Kiaulių maras toliau guldo šernus | KaunoDiena.lt

KIAULIŲ MARAS TOLIAU GULDO ŠERNUS

  • 0

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad šią savaitę užregistruoti penki afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejai šernams Trakų, Ignalinos ir Švenčionių rajonuose.

Diagnozė – dar penkiems šernams

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai patvirtino AKM diagnozę sumedžiotam šernui Švenčionių rajono Svirkų seniūnijos Sakališkių miške bei keturiems nugaišusiems šernams, rastiems Ignalinos rajono Kazitiškio seniūnijos Tartoko kaimo apylinkėse, Rimšės seniūnijos Vosiliškių bei tos pačios seniūnijos Vėlūnų kaimų apylinkėse ir Trakų rajono Grendavos seniūnijos teritorijoje, šalia Spenglos ežero.

Visi šie rajonai priskiriami AKM užkrėstai teritorijai. Ignalinos ir Švenčionių rajonai patenka į 3 rizikos zoną, kurioje 2014 m. AKM buvo nustatytas ir kiaulių ūkiuose, Trakų rajonas patenka į 2 rizikos zoną, kurioje AKM paplitęs tik tarp šernų.

Visose minėtose savivaldybėse nuolat vykdoma AKM stebėsenos programa. Šių seniūnijų miškuose laikinai apribota medžioklė, kas savaitę vykdomos vietovių apžiūros, ieškant nugaišusių šernų, kurių mėginiai tiriami laboratorijoje dėl AKM.

Lietuvoje šiais metais užregistruoti 49 AKM židiniai, Latvijoje nuo metų pradžios užregistruota 203 vietos, kur rasti ar nušauti AKM užsikrėtę šernai, Estijoje - 121, Lenkijoje - 40.

Situacija negerėja

Situacija dėl afrikinio kiaulių maro nėra pagerėjusi, sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Ligos plitimą ji penktadienį aptarė susitikusi su eurokomisaru Vyteniu Andriukaičiu ir Lenkijos bei Baltijos šalių žemės ūkio ministrais.

Pranešama, kad šiais metais kiaulių maras buvo nustatytas 44 Lietuvos vietose. V. Baltraitienės teigimu, šalys sutarė paruošti bendrą kovos su liga planą.

„Iš tiesų situacija nė kiek nepagerėjo per šiuos metus. Galima sakyti, netgi kai kur ir pablogėjo. Per šiuos metus Lietuvoje yra nustatytos 44 vietos, kur kilo ligos protrūkiai.

Ką turėtume padaryti, tai pirmiausia paruošti bendrą ilgalaikę strategiją kovai su afrikiniu kiaulių maru, nes matome, kad plitimas nemažėja mūsų šalyje ir bet kuriuo metu gali „persimesti“ į bet kurią kitą ES valstybę“, – sako žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė.

Lenkijoje, Latvijoje bei Estijoje tokių afrikinio kiaulių maro atvejų yra keliskart daugiau.

Pasak specialistų, dėl ligos ne tik mažėja kaimo žmonių pajamos, bet ir silpnėja šalių ekonomika.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS