Lietuva rengiasi Europos prokuratūros steigimui | KaunoDiena.lt

LIETUVA RENGIASI EUROPOS PROKURATŪROS STEIGIMUI

  • 3

Vyriausybė ėmėsi žingsnių, rengiantis deleguoti prokurorus į steigiamą Europos prokuratūrą, skirtą kovai su sukčiavimu ir korupcija Europos Sąjungoje.

Vyriausybė trečiadienį patvirtino prokurorų atrankos tvarką. Pagal ją, kandidatus į Europos prokurorus nustatys Generalinis prokuroras kartu su teisingumo ministru, atranką vykdys speciali komisija iš Generalinės prokuratūros, Teisingumo ministerijos ir Teisėjų tarybos atstovų.

Trys geriausiai įvertinti kandidatai bus teikiami Vyriausybei pritarti, tuomet pretendentų kandidatūros būtų teikiamos ES Tarybai.

Lietuva kartu su kitomis ES narėmis Europos Komisijos prašymų pateikti kandidatus sulauks kitų metų pradžioje.

Kandidatus į Europos deleguotuosius prokurorus Europos vyriausiajam prokurorui turės pateikti generalinis prokuroras.

Europos Parlamentas pernai pritarė sprendimui įkurti Europos prokuratūrą, kuri kovos su sukčiavimu ir korupcija Europos Sąjungos paramos srityje. Planuojama, kad naujoji institucija pradės veiklą 2021 metais.

ES institucijos skaičiuoja, kad dėl tarpvalstybinio sukčiavimo Bendrijoje kasmet prarandama maždaug 50 mlrd. eurų vertės pridėtinės vertės mokesčio pajamų.

Naujai kuriama Europos prokuratūra bus nepriklausoma ES struktūra, kuri turės įgaliojimus tirti ES interesams kenkiančio sukčiavimo atvejus ir kitas Bendrijos finansiniams interesams kenkiančias nusikalstamas veikas bei dėl jų vykdyti baudžiamąjį persekiojimą.

Šiuo metu sukčiavimo ar korupcijos nusikaltimų baudžiamąjį tyrimą gali atlikti tik nacionalinės institucijos.

Europos prokuratūros būstinė bus Liuksemburge, o ES valstybės turės paskirti po vieną Europos prokurorą, dirbantį centrinėje būstinėje, ir deleguotuosius prokurorus, kurie dirbs Bendrijos valstybėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Cha

Gal pavlika siust. Su otkatcikais, vokelistais, juodbuhalteriais xebroje, net putlerstano patsreja turėjo. Geras zadanijininkas butu

cha cha ha ha ha kosmariukai

ydomu bus pasiziuret kur jie suras lietuvoj nekorumpuota prokurora ,teiseja ar advokata ,kandidatuot y ta pseudo europos prokuratura kovai pries korupcija......ar atvirksciai ten suksis pacius korumpuociausius ,kad galetu uz ausu gelbet saviskius korumpuotus aferiugas ,kaip kad Hagos tribunole nusikaltelius pries zmonija --jiems net bylu nekelia,

Rapolas

Prajuokino konkrečiai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS