LRT taryba: siūlymai keisti LRT valdymą yra žingsnis į jos politizavimą | KaunoDiena.lt

LRT TARYBA: SIŪLYMAI KEISTI LRT VALDYMĄ YRA ŽINGSNIS Į JOS POLITIZAVIMĄ

  • 2

Seimo komisijos siūlymai keisti LRT tarybos formavimo tvarką ir nacionalinio transliuotojo valdymo modelį yra žingsnis į jo politizavimą, teigia LRT taryba.

„Komisijos siūlymai keisti LRT tarybos formavimo tvarką, Tarybos narių kadencijų trukmę, naikinti nesutampančių su politiniais ciklais Tarybos narių kadencijų principą, mažinti Tarybos galias steigiant naują valdymo organą – valdybą, taip pat jos narių rinkimų tvarkos ir funkcijų neapibrėžtumas iš esmės laikytini žingsniu į LRT politizavimą“, – teigiama pirmadienį išplatintame LRT tarybos pirmininko Liudviko Gadeikio pasirašytame kreipimęsi į Seimo narius.

„Jei šie siūlymai būtų įgyvendinti, į valdžią atėję politikai iškart galėtų skirti savo atstovus į LRT valdymo organus. Svarbu pažymėti, kad minėti siūlymai neturi nieko bendro su Komisijos išvadomis ir niekaip iš jų neišplaukia“, – tvirtinama laiške.

Darbo grupės pasiūlymai vadinami nepamatuotais ir neišdiskutuotais. 

Anot LRT tarybos, dabartinis nacionalinio transliuotojo valdymo modelis kaip pavyzdys teikiamas kitoms Europos valstybėms.

„Per ilgą LRT istoriją nuolat stengtasi subalansuoti galios centrų įtakas. Bandymų peržiūrėti LRT tarybos sudarymo principą būta ir ankstesnių Seimo kadencijų metais, tačiau visais atvejais pakakdavo politinės valios ir supratingumo tokių užmojų atsisakyti“, – rašoma kreipimęsi.

LRT ūkinę ir finansinę veiklą tyrusi Seimo komisija praėjusią savaitę patvirtino išvadas, kad šiuo metu LRT tarybai suteikiama per daug funkcijų, dabartinis valdymo modelis koncentruoja galias į vieną subjektą ir neatspindi Europos valstybių praktikos.

Išvadomis siūloma atsisakyti LRT Administracinės komisijos ir steigti naują organą – valdybą, ją sudarytų nuo penkių iki septynių narių. Seimo komisijos teigimu, tai leistų atsisakyti vienvaldystės nacionaliniame transliuotojuje.

Pagal siūlymus, LRT valdybą turėtų formuoti LRT taryba, ji spręstų dėl narių skaičiaus, kokių pareigybių atstovai turėtų būti deleguojami.

Taip pat siūloma iš dalies keisti tarybos narių skyrimo tvarką, susiejant su skiriančiųjų institucijų kadencijomis. Būtų nustatoma, kad prezidentas tarybos narius skirtų ne visus vienu metu, o kas 15 mėnesių. Kartu siūloma palaipsniui pereiti prie modelio, kai Seimas savo deleguojamus tarybos narius irgi skiria ne visus iš karto, o išdėstant per visą kadencijos laikotarpį.

Dėl šių išvadų dar balsuos visas Seimas, o norint įgyvendinti siūlomus pakeitimus parlamentui reikėtų pakeisti įstatymus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kažkur dingsta

vakarykščiai žmonių komentarai kurie aiškiai ir tiksliai pasako kokia yra visuomenės nuomonė šiuo klausimu:SODINTI REIKIA TEN VISUS UŽ VALSTYBINIŲ PINIGŲ GROBSTYMĄ IR DARBĄ TAMTIKRAI KORUMPUOTAI PARTIJŲ GRUPEI BEI VERSLUI.tas liečia ir LRT tarybą. Kuri viską matė ir nevykdė savo funkcijų - kontroliuoti darbo, valdymo ir finansų procesus LRT

geda

ir asilui su ilgom aysim aisku tai daroma tam kad nieks nezinotu ka daro musu tautos isrinktieji kad but galima valdyt aviu banda

SUSIJUSIOS NAUJIENOS