Jau kiti mokslo metai bus dešimčia dienų ilgesni | KaunoDiena.lt

JAU KITI MOKSLO METAI BUS DEŠIMČIA DIENŲ ILGESNI

  • 5

Kiti mokslo metai bus dešimčia dienų ilgesni – tai numatyta naujuose bendrojo ugdymo planuose, kuriuos patvirtino švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Kaip penktadienį pranešė Švietimo ir mokslo ministerija, mokslo dienų skaičius bus padidintas 2017-2018 mokslo metais. Pradinukams mokslo metai neilgės, tik bus atsisakyta papildomų 10 dienų trukmės atostogų. Pasak ministerijos, jos trikdė psichologų rekomenduojamą mokymosi ir poilsio balansą.

Kaip papildomas 10 dienų išdėstyti 5-11 klasėse, teisė nuspręsti suteikiama pačioms mokykloms, jų steigėjoms savivaldybėms ir mokyklų savininkams. Dėl penkių papildomų ugdymo proceso dienų įgyvendinimo laiko sprendimą priims savivaldybės, dėl kitų penkių spręs pačios mokyklos.

Pradinukams mokslo metai truks 170 dienų arba 34 savaites, 5-11 klasių mokiniams – 181 dieną arba 36 savaites.

2018-2019 mokslo metais prisidės dar penkios papildomos mokymosi dienos, dėl jų panaudojimo spręs mokyklos.

Naujuose bendrojo ugdymo planuose taip pat numatyta, kad namų darbai negalės būti skiriami vietoj neįvykusių pamokų, o kontroliniai rašomi po ligos ir atostogų.

Gamtos mokslų rekomenduojama mokyti taikant praktinę tiriamąją veiklą: daugiau dėmesio skirti stebėti gyvąją gamtą, mokslo idėjas ir technologijas pritaikyti kasdieniame gyvenime. Neberibojamas pažintinei veiklai skiriamų dienų skaičius, ji integruojama į ugdymo turinį. Mokykla pati spręs, koks jos poreikis konkrečioje klasėje.

Daugiau kaip 700 šalies mokyklų gaus gamtos ir technologinių mokslų mokymosi priemonių 1–8 klasių mokiniams: gamtos tyrinėjimo rinkinių, meteorologinių stotelių, diodinių lazerių, mokomųjų elektronikos rinkinių, cheminių medžiagų, mikroskopų, optikos rinkinių, kėlimo mechanizmų ir kitų.

Atnaujintos lietuvių kalbos ir literatūros programos, išbandomas integruotas gamtos mokslų kursas 5-8 klasėms.

Numatyta, kad mokiniams, kurie neturi tinkamų sąlygų paruošti namų darbų namuose, turi būti sudaromos sąlygos tai padaryti mokykloje. Visos mokyklos turės įgyvendinti mažiausiai vieną prevencinę programą, kuri padėtų sumažinti patyčias, ugdytų emocinį mokinių raštingumą, skatintų bendravimą ir tarpusavio supratimą.

Abiturientams jokie pokyčiai dėl mokslo metų trukmės nenumatomi: jiems pamokos pasibaigė gegužę.

Pasak ministerijos, mokytojų atostogos dėl papildomų mokymosi dienų nesutrumpėtų. Pedagogai atostogauja 56 dienas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

X

kiekvienas naujas nori pasirodyt gudresnis uz kitus o kencia vaikai Mes mokemes 11 metu, turejom 3 men atostogu ir nemanau kad durnesni uzaugom

z

,,visos šitos nesąmonės apsunkina tėvams ir vaikams mokytojoms ir visoms kitoms organizacijoms darbo veiklos mokslo metu planus , žiūrėkime iš tikro koki planą jau sumanė šitas klanas dabartinio švietimo kurti ir sunkinti liaudį juk ne visi yra seliamonai protingi, juk vaikams ir taip buna per daug galvos apsunkintos vieni neša kiti ne ir vaikai laukia tikro pavasario saules juk ir taip yra nuvarges kur matyta 1 val, laikas prailgyntas dienos meto kur vaikas dar nori 1 val, pailsėti, o kaip žiemos metu kur mokyklos po uždarytos sodybos tuštėjimo metu vaikams oi kaip stypriai, pakenkė ir reikia bėgti po 12 20 kilometru iki arčiausios mokyklos ir nežiūrint nei speigo nei sniego gusiu ,juk gyvastys laukia kad galėtu laisviau pasijusti o čia dar dvi savaites pridėtos galvos sukimo proceduroms ,bastą, blogis tik stumiasi pas mus ne geresnio gyvenimo ne sotesnio šeimų auginimo sveiku vaiku bet ponu kombinaciju iškraipimo ir tuštėjimo sodybų ir vaiku mažinimo, žiūrėkime kokie skaičiai li

Anonimas

Kur būtų galima pamatyti tuos naujuosius planus? Kodėl jie taip ilgai nepasirodo? Juk mokykloms jau seniai laikas planuotis naujus mokslo metus...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS