Lietuvoje – didžiausios nacionalinės pratybos kariuomenės istorijoje | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE – DIDŽIAUSIOS NACIONALINĖS PRATYBOS KARIUOMENĖS ISTORIJOJE

Penktadienį Lietuvoje prasideda aktyvus karinių pratybų sezonas, kai vienu metu šalyje treniruosis keliolika tūkstančių karių.

Didžiausios nacionalinės pratybos Lietuvos kariuomenės istorijoje „Perkūno griausmas“ prasidėjo naktį.

„Šiąnakt Lietuvos kariuomenėje buvo įvesta aukštesnė kovinė parengtis. Kariai gavo iškvietimo signalus ir jau baigia susirinkti į karinius dalinius visoje Lietuvoje“, – feisbuke parašė kariuomenė.

Per šias pratybas Lietuvos kariai ir pareigūnai daugiausia treniruosis veikti be sąjungininkų taikos ir karo meto sąlygomis.

„Perkūno griausme“ dalyvaus kariai ir ginkluotosioms pajėgoms karo atveju priskirtinų tarnybų, tokių kaip policija ar pasieniečiai, pareigūnai.

Vėliau prie jų prisidės kariai iš Lietuvoje dislokuoto tarptautinio NATO bataliono, Jungtinės Karalystės ir Portugalijos. Iš viso mokymuose dalyvaus iki 9 tūkst. karių.

Per pratybas taip pat tradiciškai bus treniruojama parengtojo rezervo karių mobilizacija. Praėjusią savaitę 2 tūkst. karo prievolininkų išsiųsti šaukimai atvykti į punktus trijuose Lietuvos miestuose.

Dar dvi didelės pratybos

„Perkūno griausmas“ bus tik vienos iš kelių pratybų, birželį vyksiančių Lietuvoje ir kitose Baltijos jūros regiono šalyse.

Klaipėdos uoste šiuo metu prisišvartavę 32 sąjungininkų laivai su maždaug 3 tūkst. jūreivių – jie dalyvaus pirmadienį prasidedančiose pratybose „Baltops“.

Šie mokymai prasidės parodomąja jūrų desanto išsilaipinimo operacija Nemirsetoje, paskui laivai išvyks treniruotis pietinėje Baltijos jūros dalyje.

„Tai tikrai vienos svarbiausių jūrų pratybos Baltijos jūros regione ir jos pabrėžia Baltijos vienybę ir saugumą“, – žurnalistams Klaipėdoje penktadienį sakė Jungtinių Valstijų 6-ojo laivyno vadė viceadmirolė Lisa Franchetti (Liza Frančeti).

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis teigė, kad šie mokymai „yra mūsų solidarumo ir NATO pasirengimo ginti šį regioną ir šią jūrą demonstracija“.

Sekmadienį Baltijos regione taip pat prasidės tarptautinės pratybos „Kardo kirtis“. Jose iš viso dalyvaus 18 tūkst. karių iš 19 NATO ir partnerių šalių, o Lietuvoje treniruosis iki 4 tūkst. karių.

Dalį pratybų etapų galės stebėti ir visuomenė – žmonėms bus matoma jūrų desanto išsilaipinimo operacija Nemirsetoje, kitą sekmadienį Lukiškių aikštėje Vilniuje ir Brastos gatvėje Kaune vyks karinės technikos parodos.

Gyventojai galės stebėti ir tikrus karinius veiksmus. Nors daugelis pratybų epizodų vyks poligonuose ir karinėse teritorijose, birželio 4–8 dienomis kariai treniruosis Alytaus mieste ir apylinkėse, birželio 8–10 dienomis – Klaipėdos apskrityje, birželio 4–15 dienomis – Šiaulių.

Lietuvos kariuomenė perspėjo, kad pratybų laikotarpiu šalies keliais judės kur kas daugiau karinės technikos nei paprastai. Kariuomenė teigia suderinusi, kad Baltijos jūroje vyksiantys mokymai netrukdytų civilinei laivybai.

Iš lėktuvo iššoks 150 karių

Birželio 6–9 dienomis vyks NATO sąjungininkų ir JAV sausumos pajėgų persidislokavimas į iš Vokietijos į Latviją. Tokiu būdu Lietuvą kirs apie 3 tūkst. karių su pusantro tūkstančio kovinės technikos priemonių.

Tuo metu birželio 13 dieną Kauno rajone Kulautuvoje vyks persikėlimo per Nemuną operacija, tam kariai statys pontoninį tiltą.

Birželio 8 dieną Rukloje apie 150 JAV karių desantuosis iš transporto lėktuvo, atskrisiančio tiesiai iš JAV.

Kariuomenė teigia, kad per visas šias pratybas Lietuvoje vienu metu treniruosis iki 13 tūkst. šalies ir sąjungininkų karių bei pareigūnų, o taip nebus pasiekti tarptautinėse taisyklėse numatyti skaičiai, kurių viršijimas lemia didesnę karinių mokymų kontrolę.

Pasiekus 13 tūkst. ribą, pagal Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) taisykles Lietuva būtų turėjusi sugriežtinta tvarka informuoti organizacijos šalis apie planuojamus mokymus ir į šalį priimti ginklų kontrolės inspektorius.

Vis dėlto Lietuvos pareigūnai sako patys nusprendę į mokymus pakviesti stebėtojus iš trečiųjų šalių ir įspėjusi ESBO apie planuojamas pratybas.

Kvietimai atvykti į Lietuvą stebėti pratybų „Perkūno griausmas“ išsiųsti Rusijos, Baltarusijos, Švedijos ir Suomijos stebėtojams.

Krašto apsaugos ministerija BNS pranešė, kad Rusijos stebėtojai oficialiai informavo neplanuojantys atvykti stebėti mokymų.

Baltarusijos, Suomijos ir Švedijos tarptautiniai stebėtojai Lietuvoje lankysis birželio 4–6 dienomis. Jie vyks į Generolo Silvestro Žukausko poligoną Pabradėje, Alytaus rajoną ir Gaižiūnų poligoną Rukloje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Lukako

Lietuvis byby uostyk

Liėtuvis

Jankiai išgamos visam pasauliui lipa ant galvos.

karys

jankiai prisilakste afgane ir irake taikos pasiuntiniai mete bombas sirijoj nekalbant apie aukas balkanuose dabar skenda i baltija zaisti karo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS