Gydymo įstaigos internete skelbė daug klaidinančios informacijos | KaunoDiena.lt

GYDYMO ĮSTAIGOS INTERNETE SKELBĖ DAUG KLAIDINANČIOS INFORMACIJOS

  • 0

Panevėžio teritorinė ligonių kasa, praėjusiais metais atlikusi savo veiklos zonos gydymo įstaigų interneto svetainių stebėseną, paskelbė, kad jose skelbiama informacija dažnai yra netiksli, klaidinanti gyventojus, pasenusi arba iš viso internete nepateikiama tos informacijos, kurią pateikti būtina.

Iš 110-ies peržiūrėtų interneto svetainių visuomenę klaidinančios informacijos rasta 50-yje.

Įstaigoms išsiųsti prašymai ir rekomendacijos patikslinti skelbiamą informaciją, tačiau ne visos tai suskubo padaryti – kai kurioms prireikė kelių priminimų, o septynios 7 asmens sveikatos priežiūros įstaigos taip ir nesureagavo į ligonių kasos pastabas.

Pažymima, kad gydymo įstaigos viešojoje erdvėje turėtų teikti aiškią ir nedviprasmišką informaciją, kaip gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis kompensuojamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, išvardyti jas, taip pat nurodyti, kada paslaugos gali būti mokamos ir pan.

Atliktos analizės rezultatai parodė, kad iš pusės šimto klaidingą informaciją skelbiančių gydymo įstaigų penktadalis iš viso nepateikia informacijos apie nemokamų paslaugų teikimo tvarką, kai kurios nė neskelbia apie bendradarbiavimą su ligonių kasa. Kitas penktadalis įstaigų į mokamų paslaugų sąrašus įtraukė ir tas paslaugas bei tyrimus, kurie priskiriami Šeimos gydytojo normai, tad darosi neaišku, kuriais atvejais paslaugos, kompensuojamos iš PSDF biudžeto, tampa mokamomis paslaugomis.

Trys įstaigos prie tyrimų, priskirtų šeimos gydytojo kompetencijai, nurodo, kad tyrimas atliekamas vieną kartą per metus, o tai prieštarauja teisės aktams. Viena įstaiga internete buvo nurodžiusi mokestį už paciento susipažinimą su įrašais savo medicinos dokumentuose gydymo įstaigoje, nors ši paslauga nemokama.

Netikslios informacijos svetainėse buvo ir apie vyrų, kurie nemokamai gali pasitikrinti dėl prostatos vėžio, amžių, apie odontologų paslaugas – pavyzdžiui, viena šio miesto odontologijos paslaugas teikiančių įstaigų kai kurias nemokamas paslaugas skelbė kaip mokamas.

Panevėžio teritorinė ligonių kasa teigia, kad svetainių patikra buvo naudinga: atkreipė gydymo dėmesį į tai, ką skelbia, taip pat joms priminta, kad reikia nepamiršti informaciją retkarčiais peržiūrėti ir atnaujinti tam, jog nebūtų klaidinami pacientai. Kai kurioms gydymo įstaigoms, neturėjusioms interneto svetainės arba turėjusioms ją tik dėl vaizdo, patikrinimas tapo paskata sukurti aktualią ir informatyvią svetainę.

Patikinimus žadama vykti ir 2018 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS