Kol Seimas dvejoja, kovos dėl „x“ ir „w“ pavardėse tęsiasi teismuose | KaunoDiena.lt

KOL SEIMAS DVEJOJA, KOVOS DĖL „X“ IR „W“ PAVARDĖSE TĘSIASI TEISMUOSE

  • 3

Varėnos apylinkės teismas įpareigojo lietuvės, ištekėjusios už Vokietijos piliečio, santuokos liudijime įrašyti jos pavardę „Bobrowski“ su raide „w“.

Kaip pranešė viešoji įstaiga Europos žmogaus teisių fondas (EFHR), spalio 12-ąją priimtas teismo sprendimas – jau aštuntas nuo 2015-ųjų vidurio, kai teismas įpareigojo įvairiuose Lietuvos piliečių dokumentuose įrašyti asmenvardžius su nelietuviškais simboliais „w“ bei „x“.

Iki šiol tokie pareiškėjams palankūs sprendimai buvo priimami tik sostinės teismuose. Vilniaus savivaldybės Civilinės metrikacijos skyrius jų neskųsdavo, tuo metu Vilniaus policijos Migracijos valdyba su keliais teismų įpareigojimais įrašyti originalius asmenvardžius į asmens dokumentus nesutiko ir skundė juos aukštesnei instancijai.

Teismo vertinimu, draudimas įrašyti pavardę su „w“ yra neproporcingas nepatogumas, kuriuos patirtų pareiškėja neišdavus jai santuokos liudijimo vyro pasirinkta pavarde.

Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato, kad Lietuvos piliečių dokumentuose vardai ir pavardės rašomi lietuviškais rašmenimis. Klausimą dėl raidžių rašymo originaliai dažnai kelia Lietuvoje gyvenantys lenkai ir Varšuvos politikai.

Seimas prieš kurį laiką ėmėsi svarstyti du alternatyvius projektus: vienas leistų asmens dokumentuose naudoti lotyniškos abėcėlės raides x, w, q, kitas įteisintų originalią pavardžių rašybą papildomame paso puslapyje. Svarstymai kol kas nėra atnaujinti.

Pirmųjų pataisų šalininkai teigia, kad jos būtų svarbios ir santuokas su užsieniečiais sudariusioms lietuvėms. Kritikai teigia, kad taip būtų sumenkintas konstitucinis valstybinės lietuvių kalbos statusas, gali kilti keblumų skaitant nelietuviškas pavardes.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

lietuve

Kokios raides yra.tokias rasyt ir reikia.nei lietuvint.nei kita kalba.raidynas visur vienodas.

bbb

ar teisėjai išmano mūsų kalbą, kelis pažinojau - kultūros nė krislo. Gal tegul pirmiausiai pasikonsultuoja su kalbininkais, prieš skelbdami kvailus nuosprendžius.

...

Nejau teismams LR Konstitucija negalioja?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS