Ir vieną vaiką auginantiems tėvams siūlomas papildomas laisvadienis | KaunoDiena.lt

IR VIENĄ VAIKĄ AUGINANTIEMS TĖVAMS SIŪLOMAS PAPILDOMAS LAISVADIENIS

Seimas po pateikimo pritarė Darbo kodekso pakeitimo projektui, kuriame numatyta suteikti šeimoms papildomą poilsio dieną per mėnesį, nepriklausomai nuo to, ar pora augina vieną, ar du vaikus iki dvylikos metų.

Taip pat pasiūlyme numatyta alternatyva sutrumpinti darbo laiką dviem valandomis per savaitę. Tokią Darbo kodekso pataisą, kurią pateikė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Monika Navickienė, antradienį po pateikimo parėmė 54 Seimo nariai, prieš buvo 1, susilaikė 8 parlamentarai.

M. Navickienės nuomone, šiuo metu galiojanti nuostata, kad papildomus laisvadienius per mėnesį gali pasiimti tik du ir daugiau vaikų auginantys tėvai (du vaikus auginantys - vieną laisvą dieną per mėnesį, o tris ir daugiau - dvi dienas) yra neteisinga. Parlamentarei nėra aišku, kodėl šiuo atveju yra diskriminuojami vieną vaiką auginantys darbuotojai, kai rūpesčių ir iššūkių suderinti darbinius ir šeimos įsipareigojimus jiems tikrai nėra mažiau.

„Galimybė suderinti darbinius įsipareigojimus su šeimos gyvenimu ir vaikų auginimu vis labiau motyvuoja darbuotojus daugeliu atvejų netgi labiau nei didesnis darbo užmokestis. Ne vienas tyrimas ir konkrečių šalių patirtis parodė, kad lankstus darbo grafikas ar darbo laiko trumpinimas neturėjo neigiamų pasekmių veiklos rezultatams. Netgi priešingai - pastebima nauda tiek darbdaviui, tiek pačiam darbuotojui: darbuotojai tampa atsakingesni, laimingesni, patiria mažiau streso, pagerėja tarpusavio santykiai, didėja produktyvumas, mažėja sergamumas“, - teigė M. Navickienė.

Seimo narė pateikta Darbo kodekso pataisa ne tik siekia suvienodinti sąlygas visiems vaikus auginantiems darbuotojams Lietuvoje, tačiau kartu ir įpareigoti verslą sudaryti palankesnes darbo sąlygas šiems darbuotojams bei pamažu pratintis prie naujų, kitose šalyse sėkmingai taikomų motyvacijos standartų, kurie netruks pasiekti ir Lietuvą.

„Lietuvoje verslas dar kiek atsargiai žiūri į kitose šalyse vis dažniau ir drąsiau taikomą praktiką trumpinti darbo laiką, suteikti darbuotojams lanksčias darbo valandas ar sudaryti galimybę dirbti iš namų. Todėl šiuo atveju teikiamas pasiūlymas, įpareigojantis įmones sudaryti palankesnes darbo sąlygas visiems vaikus auginantiems darbuotojams“, - teigė M. Navickienė.

Jos siūlomą Darbo kodekso pataisą Seimo posėdyje toliau planuojama svarstyti gegužės 24 d.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS