G. Grušas: EŽTT sprendimas atveria kelią pasipelnyti skaudinant tikinčiuosius | KaunoDiena.lt

G. GRUŠAS: EŽTT SPRENDIMAS ATVERIA KELIĄ PASIPELNYTI SKAUDINANT TIKINČIUOSIUS

  • 3

Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimas dėl reklamos su Jėzaus ir Marijos personažais pavojingai atveria kelią verslui pasipelnyti skaudinant tikinčiuosius visuomenės narius ir profanuojant jų religiją, sako Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Gintaras Grušas.

„Šis EŽTT sprendimas atveria kelią verslui pelnytis kitų visuomenės narių orumo sąskaita. Reklama, dėl kurios buvo priimtas teismo sprendimas, neturi nieko bendro nei su religijos kritika, nei su nuomonių įvairovės ar idėjų konkurencijos užtikrinimu laisvoje demokratinėje visuomenėje. Teismas šioje byloje negebėjo pastebėti Jėzaus ir Marijos atvaizdų profanacijos komerciniais ir pasipelnymo tikslais“, – Lietuvos vyskupų konferencijos paskelbtame pareiškime apgailestauja G. Gružas.

Jo vertinimu, šiuo atveju, sutapatinant komercinį interesą su saviraiškos laisve, teismo sprendimu „pavojingai atveriamas kelias pasipelnyti, siekti komercinių tikslų, skaudinant tikinčiuosius visuomenės narius ir profanuojant jų religiją“.

„Vargu, ar galima vadinti laisva ir atsakinga tokią visuomenę, kurioje negerbiami kitų – nesvarbu kurios religijos – žmonių religiniai įsitikinimai, o ypač kai jie išnaudojami pasipelnymo tikslais supriešinant, skaldant visuomenę, menkinant tikintiesiems svarbius simbolius“, – Strasbūro teismo sprendimą komentuoja arkivyskupas.

Europos Žmogaus Teisių Teismas šią savaitę paskelbė, kad Lietuva nepagrįstai apribojo drabužių reklamą su Jėzaus ir Marijos personažais. Strasbūro teisėjai konstatavo, kad Lietuvos institucijos „absoliutų pirmumą teikė tikinčiųjų jausmų apsaugai, bet tinkamai neatsižvelgė į pareiškėjų įmonės teisę į saviraiškos laisvę“.

2012 metų rudenį dizainerio Roberto Kalinkino drabužių reklamos kampanijoje vaizduoti jaunas ilgaplaukis vyras ir moteris balta suknele. Šalia jų skelbti užrašai: „Jėzau, kokios tavo kelnės!“, „Marija brangi, kokia suknelė!“ ir „Jėzau Marija, kuo čia apsirengę!“.

Skundų sulaukusi tuometinė Valstybinė ne maisto produktų inspekcija reklamos kūrėjams skyrė baudą, o Lietuvos teismai konstatavo, kad reklama akivaizdžiai kertasi su visuomenėje galiojančiomis moralės nuostatomis.

Tačiau Strasbūro teismas pateikė kitą vertinimą – jo nuomone, reklamos „iš pažiūros neatrodo esančios perdėm įžeidžiamos arba šventvagiškos“, jos taip pat nekursto neapykantos religiniu pagrindu.

2011 metų Lietuvos gyventojų surašymo duomenimis, Romos katalikų tikėjimą išpažįsta 77 proc. šalies gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

simas

Baisu, kokie komentarai. Kaip iš pamazgų duobės. Jūs bent straipsnį paskaitot? Ar šiaip išsilieti rūpi?

sintautas

,,orumo,, saskaita ...??????? o kur buna kunigu orumas kai po pranesimo kad mire tevai jis pirma skambina savo verslo partneriams i laidojimo kontora o paskui tik ..... sugeba pinigus paimti ir prmygtinai pranesa kad ,,keturnedelis irgi butinas,,, Toks yra Sintautu kunigas... Kazkaip net ir nesigedina is kitu nelaimes pasipelnyti....

kembrikas

Dieva tikiu ,kunigais ne,kada tie rubuiliai pasnikauja ,visi nesveikai apvalus ,o kur dar pedofilija, pasauliniu mastu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS