Lenkijos ūkininkų atstovas neatmeta, kad protestai bus nutraukti | KaunoDiena.lt

LENKIJOS ŪKININKŲ ATSTOVAS NEATMETA, KAD PROTESTAI BUS NUTRAUKTI

Lenkijos ūkininkų protestų vienas organizatorių sako, jog nuo derybų su ministru pirmininku Donaldu Tusku priklausys, ar bus sustabdyti protestai visoje šalyje, įskaitant ir Lietuvos ir Lenkijos pasienyje.

„Po valandos (14 val. vietos laiku – BNS) prasideda Lenkijos ministro pirmininko ir ūkininkų derybos. Bus parengtas susitarimas, kurį pasirašius gali būti nutrauktas rytojaus protestas Budziske ir kiti protestai visoje Lenkijoje“, – BNS teigė protesto pasienyje su Lietuva organizatorius Karolis Pieczynskis (Karolis Piečynskis).

D. Tuskas trečiadienį pranešė, kad ketvirtadienį Varšuvoje susitiks su visų protestuojančių grupių vadovais.

Lenkijos žiniasklaida skelbia, jog susitikimo metu ūkininkai nori aptarti tris pagrindines problemas: per didelius Europos Sąjungos žaliojo kurso reikalavimus ūkininkams, ES sertifikavimo ir standartų neatitinkančių žemės ūkio ir maisto produktų srautą iš Ukrainos bei Ukrainos grūdų tranzitą per Lenkiją.

Svarstomi tokie sprendimai: grūdų supirkimas ir prekių importo iš Ukrainos apribojimų nustatymas.

„Svarstomi tokie sprendimai: grūdų supirkimas ir prekių importo iš Ukrainos apribojimų nustatymas“, – rašo portalas „Wyborcza“.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ketvirtadienį sakė, kad Lietuvos atstovai šią savaitę aktyviai bendravo su Lenkijos Vyriausybės ir protestuotojų atstovais.

Deryboms tarpininkavusių Lietuvos žemės ūkio rūmų vicepirmininko Algio Baravyko teigimu, gali būti ir taip, kad protestai Lenkijoje tęsis, tačiau Lietuvos-Lenkijos pasienyje vilkikai nebus stabdomi ir tikrinami.

„Mes su jais irgi kalbamės, kad ta akcija, ji pakenks ir Lietuvai. Mes kadangi esame jų sąjungininkai, tai ieškome tokio kelio, kad tai nepakenktų Lietuvos eksportui, žmonių judėjimui“, – BNS sakė A. Baravykas.

Anot jo, šiuo metu derybos vykta pozityvia linkme.

„Po truputį lyg ir aiškėja, bet 100 proc. mes garantijų neduosim, kaip čia pasielgs tie žmonės, bet manome, kad tos derybos vyksta į gerą pusę (Lenkijos ūkininkai Lietuvos vilkikų nestabdys – BNS)“, – teigė A. Baravykas.

Lenkijos ūkininkai skelbė nuo kovo 1 dienos ketinantys savaitę blokuoti kelią Lietuvos-Lenkijos pasienyje, ties buvusiu Kalvarijos-Budzisko pasienio punktu. Planuota, kad blokada truks apie savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS