Karceryje melstis negalėjęs musulmonas skundžiasi dėl diskriminacijos | KaunoDiena.lt

KARCERYJE MELSTIS NEGALĖJĘS MUSULMONAS SKUNDŽIASI DĖL DISKRIMINACIJOS

  • 4

Į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą kreipėsi įkalintas musulmonas, kuris skundėsi pataisos namų karceryje negalėjęs penkis kartus per dieną melstis, pranešė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Lobačevskytė atsisakė nagrinėti kalinio skundą dėl varžomos religijos laisvės ir nesudaromų sąlygų melstis Pravieniškių pataisos namuose – atvirojoje kolonijoje. Kontrolierė nustatė, kad nėra pakankamo pagrindo daryti prielaidą, jog asmuo pataisos namuose buvo diskriminuojamas dėl savo religijos ar kitų pagrindų.

„Atsisakėme nagrinėti skundą, nes skunde nurodytų aplinkybių tyrimas nepriskirtas lygių galimybių kontrolieriaus kompetencijai. Bet tai neapriboja asmens galimybės ginti savo teises teisme“, – teigia A.Lobačevskytė.

Lygių galimybių įstatymas taikomas darbo santykių, švietimo ir mokslo bei prekių ir paslaugų srityse, taip pat valstybės ir savivaldybių institucijų leidžiamiems teisės aktams.

Kalinys skundą parašė tuo metu, kai atliko nuobaudą karceryje (kamerų tipo patalpose), tai yra, buvo nusižengęs bausmės atlikimo tvarkai. Nurodoma, kad kameroje laisvo ploto atlikti maldą tėra 1 kvadratinis metras (1,30 m. x 0,70 m.). Skundus parašęs asmuo teigė norintis kameroje melstis, atsisukęs į pietryčių pusę, tačiau rašo, jog toje pusėje yra „skylė, kur atliekami gamtiniai reikalai“. Taip pat jis nurodė, kad, „atliekant gamtinius reikalus, pro langą duryse galima viską kuo puikiausiai stebėti, o musulmonams nėra priimtina, tiesiog draudžiama, rodyti ir stebėti intymias vietas“.

Kiek anksčiau šiais metais tas pats kalinys skundėsi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai dėl to, jog negali įkalinimo įstaigoje maitintis pagal religijos reikalavimus. Tada lygių galimybių kontrolierė kreipėsi į Kalėjimo departamento direktorių ir siūlė nuteistuosius maitinti kiek įmanoma pagal jų religinius įsitikinimus.

Tarnyba pažymi, kad, remiantis Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika, įkalinimo įstaigose gali būti pateisinami platesni apribojimai nei laisvėje esančių asmenų atžvilgiu. Šias teises taip pat riboja Lietuvos Konstitucija, Bausmių vykdymo kodeksas, Pataisos įstaigų vidaus taisyklės ir kiti teisės aktai.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje anksčiau tirti kalinių skundai dėl to, jog jiems nesudaromos sąlygos maitintis pagal įsitikinimus ar religijos reikalavimus, kad jie negali bendrauti su islamo dvasininku (nors kitų religijų nuteistieji tokią galimybę turi) bei žiūrėti kalėjime kabelinę televiziją savo gimtąja kalba. Skųstasi ir dėl to, kad nuteistieji vyrai neturėjo galimybės kalėjime patys ruošti maistą, tuo metu kalinės moterys pačios gaminti valgį galėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

LIETUVOS ATEITIS

mmm

O aš noriu naujo automobilio. Mano religija reikalauja, kad kas nors man tai duotų.

savas

TIKRIAUSIAI KALĖJIMĄ LAIKO KAIP MUSULMONŲ ROJŲ.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS