J. Petrauskienė: mokytojai įtraukti į „netikrų žinių“ erdvę | KaunoDiena.lt

J. PETRAUSKIENĖ: MOKYTOJAI ĮTRAUKTI Į „NETIKRŲ ŽINIŲ“ ERDVĘ

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė antradienį pareiškė, kad šalies mokytojai yra įtraukti į „netikrų žinių“ erdvę, kai kuriose šalies mokyklose besitęsiant streikams dėl etatinio pedagogų darbo apmokėjimo modelio.

„Labai gaila, kad į tą netikrų žinių arba iškraipytos informacijos erdvę yra įtraukiami mokytojai, kurių vis dėlto pagrindinis darbas yra skirti savo jėgas jaunų žmonių ugdymui“, – sakė ministrė, dalyvaujanti Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) atlikto tyrimo pristatyme.

Dėl rugsėjį įsigaliojusios naujos mokytojų algų apskaičiavimo sistemos antradienį streikuoja 12 šalies mokyklų, o trečiadienį prie jų prisijungs dar dešimt ugdymo įstaigų, teigia protestą organizuojanti profsąjunga.

Protestuotojai teigia, jog sistema yra neskaidri ir neteisinga, nes ministerija tinkamai nepasirūpino pertvarkos įgyvendinimu, o mokytojai visoje Lietuvoje už tą patį darbą uždirba skirtingai dėl galimybės subjektyviai interpretuoti tvarką.

Vyriausybei priklausančio MOSTA atlikto tyrimo duomenimis, kaimiškose vietovėse dirbančių mokytojų darbo krūvis išlieka mažesnis nei miestų, tačiau rugsėjį įvesta etatinio darbo apmokėjimo sistema leido padidinti daugumos pedagogų atlyginimus.

Anot tyrimo, vidutinis etato dydis miesto mokyklose šiuo metu siekia 0,8 etato, o kaimo mokyklose – 0,67 etato.

Mokytojo darbo krūvis iš dalies priklauso nuo klasėje esančių vaikų skaičius, todėl jis mažesnis gyventojų netenkančiose savivaldybėse.

„Natūralu, kad mokyklos ir mokytojai turi prisitaikyti prie šios besikeičiančios situacijos“, – kalbėjo švietimo ministrė.

Pasak jos, kai kuriuose didžiuosiuose miestuose egzistuoja atvirkštinė problema – kyla iššūkis „sutalpinti visus mokinius ir mokytojus“.

Ministerija: atlyginimai auga

J. Petrauskienė, anksčiau pati vadovavusi MOSTA, teigė, kad yra skirtingos priežastys, kodėl kai kuriose mokyklose nepavyksta tinkamai įgyvendinti etatinio apmokėjimo tvarkos. Jos žodžiais, pasitaiko atvejų, kur mokyklų vadovai laiko mokyklas „kaip įkaitus savo politinėms kampanijoms“.

Anot MOSTA tyrimo, atlyginimai šiais mokslo metais paaugo daugiau nei 70-čiai proc. mokytojų, o mažėjo maždaug kas penktam pedagogui.

Vidutinis atlyginimų augimas šiemet siekia 190 eurų „ant popieriaus“, o vidutinis algų mažėjimas siekia 168 eurus.

Tyrimą pristatęs MOSTA Studijų politikos ir karjeros analizės skyriaus vadovas Gintautas Jakštas teigė, kad ankstesniais laikais prasidedant mokslo metams didesnėmis sumomis algos mažėdavo apie 30 proc. mokytojų.

„Natūralu, kad įvyksta tam tikras krūvių pasiskirstymas. (...) Pasitaiko tam tikros išmokos, vienais metais jų yra, kitais metais jų nėra“, – kalbėjo ekspertas.

Švietimo ir mokslo ministerija teigia, kad įvedus etatinį apmokėjimą nuo rugsėjo mokytojų darbo užmokesčio fondas augo 17,4 mln. eurų.

Galutinai įvesti etatinį modelį planuojama 2019 metų rugsėjį. Iš viso iki 2020 metų mokytojų algoms valstybė numačiusi skirti 95 mln. eurų, tai leis penktadaliu padidinti mokytojų algas, teigia ministerija.

Jos duomenimis, vidutinis mokytojų atlyginimas šiuo metu siekia 934 eurus, pernai – 822 eurus.

Renginys virto „cirku“

MOSTA pristatymas baigėsi streiką organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Andriaus Navicko apsižodžiavimu su Švietimo ir mokslo ministerijos atstovais.

A. Navickas pareiškė, kad streikuojančių mokytojų streikas tik augs, kol ministerija nesiims derėtis su profsąjunga dėl mokytojų darbo užmokesčio sistemos pakeitimo.

„Ministre, pirmiausia jūs turite pradėti nuo atsiprašymo, jeigu norite, kad darbo grupėse ieškotume kažkokių pakeitimų. Jūs turite nors kiek sąžinės? (...) Jums gėda turi būti. Ir kaip jūs dar galite dirbti iš viso, jeigu neinate į diskusiją?“, – kalbėjo A. Navickas.

Vėliau jis apsižodžiavo su viena mokytoja iš Kazlų Rūdos, pareiškusia, kad jos mokykla naujai tvarkai pasirengė gerai.

Profsąjungos lyderis jai atkirto, kad sėkmingai įtrauktų tos mokyklos pedagogus į streiką, jei tik ten nuvažiuotų, taip pat apkaltino mokytoją nesuprantant teisės aktų.

„Šmeižti ir sakyti negražius žodžius (...) ant manęs ar ministrės, man visiškai neskauda. Bet tau turėtų būti gėda, kaip tu atsakei mokytojai“, – į A. Navicko pareiškimus reagavo švietimo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas.

Netrukus renginys ministerijoje baigėsi.

„Atleiskite, kad jis virto cirku“, – pareiškė A. Varanauskas.

Ministrė sakė, kad „visi matėme puikų šou“.

„Aš atsiprašau mokytojų, kuriuos ką tik išvadino bukagalviais“, – kalbėjo J. Petrauskienė.

Ji žada penktadienį pradėti lankyti streikuojančias mokyklas.

Pareiškė, kad konservatoriai kelia sumaištį

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė antradienį pareiškė, kad interpeliacija jai grasinantys opoziciniai konservatoriai kelia sumaištį ir skleidžia melą.

„Opozicija tiesiog dirba savo darbą. Yra paranku kelti sumaištį, (...) skleisti kažkokią melagingą situaciją juodinant kitus, kitus mokytojus, mokyklas, profesines sąjungas, kurios siekia pokyčio“, – žurnalistams sakė ministrė.

„Jeigu juodina tuos, kurie bando įgyvendinti sistemą, sąmoningai siekiama, kad būtų blogai mokytojams“, – pridūrė ji.

Konservatoriai antradienį pažadėjo inicijuoti interpeliaciją ministrei dėl, anot jų, netinkamo pasirengimo įgyvendinti etatinį mokytojų darbo užmokesčio modelį.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Lina

Didžiausia pedagogų nelaimė yra trys profsąjungos, kurios tarpusavyje nesutaria..... Reforma nebepateisino nei pedagogų lūkesčių, nei buvo racionali.... Padidintų mokytojams pamokos įkainį ir būtų viskas visiems aišku.... Norėta etatinio apmokėjimo, o gavosi - apmokėjimas už minutes.... Krūva bereikalingų popierių.....

ane?

Ir be abejo tas "netikras žinias" skleidžia Rusija

Alis Petkus...

konservatoriai kelia sumaištį valstybėje?... tai pūtimas į Rusijos dūdą... ir kas po to Rusijos agentai?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS