Miesto šventėje atgims tarpukario Šiauliai | KaunoDiena.lt

MIESTO ŠVENTĖJE ATGIMS TARPUKARIO ŠIAULIAI

  • 1

2017 m. rugsėjo 7–9 d. Šiaulius drebins miesto šventė „Šiaulių dienos 781“.

Šiaulių kultūros centro organizuojamas miesto gimtadienis šiais metais vilios ne tik šiuolaikiniais moderniais ir netikėtais renginiais, bet ir Lietuvoje dar neregėtu stilizuotu tarpukario miesteliu. Prisikėlimo aikštėje įsikūrusios išskirtinės erdvės trauks šventės dalyvius ne tik pasižvalgyti, bet ir išbandyti įvairiausias veiklas. Miesto šventės koncepcija ir idėja neliko nepastebėta ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos. Jų Šimtmečio minėjimo programos iniciatyva „Ačiū“ bus pristatoma ir „Šiaulių dienų“ metu stilizuotame tarpukario miestelyje.

Rugsėjo 8-ąją, penktadienį, nuo 12 val. Prisikėlimo aikštėje šiauliečiai ir miesto svečiai galės aplankyti 16 stilizuotų tarpukario miestelio erdvių. Kino mėgėjams teatro salėje bus demonstruojami tarpukariu Šiauliuose rodyti ir visiems puikiai žinomi filmai: „Miki Maus“, „Didmiesčio žiburiai“ ir „King Kong“. Apsilankiusieji pradžios mokykloje galės mokytis dailyraščio meno paslapčių. Prisiminti ar išmokti, kaip valdyti plunksną, bus įdomu daugeliui. Taip pat susirinkusieji pamatys, kaip gaminamas muilas, išgirs naudingų patarimų, kaip derinti įvairias žoleles ir užpilus, o Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai kvies išbandyti tarpukario laikų „blaivybės kėdę“.

Tarpukario miestelio lankytojus stebins ne tik edukacinės programos, bet ir teatralizuotos inscenizacijos, kurios atkurs anuomet nutikusius smagius miesto gyvenimo įvykius. Visą dieną šventinę nuotaiką kurs žonglieriai, kojūkininkai, magai ir kiti gatvės artistai, o šventės kvieslys pristatinės detalią programą ir ragins aktyviai dalyvauti veiklose.

18 val. vyks „Šiaulių dienų 781“ atidarymo ceremonija, kurioje numatyta netikėta inscenizacija – pirmojo Lietuvos Respublikos prezidento Antano Smetonos (1874–1944) ir jo žmonos Sofijos (1885–1968) vizitas.

„Šiaulių dienų“ organizatoriai atskleidžia, kad, pasirinkdami tokią šventės temą, siekė išryškinti miesto identitetą, atskleisti svarbias istorijos detales. „Šiauliai tarpukariu savo pažanga ir pasiekimais nusileido tik laikinajai sostinei Kaunui, o odos, maisto pramonės ir kultūros sfera sparčiai augo ir klestėjo. Stilizuotame tarpukario miestelyje apsilankę šventės dalyviai galės susipažinti su unikaliais, istorinę vertę turinčiais dalykais“, – pasakoja Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Istoriniai šaltiniai liudija, kad 1938 m. Šiauliuose buvo pagaminta apie 85 proc. visos Lietuvos odos, 60 proc. avalynės, 75 proc. linų pluošto ir 35 proc. saldainių pramonės produkcijos. Didelis vaidmuo skirtas maisto pramonei – saldainių, šokolado, miltų, mėsos, pieno produktų, alaus, spirito ir kt. gamybai. Tarpukariu Šiauliuose sustiprėjusios įmonės gyvuoja ir šiomis dienomis. Štai saldainių fabriko „Rūta“ saldumynai, netikėti šokolado ir įvairių priedų deriniai garsina Lietuvą visame pasaulyje, o „Gubernijos“ – seniausios Lietuvos alaus daryklos – gėrimai puikuojasi ne tik šių laikų kavinėse ir baruose, bet juos skanavo tarpukario gyvavusių užeigų lankytojai.

Istoriniuose šaltiniuose teigiama, kad tarpukariu Šiauliuose veikė 5 restoranai, didelio populiarumo sulaukdavo užeigos ir kavinės. Sparčiai augo ir kultūrinis gyvenimas: veikė nemažai kino teatrų, įkurtas Valstybės teatro Šiaulių skyrius (dab. Valstybinis Šiaulių dramos teatras), savo veiklą pradėjo ir Šiaulių „Aušros“ muziejus. Pamažu būrėsi profesionalus inteligentijos būrys, pakėlęs Šiaulių kultūrinį gyvenimą į kitą lygmenį.

GALERIJA

  • Vilniaus ir Vasario 16-osios gatvių kampas. XX a. 3–4 deš., Šiauliai
  • Keleiviniame vagone, prie lango sėdi dailininkas Gerardas Bagdonavičius <span style=color:red;>(1901–1986)</span>. XX a. 4 deš., Šiauliai
  • Saldainių fabriko „Rūta“ savininkas A. Gricevičius <span style=color:red;>(1877–1949)</span>. XX a. 4 deš., Šiauliai
  • Odos dirbtuvės. XX a. 4 deš., Šiauliai
  • Miesto šventėje atgims tarpukario Šiauliai
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jonas

Ar viskas gerai su zygiuojanciu nuotrauka?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS