoti dalies sąjungos narių, siekiančių permainų organizacijos viduje. Esą sąjungos valdyme yra susidariusi itin konfliktinė situacija, susijusi su ilgamečio pirmininko įgaliojimais ir veiksmų teisėtumu.

Lietuvos dizainerių sąjunga 2015-aisiais vienijo 137 narius. Prasidėjus nesutarimams, dalis sąjungos narių buvo pašalinta, nes esą nemokėjo nario mokesčio, neoficiali priežastis – jais buvo atsikratyta todėl, kad jie nepritaria vienai konfliktuojančių pusių. Pašalinti iš viso buvo 78 nariai.

Dienraščio duomenimis, artimiausiu metu turėtų vykti Lietuvos dizainerių sąjungos finansinių dokumentų auditas, kurio išvados ir nulems tolesnę situaciją šioje organizacijoje.

"Beveik pusė narių, kurie dalyvauja sąjungos veikloje ir moka nario mokesčius, nesupranta, kodėl dešimtmečius nemokantys mokesčių ir niekaip nedalyvaujantys sąjungos veikloje asmenys turi pretenzijų dėl galimybės balsuoti, būti renkami ir panašiai. Konfliktą sukėlė tą marginalinė dalis, kuri yra neproporcingai didelė ir nemoka mokesčių. Ta dalis, kurie moka mokesčius ir dalyvauja sąjungos veikloje, to nesupranta ir tam priešinasi", – vakar sakė T.Kaltenis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Marginalas

Patikslinu, kad amžinasis pirmininkas pirmininkauja nuo 2001 metų.

Nariai

Kaltenis kaip pirmininkas savo įmonėms mokėjo didžiulius pinigus neva už paslaugas DiSui. Žmonės nustojo mokėti nario mokestį, kai kilo įtarimų, kad Kaltenis susideda pinigus į savo kišenę, todėl pareikalavo ataskaitų. Tada reikalavusius išmetė. Beje, ir tuos, kurie mokesčius mokėjo, tačiau norėjo, kad irmininkas būtų pakeistas, tik vieniems pasisekė, nes paskutinę įmoka jiems grąžino, o kitiems, ne valdybos nariams, net ir sumokėtų pinigų negrąžino. Paskutiniame Kaltenio inicijuotame "suvažiavime" dalyvavo 13 žmonių su visu pirmininku in corpore. Ir iš tų dar kažkas, pabėgo, pamatę, koks marazmas vyksta.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS