Kai kur virš Europos padidėjęs radioaktyvumas Lietuvoje neužfiksuotas | KaunoDiena.lt

KAI KUR VIRŠ EUROPOS PADIDĖJĘS RADIOAKTYVUMAS LIETUVOJE NEUŽFIKSUOTAS

Virš kelių Europos valstybių pastebėjus radioaktyvumo padidėjimą, Lietuvoje dirbantis Radiacinės saugos centras sako šalyje to nefiksavęs.

„Kol kas neturime informacijos apie didėjimą, nors apie situaciją iš kolegų Vakaruose girdėjome“, – BNS ketvirtadienį sakė centro direktorius Albinas Mastauskas.

Taip jis kalbėjo Vokietijos pareigūnams paskelbus, kad virš Vakarų ir Vidurio Europos buvo užfiksuotas retas radioaktyvumo padidėjimas.

Federalinis apsaugos nuo radiacijos biuras pranešė, kad Vokietijoje, Italijoje, Austrijoje, Šveicarijoje ir Prancūzijoje nuo rugsėjo pabaigos fiksuojamas padidėjęs rutenio izotopo Ru-106 lygis.

A.Mastauskas tikino, kad ši cheminio elemento atmaina nėra pavojinga žmogaus sveikatai.

Izotopo šaltinis nėra žinomas, tačiau skaičiavimai rodo, kad jis galėjo būti paleistas Rytų Europoje.

Rutenio izotopas Ru-106 naudojamas radiacijoje akių vėžio gydymui. Kartais šis izotopas būna palydovų energijos šaltinis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

gali buti koncentracija zemesne matuojamo lygments

o viskas priklauso nuo atmosferos oro srauto judejimo krypties...kad Lietuvoje neuzfiksuota...pvz. Estijoje buvo stebima.

lietuva po erdvelaikio tuneliu randasi :))

Labai idomiai konstatavo, kad radiacija atskrido is rytu i vakaru europa, bet lietuva persoko ?!

...

CHA: "Virš kelių Europos valstybių pastebėjus radioaktyvumo padidėjimą, Lietuvoje dirbantis Radiacinės saugos centras sako šalyje to nefiksavęs" - ar galima nepaneigt kad ten TIK 'nusipelnę' sėdi?.. :s

SUSIJUSIOS NAUJIENOS