Kokių orų tikėtis vasarį? | KaunoDiena.lt

KOKIŲ ORŲ TIKĖTIS VASARĮ?

  • 1

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pateikė ilgalaikę vasario mėnesio orų prognozę.

„Remiantis naujausiais ECMWF modelio skaičiavimais, prognozuojama, kad vasaris (standartinė klimato norma: SKN: -2,5 °C ir 43 mm) bus iki 0,5 laipsnio šiltesnis, o mėnesio kritulių kiekis apie 20–30 proc. didesnis nei norma. Truputį kitokius skaičiavimų rezultatus pateikia kitas (CFSv2) ilgalaikių prognozių modelis: vasario mėnesis, skaičiuojama, turėtų būti maždaug 1–2 laipsniais šiltesnis, o kritulių kiekis – iki 50–60 proc. didesnis nei norma“, – skelbia tarnyba.

Apibendrinus, antrasis šių metų mėnuo turėtų būti bent truputį šiltesnis ir drėgnesnis už daugiametę normą.

Meteorologai primena, kad 2019–2020 ir 2022–2023 metų vasariai buvo labai šilti, o 2018 ir 2021 metų pasitaikė šaltesni už normą. Kritulių kiekis 2019 ir 2023 metais buvo maždaug artimas normai, 2020 ir 2022 metais – gerokai didesnis už normą, o 2018 ir 2021 m. – mažesnis už normą. Bendra tendencija – vasario mėnesiai dažniau būna šiltesni ir drėgnesni už normą nei būdavo seniau.

 

 

„Labai svarbu. Tai yra eksperimentinės prognozės, jų patikimumas nėra labai aukštas. Svarbūs sprendimai, remiantis jomis, neturėtų būti priimami. Pateikta ilgalaikė prognozė nereiškia, kad visai nepasitaikys labai šaltų ir/ar sausų dienų“, – praneša tarnyba.

Žemėlapiuose: ECMWF modelio oro temperatūros (viršuje) ir kritulių kiekio (apačioje) anomalijų prognozės artimiausioms savaitėms.

Ketvirtadienio dieną daugelyje rajonų krituliai, vyraus nedidelis sniegas. Vietomis plikledis, galima lijundra. Vėjas pietų pietvakarių, 6–11 m/s. Temperatūra nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos.

Penktadienio naktį daug kur, dieną vietomis pasnigs, vyraus nedidelis sniegas. Plikledis. Vėjas naktį pietinių krypčių, 6–11 m/s, dieną pietryčių, rytų, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 3–8, kai kur pragiedrėjus iki 13 laipsnių šalčio, dieną nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos.

Šeštadienį daug kur, ypač pietiniuose rajonuose, nedideli krituliai: sniegas, dieną su šlapdriba. Plikledis, dieną kai kur lijundra. Vėjas pietryčių, rytų, 8–13 m/s, pajūryje gūsiai iki 16 m/s. Temperatūra naktį 4–9, vietomis iki 10–12, pietvakariuose kai kur 1–3 laipsniai šalčio, dieną 0–5 laipsniai šalčio.

Kaip skelbia tarnyba, 2024 m. sausis buvo šalčiausias nuo 2016 metų. Vidutinė šių metų sausio mėnesio oro temperatūra Lietuvoje siekė -4,1 laipsnio (neigiama 1,2 laipsnio anomalija lyginant su daugiamečiu vidurkiu).

„Reikšmė galėjo būti dar žemesnė, jeigu ne antroje sausio pusėje įsivyravę labai šilti orai. Daugelyje šalies vietovių sausio 7–8 d. stebėti šalčiai buvo stipriausi nuo 2021 m., o dalyje šiaurinių rajonų – net nuo 2012 metų. Sausio 8-osios rytą Zarasuose išmatuotas netgi 28 laipsnių šaltis“, – rašoma Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos feisbuko paskyroje.

Peržiūrėjus istorinius duomenis nustatyta, kad paskutinį kartą šaltesnis sausio mėnuo (už šių metų) daugelyje Lietuvos vietovių buvo tik 2016 metais.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

laukiam

potvynio ....... gal praplaus smegenėles valdančiai chuntai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS