G. Viliūnas: dėl LEU jungimo atsiranda naujų teisinių niuansų | KaunoDiena.lt

G. VILIŪNAS: DĖL LEU JUNGIMO ATSIRANDA NAUJŲ TEISINIŲ NIUANSŲ

Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas sako, kad Studijų ir kokybės vertinimo centrui neigiamai įvertinus Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) veiklą, atsiranda naujų klausimų dėl šios aukštosios mokyklos prijungimo prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU).

„Atsiranda, aišku, naujų teisinių niuansų – kaip institucija, kurios kokybė faktiškai kvestionuojama, jungsis su universitetu, kuris siekia aukštos kokybės, kokia iš to pridėtinė vertė. Bet turime išklausyti dar ir paties universiteto, taip pat ir Vytauto Didžiojo universiteto, ir Aleksandro Stulginskio universiteto požiūrius. Manome, kad surasime drauge tinkamą sprendimą šitoje situacijoje“, – BNS sakė viceministras.

Jis pažymėjo, kad Studijų ir kokybės vertinimo centro sprendimas dar nėra įsiteisėjęs – LEU jį gali apskųsti. LEU rektorius  Algirdas Gaižutis BNS sakė, kad sprendimą skųs.

„Be abejo, mes turime laikytis teisės aktų – pagal juos, kai šitas sprendimas įsigalios, per 20 dienų ministrė turi priimti savo sprendimą. Faktiškai įstatymas numato tiktai teisės vykdyti studijas atėmimą arba sustabdymą, tai mes nelabai turime laisvės manevrui šiuo požiūriu, mes negalime kvestionuoti ekspertų išvados, jos keisti“, – aiškino viceministras.

Studijų ir kokybės vertinimo centras ketvirtadienį pranešė, kad pakartotinio vertinimo metu LEU veikla įvertinta neigiamai ir tai sudaro pagrindą panaikinti leidimą vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą. Ekspertų grupė neigiamai įvertino dvi iš keturių vertintų LRU veiklos sričių: strateginį valdymą bei mokslo veiklą.

Studijų ir kokybės vertinimo centro direktorė Nora Skaburskienė BNS sakė, kad dėl leidimo naikinimo spręs Švietimo ir mokslo ministerija, ji taip pat nuspręs, ką daryti su esamais studentais. N. Skaburskienės teigimu, tapęs VDU padaliniu LEU galėtų naudotis šios aukštosios mokyklos leidimu vykdyti studijas.

Tai jau antras kartas kai ši aukštoji mokykla įvertinta neigiamai: pirmą kartą LEU veikla neigiamai įvertinta 2012 metais. Dėl LEU inicijuotų apeliacijos ir teisminių procesų sprendimas įsigaliojo tik 2015 metais, kada universitetas akredituotas trejų metų terminui.

Ketvirtadienį prieš Studijų ir kokybės vertinimo centrui paskelbiant savo išvadas Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša registravo Seimo nutarimo projektą LEU ir Aleksandro Stulginskio universitetą prijungti prie VDU. Projektą lydinčiame VDU rektoriaus Juozo Augučio rašte Seimo prašoma nutarimą priimti iki 2018 metų vasario mėnesio, o reorganizavimo sąlygų aprašą ir naują VDU statutą patvirtinti iki balandžio 15-osios, kad 2018 metais būtų galima vykdyti priėmimimą į jau pertvarkytą aukštąją mokyklą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

A. Kiveris

...LEU mokslo ir (arba) meno veikla taip pat įvertinta neigiamai, net neatsižvelgus, į tai, kad ši veikla valstybės lėšomis beveik nefinansuojama. Taip vadinami ekspertai ir SKVC net neįžvelgia, kad vertinimo išvadose jie yra pakankamai susipainioję, kas parodo tikrąją tokių ekspertų kompetenciją.

A.Kiveris

2017 m. ekspertų įvertinimas pagal LEU veiklos sritis: Strateginis valdymas - neigiamai Studijos ir mokymasis visą gyvenimą - teigiamai Mokslo ir (arba) meno veikla - neigiamai Poveikis regionų ir visos šalies raidai – teigiamai. Išvadoje SKVC direktoriaus 2017 m. gruodžio 12 d. sprendimu Nr. IV2-2 LEU vertinamas neigiamai. Manau, kad tai labai "OBJEKTYVUS" ir gudragalvis SKVC direktorės sprendimas. Sakykite, kaip galima visumoje neigiamai vertinti LEU veiklą, kai yra teigiamai įvertinama pagrindinė LEU veikla, t.y. vykdomos kokybiškos studijos ir mokymasis visą gyvenimą, bei teigiamai įvertinama LEU poveikis regionų ir visos šalies raidai. Taigi, esminiai parametrai, parodantys, kad LEU veikla yra sėkminga, pilnai nubraukiami, ir pasirėmus kažkokių neaiškių popieriukų nebuvimu, LEU yra apkaltinama prastu strateginiu valdymu ir kitom nesamonėm. Mokslo ir (arba) meno veikla taip pat įvertinta neigiamai, net neatsižvelgus, į tai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS