Komisija: Žiežmarių gimnazijos mokytoja naudojo psichologinį smurtą | KaunoDiena.lt

KOMISIJA: ŽIEŽMARIŲ GIMNAZIJOS MOKYTOJA NAUDOJO PSICHOLOGINĮ SMURTĄ

Žiežmarių gimnazijos pedagogė, prieš kelias savaites pakeltu tonu bendravusi su moksleiviais, pažeidė įstatymus bei Pedagogų etikos kodeksą, konstatavo Kaišiadorių savivaldybės ir Švietimo ministerijos komisija.

Ekspertai penktadienį pateiktoje išvadoje taip pat nurodo, kad dėl kilusių problemų atsakomybė iš dalies tenka ir mokyklos vadovybei, nesugebėjusiai užtikrinti tinkamos bendravimo atmosferos įstaigoje.

Komisijos pirmininkė, Kaišiadorių savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Rimutė Arlauskienė BNS sakė, kad tyrimo metu nepavyko pasikalbėti su pačia lietuvių kalbos mokytoja ir sužinoti, „kas sukėlė tokią agresiją“, kadangi po incidento ji pranešė susirgusi.

„Bet darome išvadas iš tyrimo metu metu surinktos medžiagos, kad mokytoja galimai pažeidė Švietimo įstatymo nuostatas, kurios nurodo, kad švietimo įstaigose draudžiama bet kokia smurto forma, įstaigų darbuotojų nukreipta prieš mokinį“, – BNS sakė R. Arlauskienė.

Komisija taip pat priėjo išvados, kad mokytoja pažeidė Pedagogų etikos kodekso nuostatas, jog mokytojas bendravimą su moksleiviais privalo grįsti asmens orumo, vertės pripažinimo ir pasitikėjimo principais.

Mokytojai rekomenduota peržiūrėti ir savo dalyko vertinimo tvarką.

Mokytoja galimai pažeidė Švietimo įstatymo nuostatas, kurios nurodo, kad švietimo įstaigose draudžiama bet kokia smurto forma, įstaigų darbuotojų nukreipta prieš mokinį.

Pasak savivaldybės atstovės, komisija rekomendavo mokyklos direktorei „įvertinti mokytojos elgesį teisiniu aspektu“, tačiau nenurodė, ar tai turėtų būti atleidimas, ar kita nuobauda.

Ekspertai taip pat turėjo priekaištų ir mokyklos administracijai dėl „neveiklumo, nepakankamo bendravimo su tėvais ir laiku neišspręstų problemų“.

„Matėme, kad gimnazijoje trūksta socialinio dialogo, komandinio darbo, nepakankamai užtikrinamas reikiamos pagalbos mokiniams teikimas. Galima teigti, kad direktorė tik iš dalies užtikrino Švietimo įstatymo reikalavimus, t.y. bendradarbiavimu grįstų santykių, Pedagogų etikos kodekso reikalavimų laikymąsi, švietimo įstaigos narių informavimo ir saugios, bet kokio smurto apraiškoms kelią užkertančios aplinkos užtikrinimui“, – sakė savivaldybės Švietimo skyriaus vadovė.

Anot jos, sprendimus dėl mokyklos direktorės Ievos Mažulienės, jei reikės, priims savivaldybės meras.

Vadovybė lauks, kol mokytoja pasveiks

Pati Žiežmarių gimnazijos direktorė BNS sakė priimti sprendimų dėl mokytojos kol kas negalinti dėl šios nedarbingumo, taip pat tikino, jog mokykloje buvo laikomasi gerosios mokyklos koncepcijos, tačiau vertintojams esą galėjo kliūti tai, jog ne visi žingsniai buvo registruojami dokumentuose.

„Priimtumėme sprendimą, bet kol mokytoja yra nedarbingume, jai parengtas raštas pasiaiškinimui per penkias dienas nuo rašto gavimo dienos, t.y. nuo to, kai ji grįš į darbą. Kada – tikrai neaišku, manau, kad tikrai greitai negrįš“, – paaiškino direktorė.

Anot mokyklos vadovės, išvadose daugiausia priekaištų yra dėl neišsamaus dokumentų tvarkymo. Ji neabejoja, kad panašių incidentų kyla ir kitur, tad tai nėra „mūsų vienos mokyklos skaudulys“.

„Mes darėme taip, kaip mums atrodo geriausiai. Gali visi mokytojai patvirtinti, kad daug dirbame, diskutuojame, kiekvieną pirmadienį vyksta metodinių grupių susirinkimai kalbant apie ugdymo kokybės gerinimo problemas. Bet nebūtinai viską užsirašome popieriuje. Laikomės gerosios mokyklos koncepcijos, kad visi gerai jaustųsi mokykloje, o atsitinka visko“, – kalbėjo I. Mažulienė.

Prieš tris savaites Žiežmarių gimnazijos mokinių tėvai paviešino įrašą, kaip nesitvardanti lietuvių kalbos mokytoja plūsta auklėtinius dėl netaisyklingo kirčiavimo. Po šio įvykio mokyklos vadovybė perdavė klasę kitai mokytojai, pati pedagogė pranešė susirgusi, šiuo metu nedarbingumas jai pratęstas iki vasario pabaigos.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Akis

Įdomiausia tai, kad pažiūrėjus į tos mokyklos tinklalapį ir į mokytojų kolektyvą, tai ten tik du vyr.mokytojai.Visi kiti - vien metodininkai ir ekspertai, dirbantys už tikrai geras algas šiaip jau.Bet ypatingų rezultatų ir pasiekimų apie šią gimnaziją nebuvau iki šio skandalo skaičiusi.Net Licėjuje ar Jėzuitų gimnazijoje mokytojų kolektyvai vien iš metodininkų nesudaryti. Tas rodo, kad seniai laikas peržiūrėti visų, turinčių ''titulus'' Lietuvos mokytojų veiklą tiek savo mokyklos, tiek ir šalies mąstu, nes nuo to ir prasideda Mokytojo vardo ir profesijos diskreditacija...

Mokinė

NIEKO ČIA NEATSITIKO. LAUKIAME, MES JŪSŲ MOKYTOJA.

Šsntaramas

Pirmiausia atsakomybę turi prisiimti p. Mažuliene nes nesugebėjo suvaldyti situacijos ir dabar dar aiškina kaip ji geranoriškai dirba. Reiškia nemoka nesugeba.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS