Kaip apsaugoti vaikus nuo internete tykančių pavojų? | KaunoDiena.lt

KAIP APSAUGOTI VAIKUS NUO INTERNETE TYKANČIŲ PAVOJŲ?

  • 0

Lietuvą sukrėtęs šiurpus devynmetės pagrobimo atvejis privertė susimąstyti ne vieną šeimą: kaip galime apsaugoti savo vaikus?  Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros (LINEŠA) kuruojamas projektas „Draugiškas internetas“, skatina vaikus ir jų tėvus atsižvelgti į kokybišką ir saugų interneto vartojimą. Projektu siekiama sukurti patikimą interneto aplinką ir įtraukti jaunimą į saugesnį interneto erdvės kūrimą.

Reikia nepamiršti

Siekiant plėsti saugesnio interneto paslaugų sistemą Lietuvoje, buvo įkurtas Saugesnio interneto centras – keturių institucijų konsorciumas (LINEŠA, Vaikų linija, Ryšių reguliavimo tarnyba ir asociacija „Langas į ateitį“). Šis centras teikia tris svarbiausias paslaugas visuomenei: informavimo, pagalbos linijos ir karštosios linijos.

Anot LINEŠA projektų vadovo Liudo Mikalkevičiaus, kuruojančio projektą „Draugiškas internetas“, reikėtų nepamiršti, kad internetas yra terpė mainytis informacija, tačiau jame gali tykoti ir rimtų pavojų. Dėl smarkiai tobulėjančio interneto, šiandien kaip niekada svarbu apsaugoti savo vaikus.

„Nesinori akcentuoti neigiamų dalykų, nes internetas teikia ir didžiulę naudą: galima ne tik dalytis informacija, bet ir jos ieškoti. Šito nereikėtų pamiršti. Tačiau tų grėsmių ir neigiamų padarinių nuolat daugėja, nes pats internetas darosi vis kompleksiškesnis, pradedant nuo dirbtinio intelekto, baigiant asmeniniais duomenimis“, – sakė L. Mikalkevičius.

Neprarasti pasitikėjimo

LINEŠA atstovas L. Mikalkevičius atviravo, kad vaikams reikia prevencijos, artimų pokalbių ir saugios erdvės su tėvais. Kad vaikas suprastų apie saugų interneto naudojimą, jam turi būti aišku, kaip juo naudotis, o apie tai gali papasakoti tėvai.

Reikia atsiminti, kad vaikai ir jaunuoliai išradingi, todėl neįmanoma visiškai uždrausti internetą.

„Pats geriausias planas yra prevencija. Paprasčiausi pasikalbėjimai, pasitarimai, saugios erdvės sukūrimas vaikui yra veiksmingiausios priemonės. Svarbiausia – ryšys ir pasitikėjimas, tėvai turėtų informaciją išaiškinti prevenciškai.

Šioje prevencijoje svarbu suprasti du dalykus: tai gali būti praktiniai patarimai, kaip naudotis slaptažodžiais, kokia informacija reikėtų dalytis. Kitas dalykas – emocinės būsena: reikia palaikyti saugią erdvę, žinoti, kaip susidoroti su patyčiomis, su troliais, – vardijo jis.

Griežtesnės priemonės

L. Mikalkevičius pabrėžė, kad vaikai nemėgsta kontrolės ir yra išradingi, tačiau minimalus kontroliavimas gali padėti apsaugoti vaiką. Priemonės neturi būti drastiškos: užtenka riboti interneto naudojimą ir ekrano laiką prie mobiliojo telefono arba kompiuterio. Vaikas turi įvertinti, kad praleistas laikas, prisijungus prie interneto, gali kelti ne tik pavojų jo saugumui, bet ir sveikatai.

„Yra įvairiausių priemonių patikrinti, ar vaikas saugiai naudojasi internetu, tačiau pats paprasčiausias būdas – patikrinti, kokias programėles jis naudoja, peržiūrėti susirašinėjimus, įsitikinti, kad nėra nepažįstamų žmonių, draugų, apie kuriuos tėvai prieš tai negirdėjo. Vienas iš būdų gali būti ir ekrano laiko naudojimo kontrolė, arba prisijungimo prie interneto tinklo kontrolė. Reikia atsiminti, kad vaikai ir jaunuoliai išradingi, todėl neįmanoma visiškai uždrausti internetą“, – aiškino L. Mikalkevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS