Migracijos departamento vadovė po pokalbio su ministru nežada trauktis iš pareigų | KaunoDiena.lt

MIGRACIJOS DEPARTAMENTO VADOVĖ PO POKALBIO SU MINISTRU NEŽADA TRAUKTIS IŠ PAREIGŲ

Neigiamo darbo įvertinimo sulaukusi Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė nežada trauktis iš pareigų.

E. Gudzinskaitei neigiamą veiklos įvertinimą trečiadienį pristatęs vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas turi priekaištų dėl žmogiškųjų išteklių, finansų valdymo, netinkamai įvertinamų ir sprendžiamų departamentui kylančių problemų, operatyvios komunikacijos su visuomene, strateginio mąstymo stokos.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas sakė, kad po pusės metų vėl bus vertinama E. Gudzinskaitės veikla – sulaukus antro neigiamo įvertinimo, ji galės būti atleidžiama iš pareigų.

Pati Migracijos departamento direktorė pripažino, kad ministras jos darbus vertino kaip nepakankamus, bet teigė neišgirdusi raginimo trauktis iš pareigų.

„Manau, kad aš, kaip migracijos srities ekspertė, esu labai reikalinga ir naudinga šiandien. Ir aš labai nuoširdžiai sakau: noriu prie to prisidėti. Tą išsakiau ir ministrui“, – žurnalistams teigė ji.

E. Gudzinskaitė pabrėžė, kad daugiausia problemų organizuojant departamento darbą kyla dėl išaugusių imigracijos srautų, bet tikino sieksianti įgyvendinti ministro pasiūlytą ambicingą iššūkį, jog departamentas sprendimus dėl laikino leidimo gyventi, vizų priimtų kuo greičiau. Ji sakė priminusi ministrui ir pernai nuveiktus darbus: sustiprintą nelegalios migracijos kontrolę, išaiškintas fiktyvios migracijos schemas, teiktus teisės aktų pasiūlymus.

„Ne departamentas kaltas, kad imigracijos mąstai auga. Aišku, išsiskiria nuomonės dėl atskirų dalykų. Bet aš vis dėlto norėčiau žiūrėti į tą bendrą tikslą, kuris mus vienija. Pakartojau ministrui, kad esu pasiryžusi bendradarbiauti su Vidaus reikalų ministerija ir toliau teikti konstruktyvius pasiūlymus, kaip gerinti situaciją. Ministras man nustatė ambicingus tikslus“, – sakė E. Gudzinskaitė.

E. Misiūnas savo ruožtu teigė jau anksčiau išreiškęs nepasitikėjimą vadove, tad papildomai jos atsistatydinti trečiadienį neraginęs. Jis tai pat patvirtino, kad vadovei panaikino 15 proc. priedą prie atlyginimo ir prie jos vertinimo grįš po pusės metų.

„Įstatymas toks, koks yra, dura lex, sed lex (griežtas įstatymas, bet įstatymas)– šiuo atveju, aš turiu dirbti su Migracijos departamento vadove, kokia ji bebūtų. Numatyti tikslai, numatyta, kad po pusės metų mes vėl vertinsime jos veiklą, žiūrėsime, kaip jai sekasi įgyvendinti iškeltus tikslus, – žurnalistams sakė ministras. – Negaliu pasakyti, kad turiu ją dabar atleisti. Ji – ne politinio pasitikėjimo asmuo, įstatymas man tokių įgaliojimų nesuteikia. Tad taip ir dirbsime.“

Vienas naujausių ministro priekaištų Migracijos departamento direktorei – kad finansavimą papildomiems dvylikai etatų gavęs departamentas iki šiol nėra įdarbinęs specialistų, todėl interesantai nėra aptarnaujami operatyviai: leidimų gyventi ar vizų į departamentą besikreipiantys užsieniečiai turi nuo ankstyvo ryto laukti gyvoje eilėje lauke, tačiau ir tai negarantuoja, kad jie bus priimti

E. Gudzinskaitė patikino, kad gyva eilė buvo sukurta nekasdieniams atvejams, kai žmonės nepatekdavo pas specialistus per įprastinę registraciją internetu. Po ministro raginimo spręsti problemą, departamentas nuo pirmadienio leis atvykti tik iš anksto internetu užsiregistravusiems užsieniečiams.

E. Misiūnas pažymėjo, kad VRM pernai atliktoje anoniminėje apklausoje tik 2 proc. darbuotojų krūvį įstaigoje vertino kaip normalų, laikomi tušti etatai, kuriems skirtas finansavimas, nepriimami papildomi žmonės, nors nuolat nurodoma, kad jų trūksta.

Taip pat pabrėžiama, kad įstaiga operatyviai neteikia informacijos visuomenei, neturi viešųjų ryšių specialisto, o pati E. Gudzinskaitė nesupranta platesnio politinio konteksto, institucinių ribų.

Pasak ministerijos, pernai atliktas patikrinimas taip pat parodė, kad departamente dėl darbo krūvių neatliekamos tam tikros procedūros, o trečiosioms šalims atskleidžiama jautri informacija.

„Nekalbu apie tai, kad ji bloga specialistė, bet turiu jai daug priekaištų, kaip lyderei, kaip įvairių procesų strategei, kaip asmeniui, kuris sutelkia savo kolektyvą darbui ir gali kaip lyderis, vadovas imtis atsakingų veiksmų sprendžiant tam tikras problemas“, – teigė E. Misiūnas.

Migracijos departamento direktorė laikosi pozicijos, kad esmines problemas jos vadovaujamoje įstaigoje daugiausiai lemia per didelis darbo krūvis, ji taip pat pabrėžia, kad nauji etatai įsteigti tik pernai gruodžio pabaigoje ir reikia laiko naujiems žmonėms įdarbinti.

„Valstybės tarnautojų įdarbinimo procedūra užtrunka geriausiu atveju 50 dienų, tai nėra greitas procesas, bet jis vyksta – mes įdarbinsime žmones“, – sakė ji.

Pernai Vidaus reikalų ministerija tyrė migracijos pareigūnų informacijos perdavimo Rusijos Konstituciniam Teismui aplinkybes, žurnalisto Jevgenijaus Titovo prieglobsčio nesuteikimo aplinkybes bei Rusijos SMP banko patarėjo Antono Treušnikovo leidimo gyventi Lietuvoje išdavimo bei panaikinimo aplinkybes. Specialistai formalų įstatymų pažeidimą įžvelgė tik ištyrę A. Treušnikovo atvejį. Išvadose teigiama, kad migracijos pareigūnai nesilaikė visų nustatytų reikalavimų patikrinti, ar verslininko Lietuvoje registruota įmonė nėra fiktyvi.

Pernai spalį Vidaus reikalų ministerija paskelbė inicijuojanti Migracijos departamento pertvarką, ji kol kas nėra pristatyta viešai. Trečiadienį E. Misiūnas tikino, kad kritika E. Gudzinskaitei nėra susijusi su planais reformuoti migracijos sistemą ir žadėjo juos pristatyti artimiausiu metu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Ionute

Na kai parode per tv.kaip vyksta registravimasi zmoniu,kokia is vis maisatis,zmones kurie nezino musu kalbos,norisi paklausti,tai kur ilinde sedi sios darbovietes darbuotojai.Tad ponia vadove tikrai dirba prastai.

>

Komuniagos,saviskiams,istatymus kure,isodinom i "bufeta" ,reiskias, amzinai,busi dekingas.

Anonimas

O kur geriau rasi jei ne seime.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS