Meteorologai: užfiksuotas mažiausiai saulėtas gruodis per visą šalies stebėjimų istoriją | KaunoDiena.lt

METEOROLOGAI: UŽFIKSUOTAS MAŽIAUSIAI SAULĖTAS GRUODIS PER VISĄ ŠALIES STEBĖJIMŲ ISTORIJĄ

  • 2

Saulės spindėjimo trukmė Lietuvoje vidutiniškai siekė 8,7 val. ir tai sudarė vos 30 proc. gruodžio mėnesio daugiametės normos (29 val.), pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Iki šiol mažiausiai saulėtu gruodžiu mūsų šalyje buvo tituluojamas 2018 m. gruodis (9,9 val.).

Taip pat, anot tarnybos, buvo pasiekti nauji gruodžio mėnesio saulės spindėjimo trukmės minimalios sumos rekordai trijose meteorologijos stotyse:

• Varėnoje, kur saulė švietė vos 2,4 val. (buvęs rekordas fiksuotas 2000 m. 5,1 val.);

• Vilniuje – 2,9 val. (buvęs rekordas 3,8 val., 2018 m.);

• Kybartuose – 8,7 val. (buvęs rekordas 15,5 val., 2018 m.);

Nidoje, Šilutėje, Klaipėdoje, Utenoje, Dūkšte ir Dotnuvoje nedaug trūko iki antirekordo, kadangi 2023 m. gruodis šiose vietovėse buvo antras pagal mažiausią saulės spindėjimo trukmę nuo pat tokių stebėjimų pradžios. Tuo tarpu, Biržuose ir Lazdijuose fiksuotas trečias mažiausiai saulėtas gruodis, Šiauliuose – ketvirtas, o Kaune – penktas.

Žemėlapyje – saulės spindėjimo trukmė (val.) gruodžio mėnesį. Apvestose vietovėse buvo pasiekti vietinių meteorologijos stočių gruodžio mėn. antirekordai.

Be to, Varėnoje dar buvo fiksuotas ir visos šalies saulės spindėjimo trukmės gruodžio mėnesio absoliutus minimumas. Naujasis antirekordas – 2,4 val. (Varėna, 2023 m. gruodis), o buvęs – 3 val. (Utena, 2018 m. gruodis).

Taip pat patikrinus visus metų mėnesius nuo praėjusio amžiaus vidurio tapo aišku, jog 2023 m. gruodis buvo mažiausiai saulėtas iš visų mėnesių. Prieš metus buvęs rekordiškai mažai saulėtas 2023 m. sausis (vidutinė saulės spindėjimo trukmė Lietuvoje – 14,3 val.) buvo netgi truputį labiau saulėtas, lyginant su 2023 m. gruodžiu (8,7 val.).

Remiantis naujausiais orų modelių skaičiavimais, savaitgalį Lietuvoje turėtų būti daugiau pragiedrulių, todėl tikimybė pamatyti bent pro debesų plyšelius šviečiančią saulę padidės.

Gairės: žiema, orai, gruodis, saulė
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jei ne

LR valdziu zaliasis kursas ir ta Greta Niurnberg - dabar jau bananus ir kokosus nuo obels skintume,pamirse apie sildymo kainas!

Dar vienas energetikos ekspertas

Taigi ir reziumuokite, kad Lietuvoje visuotinis atšilimas nevyksta.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS