Lietuvoje pradedami kurti mokytojų rengimo centrai | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE PRADEDAMI KURTI MOKYTOJŲ RENGIMO CENTRAI

  • 2

Siekiant užtikrinti aukštą studijų kokybę ir grąžinti mokytojo profesijai prestižą Lietuvoje, pradedami kurti trys nacionaliniai mokytojų rengimo centrai Kaune, Vilniuje ir Šiauliuose.

Jau nuo kitų metų rugsėjo būsimiems pirmakursiams naujas pedagogikos studijų programas siūlys Vilniaus universitetas. Dar daugiau naujovių stojančiųjų į aukštąsias mokyklas laukia nuo 2019-ųjų.

Rektoriai sako, kad studentų priėmimo sąlygos keisis nuo 2019-ųjų, tačiau pasikeitimams rengtis reikia jau dabar. Viena iš naujovių – planuojama atsisakyti vadinamojo krepšelio principo ir pertvarkyti visą aukštojo mokslo sistemą.

„Matėme, kad ši sistema atvedė prie kai kurių universitetų silpnėjimo ir programų atskirų. Ir susikaupimo į vienas programas perdaug, į kitas per mažai, tai valstybė imasi tokio valstybinio užsakymo kartu derindama ir nemokamas bakalauro studijas, kurios bus įvestos pagal vyriausybės programą. Krepšelis bus pakeistas valstybės užsakymu“, – sakė Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas Juozas Augutis.

Švietimo ir mokslo misterijos sprendimu, priimant stojančiuosius bus atsižvelgiama ne tik į egzaminų rezultatus, bet ir į metinius mokinių įvertinimus. Durys į universitetus atsivers tik tuo atveju, jei lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbos ir matematikos valstybinių egzaminų vidurkis sieks 40 balų, o penkių dalykų metinių įvertinimų vidurkis bus ne mažesnis kaip 7 balai.

Siekiant užtikrinti aukštą studijų kokybę ir grąžinti mokytojo profesijai prestižą Lietuvoje pradedami kurti trys nacionaliniai mokytojų rengimo centrai Kaune, Vilniuje ir Šiauliuose. Jau nuo kitų metų rugsėjo būsimiems pirmakursiams naujas pedagogikos studijų programas siūlys ir Vilniaus universitetas.

„Lietuvos edukologijos universitetas susijungia su VDU, stiprins būtent Kauno pedagogų rengimo centrą, o Vilniuje bus tiktai dabar veikiančioms programoms leista pabaigti studijas su esamais studentais, naujų nebebus priimama, tai prasmingas susitarimas, nes ten, kur silpnesnis potencialas, Kaune, jis leidžia sustiprinti, o Vilniuje, Vilniaus universiteto pagrindu, bus vystomas kitas pedagogų rengimo centras“, – teigė švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas.

Šiaulių universitetas baigia derybas dėl susijungimo su Vilniaus universititetu, tačiau jau šiandien aišku, kad jame bus rengiami ne tik pedagogai, bet ir regionui reikalingi specialistai.

Plačiau apie tai – Lidijos Jankauskienės reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

juokdariai

prikūrė studijų programų, perkvalifikavo visus kuriuos netingėjo, pakėlė kvalifikacijas, papildomai išmokslino tuos kurie neturėjo universitetinio išsilavinimo, dabar kurs mokytojų rengimo centrus... :) - veikti neturite ką, ar pinigų valstybėje per daug??? Mano manymu pedagogų netgi per daug, o dirbti nėra kam, nes atlygis už darbą neadekvatus, - ne nuo to galo pradedate mieli valdantieji, betgi manoma, jog nauja šluota šluoja geriau.

anekdotas

o kam reikalingas edukologijos universitetas????????????????????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS