Ministerija: žurnalistai galėtų nemokamai naudotis registrų duomenimis | KaunoDiena.lt

MINISTERIJA: ŽURNALISTAI GALĖTŲ NEMOKAMAI NAUDOTIS REGISTRŲ DUOMENIMIS

  • 3

Žurnalistai galės nemokamai naudotis registrų ir valstybės informacinių sistemų duomenimis, jei Vyriausybė pritars Susisiekimo ministerijos siūlymui.

Ministerija parengė tai įteisinančias Visuomenės informavimo įstatymo pataisas – taip norima užtikrinti tinkamą informacijos laisvės principo įgyvendinimą ir sudaryti sąlygas rinkti, gauti bei skleisti informaciją, pranešė ministerija.

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis sako, kad iki šiol duomenų teikimo tvarka žurnalistams nebuvo oficialiai reglamentuota.

„Galima tik spėlioti, kodėl ankstesnės vyriausybės nesiėmė įstatymu įtvirtinti, kad žiniasklaida turėtų užtikrintą nemokamą priėjimą prie svarbiausio savo darbo įrankio – informacijos. Vieni žiniasklaidos atstovai nemokamai informaciją gaudavo, kiti – ne. Tačiau tik turėdami stiprią, objektyvią ir kritišką žiniasklaidą galime tikėtis valstybės progreso“, – pranešime teigė R. Masiulis.

Ministras tikisi, kad nauja tvarka padės efektyviau kovoti su korupcija ir atskleisti valstybės interesų pažeidimus.

Registrų centro direktorius Saulius Urbanavičius teigia, kad šis reglamentavimas yra labai svarbus, įmonė yra pasirengusi pasirašyti sutartis su žiniasklaida. Tik jas pasirašius, duomenų teikimą kompensuos valstybės biudžetas.

Jei pataisos bus priimtos, žurnalistai galės neatlygintinai gauti aktualius ar istorinius duomenis apie juridinius asmenis, jų finansinės atskaitomybės dokumentus, nekilnojamąjį turtą. Juos gaus tik tie žurnalistai, kurie per paskutinius 12 mėnesių nėra padarę rimtų profesinių pažeidimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Inž.dr. Jonas Pakutinskas.

ROKAS MASIULIS!!! LR SUSISIEKIMO MINISTRAS!!! Aš dažnai internete pasižiūrėdavau į Jo nuotrauką ir ilgai neprisiminiau,ką man tas žmogus primena? Tik dabar,kai perskaičiau tame pat internete p.L.Valotkienės straipsnį apie Tadą Masiulį(1924-1998m.),supratau. Sužinojau,kad Rokas Masiulis ir jo broils Petras yra Tado Masiulio sūnūs(dvynukai).Aš su Tadu Masiuliu 1959-1965 metais dirbau Liaudies ūkio tarybos Energetikos ūkio valdybos,po to reorganizavus Vyr.energetikos ir elektrifikacijos valdybos prie Lietuvos SSR Ministrų Tarybos Projektavimo konstruvimo biure.Dirbome viename kabinete.Tai buvo puikus energetikos specialistas,nuostabus žmogus,geras draugas.Dėl to su savo žmona Janina ir išauklėjo du sūnus--Roką ir Petrą,kurie sėkmingai dirba atsakingose pareigose.Aš Roką Masiulį labai gerbiu ir už tai,kad Jis,drauge su kitais specialistais,pertvarkė VĮ Registrų centrą.Linkiu Jam ir toliau gerų darbų mūsų visų Lietuvos labui!!!

Nu nu

Žurnalistams nemokamai,o kai mes paprasti mirtingieji norime sužinoti savo NT vertę iš Registrų centro turime mokėti,kad gautume davinius net internetu. Tai kokia čia lygybė ir teisybė?

Inz.dr.Jonas Pakutinskas

Teisingai.Zinoma,kad taip.Bet Registru centrui turi buti is valstybes biudzeto padengiamos duomenu pateikimo islaidos.Yra kai kuriu ir apribojimu,pav.del duomenu pateikimo apie specialius objektus ir t.t.Taciau tai menkos isimtys is visu galimu pateikti duomenu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS