Ministras R. Karoblis susitiko su Malyje tarnaujančiais Lietuvos kariais | KaunoDiena.lt

MINISTRAS R. KAROBLIS SUSITIKO SU MALYJE TARNAUJANČIAIS LIETUVOS KARIAIS

  • 1

„Būdami tarptautinės bendruomenės nariais ir gaudami dideles saugumo garantijas iš partnerių, turime savo indėlį įnešti ir mes. Didžiuojuosi matydamas, kad mūsų karių nepriekaištingos tarnybos dėka Lietuvos indėlis tarptautinėse misijose yra reikalingas ir vertinamas”, – sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, susitikęs su Malyje tarnaujančiais Lietuvos kariais.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyrius, šiomis dienomis ministras R. Karoblis ir Lietuvos kariuomenės gynybos štabo viršininkas gen. mjr. Vitalijus Vaikšnoras yra Malyje, kur lanko Jungtinių Tautų taikos operacijoje MINUSMA bei Europos Sąjungos mokymo misijoje EUTM Mali tarnaujančius Lietuvos karius.

Malyje dislokuojamas antras pagal dydį Lietuvos karių kontingentas tarptautinėse operacijose – iš viso čia tarnauja 41 Lietuvos karys.

MINUSMA yra Jungtinių Tautų taikos palaikymo ir stabilizavimo misija, pradėta 2013 m. siekiant padėti Malio valdžiai įgyvendinti politinius procesus, kovoti su saugumo iššūkiais, užtikrinti stabilumą, civilių gyventojų apsaugą. Joje šiandien dalyvauja daugiau kaip 13 tūks. karių iš 53 valstybių. Lietuva į šią misiją delegavo 5 štabo karininkus ir 34 Lietuvos karių pajėgų apsaugos vienetą, kuriam patikėtos stebėjimo ir perspėjimo užduotys sargybos bokštuose, taip pat patruliavimas bei inžinerinių stovyklos apsaugos sprendimų įgyvendinimas bei tobulinimas. Gao mieste įsikūrusioje karinėje misijos bazėje „Camp Castor” Lietuvos kariai tarnauja kartu su Vokietijos, Olandijos, Latvijos, Estijos, Čekijos ir kitų šalių kariais - iš viso jų čia 1400. Dar 2 Lietuvos kariai tarnauja ES mokymo misijoje EUTM Mali.

R. Karoblis Gao susipažino su karių tarnybos ir poilsio sąlygomis, aiškinosi jų poreikius. Karių tarnybos ritmas ir tempas čia yra intensyvus – taikos susitarimo įgyvendinimui Malyje stringant, MINUSMA operacija veikia ypatingai sudėtingomis saugumo sąlygomis. Tarnybą apsunkina ir klimato sąlygos. „Siųsdami karius tarnauti į padidinto pavojingumo zonas, turime užtikrinti tinkamą jų aprūpinimą“, - sakė R. Karoblis.

Tuo tarpu karius kartu lankęs Gynybos štabo viršininkas gen. mjr. V. Vaikšnoras pabrėžė, jog dalyvavimas sudėtingose misijose prisideda prie kario profesinio tobulėjimo: „Čia realiai išmokstama gerinti sąveikumą su sąjungininkais ir partneriais, dirbti tarptautinėje aplinkoje”.

Ministras R. Karoblis taip pat susitiko su Vokietijos vadovaujamo kontingento, kuriame tarnauja Lietuvos kariai, vadu plk. Aslak Heisner, kuris išreiškė padėką Lietuvai už jos indėlį į MINUSMA misiją. Daugeliui Malyje tarnaujančių Lietuvos karių tai - pirmoji tarnyba tarptautinėje misijoje, būrio pagrindą sudaro kariai savanoriai iš Krašto apsaugos savanorių pajėgų. Pasak plk. A. Heisner, lietuviai kariai išsiskiria disciplinuotumu ir puikiu fiziniu pasirengimu. „Ypatingai lenkiu galvą prieš tris čia tarnaujančias lietuves kares, kurių fizinis pasirengimas - įspūdingas”, - sakė plk. Aslak Heisner. Jis taip pat pabrėžė, jog apsaugos ir patruliavimo užduotys dėl savo specifikos reikalauja ypatingos karių disciplinos ir atidumo, ir šia prasme lietuviai savo tarnybą atlieka nepriekaištingai.

R.Karoblis su plk. A. Heisner aptarė ir saugumo situaciją Malyje, kuri išlieka itin sudėtinga. Išpuoliai prieš JT taikdarius ir Malio kariuomenės karius vykdomi vis dažniau: po karinės bazės Timbuktu užpuolimo, sustiprinti saugumo reikalavimai ir Gao, kur tarnauja lietuviai. Išpuolių geografija plečiasi – išpuoliai vykdyti ne tik šiaurinėje, bet ir centrinėje Malio dalyje, Mopti regione, didėja pavienių išpuolių intensyvumas.

Malyje R. Karoblis taip pat susitiks su operacijos MINUSMA bei ES mokymo misijos vadovais, su kuriais aptars saugumo situaciją regione, užduočių įgyvendinimą ir tikslus, bendradarbiavimą tarp Malyje veikiančių tarptautinių taikos palaikymo ir mokymų iniciatyvų bei Lietuvos indėlį į šias iniciatyvas.

Šiuo metu 8 tarptautinėse operacijose bei karinėse mokymo misijose dalyvauja iš viso 140 Lietuvos karių, iš jų 50 tarnauja misijose ir operacijose Afrikoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klausimėlis

O kiek tų legionierių vietiniai išsikepė ant laužų pietums?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS