Įstatymo pataisos pagerins lietuvių kalbos mokėjimo lygį tautinių mažumų mokyklose | KaunoDiena.lt

ĮSTATYMO PATAISOS PAGERINS LIETUVIŲ KALBOS MOKĖJIMO LYGĮ TAUTINIŲ MAŽUMŲ MOKYKLOSE

Švietimo įstatyme siūloma įteisinti, kad tautinių mažumų mokyklose, vykdančiose ikimokyklinio ugdymo programą, ne mažiau kaip 5 valandos per savaitę būtų skiriamos ugdymui lietuvių kalba.

Taip pat siūloma įteisinti, kad papildomai būtų pridėta viena valanda per savaitę, ir taip ne mažiau kaip 5 valandas per savaitę būtų skiriamos ugdymui lietuvių kalba tautinių mažumų mokyklose, vykdančiose priešmokyklinį ugdymą.

Tokias Švietimo įstatymo pataisas Seimui antradienį ketina pateikti švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

„Įgyvendinus įstatymo projekto nuostatas, tikimasi, kad bus subalansuotas dvikalbis ugdymas itin palankiame (moksliniai tyrimai tai įrodo) kalbai (gimtajai ir valstybinei) ugdyti ankstyvajame (ikimokykliniame, priešmokykliniame) vaikų amžiaus tarpsnyje.

Gerės tautinių mažumų mokyklų vaikų lietuvių kalbos mokėjimo lygis, bus užtikrinti tėvų lūkesčiai, bus stiprinamas teigiamas požiūris į valstybinės kalbos mokymąsi.

Tikimasi, kad, nuo mažumės mokant lietuvių kalbos, bus sudaromos vienodos sąlygos sėkmingai integracijai į socialinį ir ekonominį šalies gyvenimą“, - sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Jame pažymima, kad šiuo metu galima ikimokyklinio ugdymo programos dalį tėvų (globėjų, rūpintojų) pageidavimu vykdyti lietuvių kalba, bet dabartinė praktika rodo, kad, neskiriant konkrečių valandų ir tam reikalingų finansų, ugdymas lietuvių kalba nevykdomas, nors tėvai (globėjai, rūpintojai) to pageidautų.

„Taigi, įstatymo projektas subalansuotų dvikalbio ugdymo prielaidas, būtų pradedamas ugdymas lietuvių kalba tautinių mažumų mokyklose jau nuo ikimokyklinio ugdymo. Tokį poreikį nuolat išsako tėvai, vedantys vaikus į tautinių mažumų mokyklas, tačiau šių mokyklų steigėjai ne visada atsižvelgia, dažnai tam neturi finansinių galimybių. Todėl būtina spręsti tokią susiklosčiusią praktiką ir ieškoti sprendimų, užtikrinant visų: vaikų ir tėvų lūkesčius“, - sako projekto rengėjai.

Švietimo ir mokslo ministerijos skaičiavimais, įteisinti 5 papildomas valandas per savaitę ikimokykliniame ugdyme nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. iki gruodžio 31 d. lėšų poreikis sudarytų 196,7 tūkst. eurų, o įteisinti 1 papildomą valandą per savaitę priešmokykliniame ugdyme nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. iki gruodžio 31 d. lėšų poreikis sudarytų 16,4 tūkst. eurų.

Iš viso lėšų poreikis 2019 metų 4 mėnesiams sudarytų 213,1 tūkst. eurų, o lėšų poreikis 2020 metams - 639,4 tūkst. eurų. Šias reikalingas lėšas planuojama skirti iš bendrų Švietimo ir mokslo ministerijai 2019-2020 m. numatomų asignavimų.

Šiuo metu Švietimo įstatyme nustatyta, kad priešmokyklinio ugdymo programoje ne mažiau kaip 4 valandos per savaitę skiriamos ugdymui lietuvių kalba. Ikimokyklinio ugdymo programos dalis tėvų (globėjų, rūpintojų) pageidavimu gali būti vykdoma lietuvių kalba.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS