Labanoro girioje – žygis prieš kirtimus saugomose teritorijose | KaunoDiena.lt

LABANORO GIRIOJE – ŽYGIS PRIEŠ KIRTIMUS SAUGOMOSE TERITORIJOSE

Šeštadienį Labanoro girioje rengiamas pėsčiųjų žygis, kurio organizatoriai sako norintys supažindinti su realia padėtimi saugomose teritorijose ir parodyti, kad Labanoro girią ir kitus regioninius bei nacionalinius parkus galima panaudoti daug protingiau nei iškertant.

Kaip BNS sakė vienas iš renginio organizatorių Andrejus Gaidamavičius, renginio metu taip pat bus paskelbtas manifestas, kuriuo reikalaujama nustatyti žalą, kurią kirtimai padarė saugomoms teritorijoms.

„Reikalausime už padarytą žalą saugomoms teritorijoms, kas yra akivaizdu, stabdyti kirtimus visuose regioniniuose ir nacionaliniuose parkuose, kol bus atliktas poveikio aplinkai vertinimas ir kiek tie plyni kirtimai yra padarę žalos ir kol nebus valstybės priimti sprendimai dėl gamtinės būklės atstatymo, kad ji būtų tokia kaip įsteigiant šias teritorijas, kad nebūtų vykdoma tose saugomose teritorijose intensyvi ūkinė veikla“, – BNS sakė jis.

Tuo tarpu aplinkos ministras Kęstutis Navickas teigia, kad vykdant kirtimus poveikis aplinkai yra vertinamas ir žala vertingiems miškams nėra daroma.

„Miškai yra suklasifikuojami pagal jų svarbą ir biologinę įvairovę. Ūkiniai kirtimai vykdomi tik trečios (grupės miškuose–BNS) – atsargiai ir ketvirtos – ūkiškai, o kiti apsaugos režimai pakankamai stipriai reglamentuoja, kad nebūtų pažeistas rekreakcinis ir biologinės įvairovės potencialas“, – BNS sakė aplinkos ministras.

Pasak A. Gaidamavičiaus, visuomenė Lietuvoje pakankamai subrendo, kad visuomeniniai ir aplinkosauginiai poreikiai būtų aukščiau už medienos pramonės poreikių.

„Mūsų žygis nukreiptas ne į tą draustinį, kuriame mes eisime, ir ne į Labanoro parką, o apskritai tai yra žygis už visos Lietuvos miškus“, – pabrėžė jis.

Jo žiniomis, renginyje užsiregistravo dalyvauti apie 700 žmonių, tačiau šis skaičius gali keistis.

Renginys organizuojamas artėjant pabaigai vieno mėnesio termino, kai Labanoro miškuose sustabdyti visi kirtimai.

Pasak A. Navicko, darbo grupė, sudaryta įvertinti situacijai per šį laikotarpį, savo išvada skelbs ateinančią savaitę bei žada, kad pateikti pasiūlymai „atlieps visuomenės nerimą“.

Pasak A. Gaidamavičiaus, šis mėnesis jau buvo postūmis į priekį, tačiau teigia, jog mėnesio laikotarpis yra gerokai per trumpas įvertinti realią situaciją.

„Kirtimai sustabdyti, bet valdžia kol kas nepriėmė jokių sprendimų ir per tokį trumpą laiką neįmanoma pakeisti visus teisės aktus, miškotvarkos plotus“, – pastebėjo jis.

Į žygį jo dalyviai ruošiasi pasiimti vėliavų, transparantų, muzikos instrumentų. Kartu su žygeiviais renginyje dalyvaus baikeriai, kurie aplink visą Labanoro girią apvažiuos „Vilties ratą“.

Vėliau šeštadienį taip pat rengiamas palaikymo koncertas ir paskaita-diskusija „O jei nekirstume Labanoro girios visai?“ bei filmo „Sengirė“ peržiūra.

Žygio organizatoriai nurodo siekiantys užtikrinti deramą Saugomų Teritorijų ir senųjų miškų apsaugą - atsisakyti plynųjų kirtimų bei intensyvaus ūkininkavimo pačiose gražiausiose Lietuvos vietose, išsaugojant vientisą kraštovaizdį.

Kirtimai Labanoro girioje sustabdyti rugsėjo 19 dieną, kilus visuomenės pasipiktinimui. Aplinkos ministras Kęstutis Navickas teigė, kad pertrauka būtina siekiant iš naujo peržiūrėti miško kirtimų planus, įvertinti, ar ūkinė veikla Labanoro girioje ligi šiol nebuvo neteisėta.

Ministras yra sakęs, kad Labanoro regioniniame parke šiemet suplanuota iškirsti 166 hektarus miškų, iš jų 90 ha jau yra iškirsta.

Ministras: kirtimų sustabdymas greičiausiai nebus pratęstas

Baigiantis mėnesio terminui, kai Labanoro miškuose buvo sustabdyti kirtimai, šis terminas pratęsiamas greičiausiai nebus, tačiau jų apsaugai žadama skirti daugiau dėmesio.

„Galutinį sprendimą lems išvados, bet intencija yra, kad nebus pratęstas tas terminas, tik bus kitaip kertama jau likusį laikotarpį“, – BNS šeštadienį sakė aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Valstybinė miškų urėdija per šį mėnesį turėjo peržiūrėti kirtimų planavimo procedūras. Valstybinei miškų tarnybai buvo pavesta patikrinti, kaip laikomasi miško kirtimo taisyklių.

K. Navickas sakė kol kas neturintis duomenų apie tai, ar Valstybinė miškų urėdija nustatė kokių nors pažeidimų, o Valstybinių miškų tarnyba išvadas paskelbs mėnesio pabaigoje.

Tačiau kitą savaitę savo išvadas ir pasiūlymus turėtų pateikti darbo grupė, kuri vertino kirtimo taisyklių pakeitimus.

Pasak K. Navicko, dalis siūlymų yra susiję su kirtimų kultūros gerinimu, o tai reglamentuoja ministro tvirtinamos miško kirtimo taisyklės, todėl jas pakeisti pavyks gana greitai, tuo tarpu pakeitimai, kuriems reikės keisti įstatymus, gali užtrukti.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

herbert

pagal mane lietuva nori pasiekti sachaaroslygi miskü nera pirksim is rusijosmediena.is vis lietuvoje valdzios nera yra tikyvaizdys valdzios tai kgb lietuvos valdymas. kur dingo 250 tukstanciu komunistu buvusiu valdzioje/jie liko valdzioje ir iki siol manipuliuoje liaudies vardu sov o sprendimus.reguliouja maskvos nurodimais

Marazmas

Visi spiegia,kai miska kerta.O,kai sodina-niekas nemato?Tai gal i atsodinimo darbus su bugnais ateikite?Bet ne-ten gi reikes sunkiai dirbti.

rusus isejo,

Situ neisvarysi-,,savi,,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS