Gal tai jūs? Tūkstančiai laukiami kariniuose mokymuose | KaunoDiena.lt

GAL TAI JŪS? TŪKSTANČIAI LAUKIAMI KARINIUOSE MOKYMUOSE

  • 13

Mažiau nei už mėnesio į karinius mokymus bus pakviesti tūkstančiai rezervistų. Per didžiausias pratybas Lietuvos istorijoje jie turės padėti kariuomenei ir sąjungininkams pasiruošti šalies gynybai.

Vilnietis Jonas kariuomenėje tarnavo prieš septynerius metus, prieš porą metų jau kartą buvo pakviestas į trijų savaičių mokymus kaip rezervistas.  

„Prieš 3 metus buvau pakviestas trim savaitėms. Prieš kokią savaitę gavau žinutę, kad vėl gali būti, kad būsiu šaukiamas ir prisiminiau, kad prieš tuos du metus buvo ką veikti. Nusprendžiau, kad reikia formą palaikyti, kad nebūtų taip sunku iš pat pradžių“, – pasakojo rezervistas Jonas Daukšys. 

Tačiau ar tikrai Jonas bus pakviestas, dar neaišku. Visų pirma, su rezervistu susisiekiama asmeniškai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Išsiaiškinama, kokia yra situacija. Ar gali atvykti, ar negali. Gal yra kažkokios ypatingos priežastys, dėl kurių negali būti šaukiamas. Be abejo, sveikatos patikrinimo klausimas. Tik po to vyksta sprendimas dėl atvykimo į rezervo mokymus“, – aiškino Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo viršininkas Arūnas Balčiūnas. 

Jonui kyla ir daugiau klausimų. 

„Kai aną kartą buvau pašauktas, darbdavys mane ramiai išleido, atitarnavau ir grįžau. Tikiuosi, kad šiais metais irgi taip bus. Bet kyla klausimas, kaip bus mano pažįstamiems. Žinau, jog jie dirba su individualia veikla“, – svarstė J. Daukšys. 

Kariuomenė pabrėžia, kad visiems procedūros ir sąlygos vienodos: ar dirbate pagal darbo sutartį, ar vykdote individualią veiklą. Finansinį atlygį gauna visi.  

„Kiekvienas prievolininkas gali pasirinkti – arba gauti atlygį pagal profesinės karo tarnybos kario laipsnį, arba pagal civiliniame darbe gaunamą trijų mėnesių vidurkį“, – kalbėjo A. Balčiūnas. 

Šiemet vyksiančios „Perkūno griausmo“ pratybos bus didžiausios per trisdešimt metų. Jos vyks kartu ir su pačiomis didžiausiomis per pastaruosius dešimtmečius NATO „Stedfast Defender24“  pratybomis.  

Tuo pačiu metu kviesime apie 10 tūkst. aktyvaus rezervo karių.

„Tuo pačiu metu kviesime apie 10 tūkst. aktyvaus rezervo karių. Jie gaus šaukimus atvykti ir užpildyti kariuomenės struktūras. Iš jų apie 2,5 tūkst. bus pakviesti. Kita dalis bus pakviesta vienai dienai – sutikrinti jų asmeninius duomenis“, – aiškino Gynybos štabo viršininko pavaduotojas operacijoms Žilvinas Gaubys.

Pratybos vyks nuo balandžio 21 d. iki gegužės 10 d., tačiau tiek ilgai rezervistams tarnauti nereikės. 

„Pagal mūsų nustatytas programas yra trijų savaičių programos. Mes komplektuosime Aukštaitijos brigadą, o į Geležinio Vilko ir Žemaitijos brigadas komplektuosime aktyvaus rezervo kariais, bet jie išbus iki savaitės“, – sakė Ž. Gaublys.  

Kariuomenė primena, kad jei tuo metu į mokymus dėl įvairiausių priežasčių žmogus atvykti negali, gali rašyti prašymą. Tokių prašymų esą gaunama ne vienas ir ne du. 

„Priklauso ir nuo metų laiko. Kartais ir vasarą, gal rudenį būna daugiau prašymų susijusių su ūkine veikla, žiemą, aišku, mažiau. Tai kiekvienu atveju vertinam ir tikrai kviečiame ne mažą skaičių karių, kad galėtume tiems, kurie tuo metu negali, suteikti galimybę atlikti tarnybą vėlesniu metu“, – kalbėjo Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo viršininkas. 

Aktyviajame rezerve šiuo metu yra apie 30 tūkst. karių.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

Jeigu pirma linija eis seimas mes jiems padėsim

Rūtenis

Savo mokymuose aš jau atbuvau, bet tokiuose, kur dabartiniams viščiukams tik prisisapnuoti gali- mūsų, tokių kaip aš ir panašių, buvo apie 0,5 mln., o apie generolų skaičių jau nebekalbu. Tiesa. man bebudint poste, privažiavo viliukas su 4 generolais, o aš net apykaklės nebuvau užsisegęs, bet baigėsi visai gerai, su pagarba abipuse. Dabartiniai žąsiukai apsišiktu, jei reikėtu mano kerzuose palakstyti, mamytę šauktųsi ir viskas veltui būtų, nes mamytė negali šalia stovėti su tualetinio popieriaus rulonu ir prakontroliuoti ar ažpakalis nuvalytas ar ne.

ijnberfgb

dar neturiu nė 100 metukų, eisiu užsirašyti savanoriu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS