Meteorologai paskelbė ilgalaikę orų prognozę sausiui | KaunoDiena.lt

METEOROLOGAI PASKELBĖ ILGALAIKĘ ORŲ PROGNOZĘ SAUSIUI

  • 8

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pirmadienį paskelbė ilgalaikę orų prognozę sausiui ir teigė, kad sausio 7–8 d. šalčiai buvo stipriausi per beveik tris metus.

„Daugelis 2023 metų mėnesiams sudarytų ilgalaikių prognozių (bent iš dalies) išsipildė. Deja, prognozės lapkričiui ir gruodžiui nepasitvirtino (pvz., gruodį prognozuota 0,5–1 laipsniu šaltesnis mėnuo, o buvo 1,2 laipsnio šilčiau nei vidutiniškai). Nežiūrint to, šį kartą pažvelkime į sausio ilgalaikes prognozes“, – feisbuko paskyroje skelbė tarnyba.

Remiantis naujausiais ECMWF modelio skaičiavimais, prognozuojama, kad sausis (standartinė klimato norma: SKN: -2,9 °C ir 53 mm) bus apie 1,5–2,0 °C šaltesnis, o mėnesio kritulių kiekis apie 5–10 proc. mažesnis nei norma.

Anot tarnybos, labai panašius skaičiavimų rezultatus pateikė ir kitas (CFSv2) ilgalaikių prognozių modelis: sausio mėn., skaičiuojama, turėtų būti maždaug 1–2 laipsniais  šaltesnis, o kritulių kiekis – iki 5–10 proc. mažesnis nei norma.

„Apibendrinus, pirmasis šių metų mėnuo turėtų būti šaltesnis ir truputį sausesnis už daugiametę normą. Primename, jog 2020, 2022 ir 2023 m. sausiai buvo labai šilti, o 2019 ir 2021 m. pasitaikė truputį šaltesni už normą. Tuo tarpu, kritulių kiekis būdavo (bent truputį) didesnis už normą, – skelbė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. – Labai svarbu. Tai yra eksperimentinės prognozės, jų patikimumas nėra labai aukštas. Svarbūs sprendimai, remiantis jomis, neturėtų būti priimami. Pateikta ilgalaikė prognozė nereiškia, kad visai nepasitaikys labai šiltų ir/ar drėgnų dienų“, – priminė tarnyba.

Žemėlapiuose: ECMWF modelio oro temperatūros (viršuje) ir kritulių kiekio (apačioje) anomalijų prognozės artimiausioms savaitėms.

Specialistai apžvelgė ir pastarųjų parų orus. Anot jų, Lietuvoje sausio 7–8 d. šalčiai buvo stipriausi per beveik tris metus.

„Šalčiau nei šiandien pasitaikė tik 2021 m. vasario 6 d. Ukmergėje, kai šalo iki -28,4 °C. Nežiūrint to, dalyje meteorologijos stočių buvo išmatuota žemiausia oro temperatūra per beveik 12 metų (pažymėta žemėlapyje). Tiesa, iki šalčio rekordų visur pritrūko gana daug. Lietuvoje sausio 7–8 dienomis yra buvę kur kas šalčiau nei šiemet: sausio 7-osios šalčio rekordas yra -32,6 °C (Varėna, 2003 metų sausio 7 d.), o sausio 8-osios – net -34,3 °C (Varėna, 1987 metų sausio 8 d.).  Pabrėžtina, jog stiprūs šalčiai pastarosiomis dienomis stebėti tik Šiaurės Europoje. Taigi, labai klaidinga sakyti, kad atšalo visoje Europoje (ar net planetoje) ir esą baigėsi/sustojo globalus šiltėjimas. Reikia žiūrėti kur kas plačiau nei Lietuva ir Europa. Be to, nevalia maišyti sąvokų „orai“ ir „klimatas“. Tai yra skirtingi dalykai. Klimatas yra bent 30 metų orų vidurkis“, – feisbuko paskyroje skelbė tarnyba.

Anot meteorologų, ateinančiomis dienomis stiprus šilto oro srautas nuo Atlanto vandenyno išstums mūsų regione įsitaisiusią labai šaltą oro masę ir šalyje prasidės atodrėkis.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Nieko jie neišmano, beveik nepasitvirtina tos jų prognozes.

Jo

Be to, nevalia maišyti sąvokų „orai“ ir „klimatas“ Sąvokas galima supainioti, maišyti negalima.

Smalsutis

Kokas cia saltis vejo nera saulute sviecia i lauka kviecia . Jeigu papustu vejas ,tai butu salta !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS