Metų statinys žėri broku? | KaunoDiena.lt

METŲ STATINYS ŽĖRI BROKU?

Vos prieš metus duris atvėrusi ir 2016-ųjų gaminio konkurse aukso medaliu apdovanota Palangos koncertų salė jau remontuojama iš naujo. Palangiškių užfiksuotose nuotraukose matyti, kad koncertų salės vidaus sienas, išmargintas tamsiomis dėmėmis, galbūt net mėginama slėpti po naujomis gipso plokštėmis. Kurorto klerkai aiškina, kad statinys visai netvoskia pelėsiu, tačiau jį remontuojantys statybininkai kalba ką kita.

Salė skendi dulkėse

Moderniausiame kurorto statinyje kaukšintys statybininkų plaktukai palangiškių dėmesį ėmė traukti sausio pirmomis savaitėmis.

Drąsesniesiems kyštelėjus nosį į naująjį statinį, į akis krito tai, kad remontuojamos nuglaistytos ir prieš metus nudažytos monolito sienos, kurių pakraščiuose matyti tamsios dėmės.

Kodėl statinyje sienas išmargino juodos dėmės, kiek kainuos remonto darbai ir kas atsakingas už broką modernioje salėje? Palangos tarybos narys Eimutis Židanavičius tikino neturintis atsakymų į šiuos klausimus.

"Mano žiniomis, tai jau antras remontas koncertų salėje. 2016 m. pavasarį čia taip pat plušėjo statybininkai. Bet tai, ką aš šį kartą išvydau, mane šokiravo", – tikino politikas.

Palangiškis atsitiktinai išvydo statybininkus, žingsniuojančius pro praviras koncertų salės duris.

Patraukęs paskui juos, E.Židanavičius fotoaparatu užfiksavo, kokie darbai vyksta aukso medaliu apdovanotame statinyje.

"Patalpose, kurios yra rūsyje, tiesiai ant drėgmės pažeistų sienų sukami profiliai ir gipso lakštai. Preliminariai tai galėtų būti kelis šimtus kvadratinių metrų užimančios patalpos – rūbinė, vestibiulis prie jos, rūsyje esantys persirengimo kambariai", – nuotraukose užfiksuotus vaizdus komentavo palangiškis.

Pamatų neatkasinėjo

Nuotraukose aiškiai matyti, kad statybininkai išties gipso plokštes tvirtina minėtose vietose.

"Tačiau esminis klausimas – ką tokiu būdu mėginama paslėpti? Pelėsį? Bet tai juk absurdas. Aš nemačiau jokių chemikalų talpų, kurių turiniu galbūt buvo mėginta naikinti pelėsį. Nebuvo specifinio šių chemikalų kvapo. Mačiau tik, kad sienos užkalamos. Mano akimis, priežastis nebuvo pašalinta. Pastatui dar galioja garantija. Kodėl miesto valdžia nemėgina statybų rangovą priversti iš esmės spręsti problemą? Tegul rangovas pasistengia", – svarstė E.Židanavičius.

Palangiškio manymu, jei pelėsis rūsio patalpose atsirado dėl prastos hidroizoliacijos, rangovas turėtų tvarkyti broką, o ne užsiiminėti kosmetiniu remontu.

"Tai yra defektų slėpimas, o ne priežasties ieškojimas. Paskola paimta, o po kelerių metų, pasibaigus šių politikų kadencijai, kas atsakys už paliktą broką? Pastatui ieškoma operatoriaus. O ar nenutiks taip, kad apgausime koncesininką? Panašu, kad dabartinei valdžiai rūpi tik munduro paslėpimas po gipso kartono plokštėmis", – utriravo politikas.

Derybos žlugo

Viešai skelbta, kad ką tik žlugo jau trečiasis Palangos savivaldybės organizuojamas koncesijos konkursas ir vienintelis, kuriame buvo pateiktas pirmasis konkretus pasiūlymas.

Įmonės "Pajūrio infrastruktūra" atstovų tikinimu, derybos su savivaldybe nutrauktos.

Tolimesni savivaldybės žingsniai koncertų salės operatoriaus paieškose visuomenei nėra žinomi.

Statybos darbų vadovas, nenorėjęs viešinti savo pavardės, dienraščiui pakomentavo koncertų salės pastate matytus vaizdus.

Mano galva, bandoma paslėpti defektus, nesiaiškinant jų priežasčių.

"Mano galva, bandoma paslėpti defektus, nesiaiškinant jų priežasčių. Gali būti, kad šio pastato hidroizoliacija nėra sandari. Aš nežinau, ar tikrai tinkamai buvo įrengti drenažiniai šuliniai po pastatu, o gal taupant jų atsisakyta? Gali būti, kad drėgmė pasirodo ir dėl trūkusių magistralinių vamzdynų. Į visus tuos klausimus turi atsakyti rangovas. Gipsas pastovės gal porą metų, bet pelėsis vis tiek išlįs. Pinigai bus išmesti į balą", – aiškino statybų žinovas.

Eksperto manymu, statybos kokybės kontrole turėtų rūpintis ir ES lėšas skirstančios įstaigos.

"Pastato pamatams buvo iškasta šešių metrų gylio duobė. Buvo matyti, kad šioje vietoje yra aukštas gruntinis vanduo. Taip pat vertėtų aiškintis, kaip padarytos deformacinės pastato siūlės", – galimas bėdas vardijo specialistas.

Prasta ventiliacija?

Dienraštis kalbino pirminiame Palangos koncertų salės statybų etape dalyvavusį šio objekto statybos vadovą Algirdą Ungulaitį. Vyras tvirtino, kad pastatui buvo naudota ypatinga hidroizoliacija.

"Naujoviška, besiplečianti ir tikrai kokybiška. Tačiau aš dalyvavau statybose tik iki tam tikro momento. Vėliau jau dirbo kiti. Kiek suprantu, gipso kartono plokštės tvirtinamos su specialiu oro tarpu, kad ventiliuotųsi sienos. Mano akimis, gerai jie ten viską daro. Tikėtina, kad problemos iškilo dėl eksploatacijos. Jei vis dar neatsiranda salės šeimininkas, matyt, trūksta priežiūros", – nuomonę išsakė A.Ungulaitis.

Specialistas prisiminė, kad apsaugai nuo drėgmės buvo naudotas bentonitinis molis. Hidroizoliaciniai sluoksniai buvo dėti net keli.

"Man teko salėje būti praėjusią žiemą. Viskas buvo labai gražiai padaryta. Gal prasta ventiliacija? Nebuvo pakankamai šildoma ir vėdinama. Tikėtina tai ir yra priežastis", – kalbėjo specialistas.

Bėdos dėl vamzdžio

Palangos miesto savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vedėjas Algimantas Rimas aiškino, kad naujos statybos statiniuose trūkumų visuomet atsiranda.

"Natūralu, kad kiekvienas naujas pastatas turi susistovėti – tam, remiantis Statybos įstatymu ir rangos sutartimis, numatytas garantinis terminas, įpareigojantis rangovą 5 metus po pastato statybos šalinti atsiradusius trūkumus. Paslėptiems darbams šis terminas pratęsiamas iki 10 metų", – aiškino specialistas.

Statybos skyriaus vedėjas neužsiminė apie pastato hidroizoliacijos kokybę ir nurodė kitas priežastis.

"Jūsų minimu atveju problemų kilo dėl netinkamai sujungto po betonu esančio vamzdžio. Dėl atsiradusios drėgmės kai kuriose pastato patalpose, vietomis palei grindis, susidarė dažų pūslelės, kurias dabar ir naikina darbininkai. Jūsų minimo pelėsio koncertų salėje nėra", – tvirtino savivaldybės atstovas.

Pasak A.Rimo, darbai vyksta rūsio vestibiulyje ir repeticijų salėje.

"Grindų ir sienos susikirtime įrengiama ventiliuojama sienų apdaila, kuri paspartins sienų džiūvimo procesą", – aiškino savivaldybės specialistas.

Teigiama, kad pastebėti defektai buvo užfiksuoti raštiškai.

"Trūkumų šalinimo darbus pagal garantinį įsipareigojimą savo sąskaita atlieka koncertų salės rangovas. Savivaldybei tai nieko nekainuoja", – patvirtino A.Rimas.

Statybininkams teko taikytis prie renginių grafiko.

Tie patys statys ir baseiną

Įmonės "Conresta" atstovas, išgirdęs kokiu klausimu kreipiasi žurnalistai, pareiškė, kad susisieks po susirinkimo, tačiau praėjus trims valandoms telefono ragelio nebekėlė.

Į skambučius rangovo atstovas neatsakė ir kitą dieną, tad sužinoti rangovo pozicijos nepavyko.

Beje, šis rangovas Palangoje netrukus imsis ir daugiau milijonus vertų objektų.

Per porą metų kurorte turėtų iškilti naujas baseinas su sveikatingumo centru. Jo projektavimas ir statyba atsieis 4,5 mln. eurų.

Rangos darbų sutartis pasirašyta su ta pačia įmone "Conresta", kuri statė ir koncertų salę.

Statybininkas pelėsį mato

Tai, ką byloja paprasti šios įmonės pasamdyti statybininkai, dirbantys šiame objekte, aiškiai išgirdo Palangos tarybos narys E.Židanavičius, lankęsis koncertų salėje darbų įkarščio metu.

"Ką čia neigti, kad pelėsio nėra. Paklausiau statybininkų ir parodžiau visą šlapią, pelėsiu apėjusią sieną. Darbininkas mostelėjo ranka, kad štai vienoje patalpų pelėsio nėra, o priėjęs prie sienos, kurią rodau, pripažino: "Taip, čia jau pelėsis. O ten dar nebuvo", – tvirtino E.Židanavičius.

Politikas paklausė darbuotojo, kaip pelėsį išnaikinti.

Iš kažkur, matyt, yra drėgmės gavę, čia tik nuo drėgmės.

"Yra toks skystis. Iš kažkur, matyt, yra drėgmės gavę, čia tik nuo drėgmės", – pelėsio atsiradimą patvirtino statybininkas.

Paklausus, kiek truks darbai, vyras atsakė, kad iki mėnesio pabaigos remontas turėtų baigtis.

"Neaišku, kiek dar darbo apačioje bus. O šioje vietoje pelėsio nebuvo, tik dažai pakelti",– vaikščiodamas su Palangos tarybos nariu po objektą kalbėjo statybininkas.

Pavojingas sveikatai

Klaipėdos sveikatos biuro Visuomenės sveikatos specialistė Nijolė Mozūraitienė tikino, kad pelėsio grybelis veikia imuninę žmogaus sistemą ir sukelia įvairias alergines reakcijas.

"Pelėsiai gali gaminti keleto rūšių medžiagas, kurios gali būti žalingos. Alergenai, dirgikliai ir mikotoksinai – potencialiai nuodingos medžiagos, jos gali paveikti žmones, kurie šioms yra jautrūs, bet gali sudirginti akis, plaučius, nosį, odą ir gerklę, net jeigu tie žmonės neturi alergijos pelėsiui. Alergija pelėsiui pasireiškia panašiais simptomais, kaip ir kitos alergijos ore lakioms medžiagoms, kurios patenka į viršutinius kvėpavimo takus, pavyzdžiui, žiedadulkėms", – grėsmes sveikatai vardijo specialistė.

Alergija pelėsiui gali paaštrinti astmos simptomus. Kai kurios pelėsio rūšys gali sukelti rimtas plaučių infekcijas ir pažeidimus.

"Nurodoma, kad didelis pelėsio kiekis patalpose gali daryti įtaką visų šių dalykų išsivystymui, tačiau iki šiol tai nėra šimtu procentų įrodyta. Mikroskopinės pelėsių sporos sklando visur. Vos tik jos patenka į palankią aplinką, akimirksniu ima sparčiai daugintis. Viena dažniausių pelėsio atsiradimo priežasčių – didelė drėgmė ir prastas vėdinimas. Atliekant pelėsio naikinimo darbus būtinos profesionalios žinios bei specialūs įgūdžiai. Atliekant pelėsio naikinimą, patalpose negalima būti žmonėms iki kitos dienos ryto", – aiškino specialistė.

Skaičiai ir faktai

Koncertų salės statybai Palangos savivaldybė iš banko paėmė paskolą – per 4,3 mln. eurų.

Beveik 2,9 mln. eurų gauta iš ES struktūrinių fondų, dar 2 mln. eurų skirta iš Valstybės investicijų programos.

Iki praėjusių metų gruodžio už renginius Palangos koncertų salėje buvo surinkta per 116 tūkst. eurų pajamų.

Statinio eksploatavimui išleista kiek daugiau nei 99 tūkst. eurų.

GALERIJA

  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
  • Metų statinys žėri broku?
Eimučio Židanavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

?

Kas čia per technologinė naujovė - "ventiliuojama drėkstanti rūsio siena"? Nejuokinkit voverių , kaip sakoma...

Tikra tiesa

Teko lankytis Liepojoje, naujoje koncertų salėje, ten tikrai pelėsiu nesmirdi ir akustika naturaliai gera. O Palangos sale labai nusivylėme, tai ir atspindi straipsnis.

Algis

Patikekit tikrai buvo sudeta gera hidroizoliacija yra labai daug nuotrauku sio proceso. O del pelesio tai maciau tik viena vieta su pelesiu ir tai ne zemiausioje vietoje o prie parterio. kiek girdejau ten buvo daug problemu su ventiliacija kuria dare kazkokia Telsiu firmele.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS