Medikai įpareigojami grąžinti pacientams šimtus eurų | KaunoDiena.lt

MEDIKAI ĮPAREIGOJAMI GRĄŽINTI PACIENTAMS ŠIMTUS EURŲ

Kai medikai savo pacientams nurodo primokėti už gydymą, prieštarauti nedrįsta niekas. Pasiskundžia nebent artimiesiems, tačiau drąsiausieji, pasiskundę ligonių kasai, laimi daug.

Pagal ligonių skundus

Reikalavimai primokėti už lęšius, endoprotezus ir kitus ortopedinius implantus, operacijai reikalingus instrumentus, tyrimus ir reabilitacijos procedūras šiandien ligonių nestebina. Tai kone kasdienybė.

Valstybinė ligonių kasa nuolat skelbia, kad apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu turi teisę į nemokamą gydymą. Kodėl tenka primokėti?

Kauno teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vedėja Nijolė Bijanskienė sako, kad 2016 m. buvo atliktos penkios neplaninės kontrolės procedūros dėl medikų pacientų, kurie asmens sveikatos priežiūros įstaigose turėjo papildomai susimokėti už jiems suteiktas paslaugas, prašymų.

Kauno Šilainių poliklinikos pacientė R.A. kreipėsi į Kauno teritorinę ligonių kasą dėl papildomo mokėjimo už branduolinio magnetinio rezonanso tyrimą ir gydytojo specialisto skirtas stuburo tempimo procedūras.

"Atlikus tyrimą, nustatyta, kad papildomi mokėjimai buvo neteisėti ir Šilainių poliklinika įpareigota grąžinti pacientei 72,40 euro", – atskleidė N.Bijanskienė.

Sumos – nemažos

Kaunietis V.K. į teritorinę ligonių kasą kreipėsi su prašymu išsiaiškinti, ar turėjo mokėti už operacijai reikalingus ortopedinius implantus. Vyrui operacija atlikta Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose.

"Atlikus tyrimą, nustatyta, kad papildomi mokėjimai buvo neteisėti ir įstaiga įpareigota grąžinti 279,54 euro", – konstatavo V.Bijanskienė.

Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro pacientė A.B. į Kauno teritorinę ligonių kasą, kuriai priklauso visos Kauno krašto gydymo įstaigos, kreipėsi dėl papildomo mokėjimo už laboratorinius tyrimus. Nustatyta, kad papildomi mokėjimai buvo neteisėti ir įstaiga įpareigota grąžinti 8,70 euro.

Net 237,57 euro Kėdainių ligoninė įpareigota grąžinti joje gulėjusiai pacientei V.N. Iš jos neteisėtai buvo pareikalauta susimokėti už vaistus, skirtus stacionarinio gydymo ligoninėje metu.

Kauno teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vedėja N.Bijanskienė pridūrė, kad patikrinimas Respublikinėje Kauno ligoninėje buvo atliktas pagal anoniminį skundą dėl mokėjimų už vaikus slaugančių asmenų buvimą stacionare.

"Skundas nepasitvirtino, faktų, įrodančių papildomus mokėjimus, nenustatyta", – apibendrino N.Bijanskienė.

Iš visos Lietuvos

Panevėžyje gyvenanti 75 metų Aldona iš Kauno klinikų gavo  raštišką patvirtinimą, kad ši ligoninė įsipareigojo jai grąžinti dalį prieš trejus metus sumokėtos sumos už intraokulinį lęšį.

Moteriai Kauno klinikose buvo atlikta akies operacija. Dabar ligoninė grąžins į bazinę akies kataraktos operacijos kainą įskaičiuotas vidutines lęšio įsigijimo sąnaudas – 44,02 euro, nes panevėžietė savo lėšomis įsigijo brangesnį intraokulinį lęšį.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos Administravimo skyriaus vyr. specialistė Angelė Valentinavičienė pranešė, kad šio miesto gyventojai Aldonai Kauno klinikos turi grąžinti ir dar 30 eurų, kuriuos ji išleido be reikalo pirkdama viskoelastinę medžiagą operacijai.

Panevėžietė į Kauno klinikas 2013 m. buvo atsiųsta skubos tvarka dėl skausmo, žaibavimo akyse. Paaiškėjus, kad atšokusi akies tinklainė ir reikia keisti akies lęšį, buvo priimtas sprendimas  atlikti operaciją.

Moters teigimu, gydytojo jai buvo pasiūlyta įsigyti brangesnį ir neva geresnį intraokulinį lęšį nei tas, kuris pirktas ligonių kasų lėšomis ir implantuojamas nemokamai. Aldona tvirtina, kad jai būtų tikęs šis lęšis, tačiau gydymo įstaigoje nebuvo suteikta išsamios informacijos. Taip pat liepta nusipirkti viskoelastinės medžiagos. Tąkart moteris prisimena neturėjusi su savimi tiek pinigų, tad paprašiusi artimųjų jų atvežti. Iš viso buvo sumokėta daugiau kaip 200 eurų.

Tik po trejų metų supratusi, kad galbūt neteisėtai buvo priversta  susimokėti papildomą mokestį, Aldona šiemet kreipėsi į Panevėžio teritorinę ligonių kasą, ir ši priėmė sprendimą, palankų Kauno klinikų pacientei.

"Kupiškio rajono gyventojui Gediminui taip pat kilo įtarimų dėl šių metų vasarą sumokėto papildomo mokesčio teisėtumo. Į Panevėžio teritorinę ligonių kasą vyras kreipėsi, prašydamas nustatyti, ar Respublikinėje Panevėžio ligoninėje teisėtai iš jo buvo reikalauta pačiam nusipirkti mikroskopo apdangalą, reikalingą stuburo operacijai. Už jį kupiškėnas sumokėjo beveik 20 eurų. Ligonių kasai ėmus tirti šį atvejį, ligoninė pinigus Gediminui grąžino", – dar vieną pavyzdį pateikė A.Valentinavičienė.

Baimė ir drąsa klausti

"Kai medikų pacientai dėl mokėjimų teisėtumo vis dažniau išdrįsta kreiptis į gydymo įstaigos administraciją arba į teritorinę ligonių kasą, gydymo įstaiga dažniausiai skundus nagrinėja vietoje ir grąžina pinigus, tad tiesos ieškantys asmenys paprastai laimi. Kartu jie prisideda prie skaidresnio sveikatos priežiūros paslaugų teikimo", – pastebi Panevėžio teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vedėjas Edgaras Voras.

Valstybinės ligonių kasos atstovės Irenos Džiužaitės teigimu, medikų pacientų skundų dėl neteisėtų priemokų ar mokesčių už gydymą nėra daug, bet kasmet šie skaičiai nežymiai didėja: 2014 m. buvo gauta arti šimto medikų pacientų skundų dėl neteisėtų mokėjimų už gydymą, 2015 m. – 125.

"Pagal visus skundus teritorinės ligonių kasos atlieka patikrinimus, kiek mažiau nei pusė skundų būna pagrįsti", –  skaičius pateikė I.Džiužaitė.

Ji pastebėjo, kad dažniau kreipiamasi dėl mokėjimų už priemones ir vaistus ligoninėse. Nustačius, kad priemoka ar mokėjimas buvo neteisėtas, gydymo įstaiga turi grąžinti lėšas pacientui.

"Žmonėms, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, svarbu žinoti, kad negali būti reikalaujama mokėti už tai, už ką gydymo įstaigai sumokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Tai padaro ligonių kasos. Todėl, kai prašoma už ką nors susimokėti, patariame išsiaiškinti, kodėl", – pataria Valstybinės ligonių kasos atstovė I.Džiužaitė.

Iškilus klausimų, reikia nesidrovėti pateikti juos gydytojui, o neišsiaiškinus kreiptis į gydymo įstaigos administraciją. Jei ir ten nepavyksta gauti aiškaus atsakymo, I.Džiužaitė pataria kreiptis į teritorinę ligonių kasą.

Susirgusieji tampa labiau pažeidžiami, bet kokia kaina nori susigrąžinti sveikatą. Dėl to dažnai nė nesusimąsto, ar teisėtai reikalaujama sumokėti už gydymą. Juolab nedrįstama prieštarauti gydytojui, nuo kurio priklauso sveikata ir gyvybė.

"Vis dėlto skatintume žmones būti budrius ir bent mums pranešti apie tokius atvejus", – priduria Valstybinės ligonių kasos atstovė I.Džiužaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Emigrante

Pakratykite gerai paeme ir Kaisiadoriu ligonine ir poliklinika Kiek Jie lupa uz kraujo tyrimus ir kitus...

Šilainiai

Šilainių poliklinikoje reabilitologė duoda tik 5 procedūras nemokamai, už kitas reikia mokėti.

Pacientas

Kauno Šilainių poliklinikoje pastoviai prašoma pasirašyti, jog sutinki mokėti (nesvarbu, kad esi draustas PSD)... Kas čia naujas legalus būdas pinigų gauti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS