Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ SIŪLO PARTIJŲ SUSITARIMĄ DĖL MOKYTOJŲ ALGŲ KĖLIMO, DERYBOS ŠMM ATIDĖTOS

Vyriausybė ketvirtadienį pasiūlė profsąjungoms, kad dėl mokytojų algų kėlimo būtų pasirašytas politinių partijų susitarimas, tačiau nepriėmus sprendimų dėl pedagogų atlyginimų Švietimo ir mokslo ministerijoje vykusios derybos buvo atidėtos.

„Vienas iš pasiūlymų būtų inicijuoti susitarimą tarp partijų“, – derybose sakė premjero patarėja Unė Kaunaitė.

Pasak jos, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis matytų tokio susitarimo galimybę.

Švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė ir U. Kaunaitė taip pat pasiūlė, kad naujus įsipareigojimus dėl atlyginimų Vyriausybė galėtų prisiimti 2020 metais.

Tačiau streikuojančios Andriaus Navicko profsąjungos nariai teigė, kad tokie pasiūlymai netinka, ir reikalauja mokytojų atlyginimų koeficientus didinti penktadaliu.

Svarstant šį klausimą derybos atsidūrė aklavietėje. Laukdami sprendimų, kelios dešimtys mokytojų žada praleisti antrą naktį ministerijos patalpose.

„Mes tų pažadų, ministre, turėjome sočiai. Buvę tą žadėjo, jūs tą žadate. Dabar vietoje tų veiksmų jūs mums siūlote partijų susitarimą“, – kalbėjo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Vytautas Silvanavičius.

„Mums jau laukti atsibodo. Praėjo dešimt metų ir mūsų siekis yra proporcingai visiems padidinti valandinį įkainį per koeficientą, o ne per papildomus darbus (įgyvendinant etatinį mokytojų darbo apmokėjimo modelį – BNS)“, – pridūrė jis.

Vyriausybė tokį pasiūlymą atmeta, nes teigia neturinti galimybių numatyti 130 mln. eurų kitų metų biudžete šiai idėjai įgyvendinti.

„Finansinių galimybių neadekvatiems sprendimams šiandien nėra“, – pareiškė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Derybos dėl „pinigų dalybų“

Ministrė siekė įtikinti pedagogų atstovus, kad mokytojų atlyginimai ir taip augs daugiau nei penktadaliu, nes rugsėjį įvedus etatinį apmokėjimą jie didėjo 14 proc., o pabaigus įgyvendinti pertvarką algos augtų dar 9 procentais.

Visgi A. Navicko profsąjungos atstovai teigė, kad tokį didėjimą pajus ne visi pedagogai, nes ministrės pateikiami skaičiai yra vidurkiai, o koeficientų augimas leistų padidinti algas visiems mokytojams.

Per daugiau nei 13 valandų vykusias derybas ministrė ir profsąjungos iš esmės sutarė dėl maždaug dešimties punktų, kaip taisyti etatinį mokytojų apmokėjimo modelį ir numatyti daugiau finansavimo švietimo pagalbos specialistams.

Koeficientų didinimas buvo pirmas klausimų, kuriems reikia papildomų asignavimų, pakete.

Atidėjus derybas, liko neaptarti klausimai dėl nekontaktinių valandų skaičiaus didinimo priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, taip pat pareiginės algos pastoviosios dalies funkcinių intervalų naikinimo, klasių mažinimo, mokytojo etato struktūros keitimo.

Pasak Švietimo ministerijos, visiems pasiūlymams įgyvendinti reikėtų beveik 300 mln. eurų.

„Siūlymai, kurie kainuoja virš 200 mln. papildomų eurų biudžete, turint galvoje, kad šiuo metu biudžeto projekte švietimui yra skirta papildomai 180 mln. eurų, yra neadekvatūs ir tai yra destruktyvu“, – tvirtino J. Petrauskienė.

Ji apgailestavo, kad derybos dėl etatinio mokytojų apmokėjimo virto derybomis dėl „pinigų dalybų“.

„Dėl siūlymų, kaip tobulinti sistemą, sutarimai rasti. Tačiau panašu, kad pagrindinė mintis tų kategoriškų reikalavimų yra ne išspręsti problemas, kurias kelia mokytojai, bet tiesiog neatsižvelgiant į jokius siūlymus reikalauti papildomų lėšų“, – kalbėjo ministrė.

J. Petrauskienė teigė, kad yra atvira svarstymams dėl nekontaktinių valandų skaičiaus priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams didinimo nuo rugsėjo. Finansų ministerijos duomenimis, padidinti šių valandų skaičių iki šešių per savaitę kainuotų apie 13 mln. eurų.

Pyksta dėl sugaišto laiko

Tolimesnė derybų eiga turėtų paaiškėti penktadienio rytą, tačiau tos pačios dienos popietę streikuojantys pedagogai prie Seimo rengs mitingą.

A. Navickas teigė esąs pasirengęs kalbėtis su partijomis dėl finansavimo didinimo švietimui, tačiau sprendimų dėl algų kėlimo tikisi dar šiemet.

Jis žada, kad pedagogų streikas bus tęsiamas.

„Mes tikimės, kad čia atvyks arba Seimo frakcijų nariai, arba Seime bus organizuojamas susitikimas ir ieškoma finansinių galimybių išspręsti mūsų reikalavimus ir atkurti ugdymo procesą“, – sakė mokytojų atstovas.

„Nuo tos pozicijos neatsitraukiame, streikai plečiasi. Gauname naujus duomenis, kad prie streiko jungiasi daugiau mokyklų“, – pridūrė jis.

„Apmaudu, kad politikams nerūpi vaikai ir mokytojai, ir jie toliau priešina visuomenę“, – kalbėjo A. Navickas.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos lyderis kaltino ministeriją, jog ši nepateikė jokio pagrindimo, kodėl kitąmet švietimo sistemai negalima skirti daugiau lėšų, nei numatyta biudžeto projekte.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius tvirtina, kad profsąjungoms ir ministerijai susitarti nepavyksta dėl A. Navicko elgesio.

„Bijau, kad gali nepavykti dėl vienos organizacijos vadovo, pabrėžiu, vadovo, o ne jo komandos, nenoro prisiimti atsakomybę už pasiektus susitarimus“, – teigė A. Jurgelevičius.

Antrą naktį ministerijoje nakvosianti Elektrėnų Versmės gimnazijos mokytoja Diana Niparavičienė BNS sakė, kad „13 valandų sugaišome visiškai be reikalo“.

„Nors šiandien ryte atrodė, kad poslinkiai yra ir mes buvome nusiteikę optimistiškai, (...) bet panašu, kad ministrė iš anksto žinojo, jog tų milijonų nėra“, – kalbėjo pedagogė.

Ministrė: streikuojanti profesinė sąjunga užsiima šou

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ketvirtadienį apkaltino Andriaus Navicko vadovaujamą streikuojančią profsąjungą organizuojant šou, o ne bandant realiai susitarti, kaip tobulinti etatinį mokytojų darbo apmokėjimo modelį.

„Tas šou, kuris vyksta, tikrai nėra tam, kad būtų susitarta. Ministerija kiekvieną savaitę susitikinėja su mokytojais, lankomės ir streikuojančiose mokyklose, ir bendraujame su kolegomis iš švietimo skyrių, kurie mums irgi perduoda žinias, kokios yra problemos, kur kyla nesusipratimai“, –  laidoje „DELFI Dėmesio centre“ sakė ministrė.

„Bet tiesiog daromas ištisas šou, yra iš anksto suplanuoti streikai, mitingai. Jeigu profesinė sąjunga tikrai norėtų susitarti, matyt, neskelbtų mitingo, neįsitikinusi, kad susitarimo negalima rasti. Bet aš tikiu, kad visi dėsime pastangas, kad taip tikrai įvyktų“, – pridūrė ji.

Kai kuriems opozicijos politikams trečiadienį aplankius Švietimo ir mokslo ministerijoje nakvojusius mokytojus, J. Petrauskienė teigia, kad jie galimai išnaudoja švietimo sistemos problemas savo tikslais.

„Mokytojų pasipriešinimą ar, sakykime, tą nepasitenkinimą, kuris tikrai yra susikaupęs per daugelį metų (...) įsiliejo politikai, kurie vakar pasinaudojo mokytojais kaip įrankiu pademonstruoti, paskatinti mokytojų aistras atvežant ar saldainių, ar kavos, ar picos. Matyt, tai yra svarbu, kad jie užsifiksuotų socialiniuose tinkluose“, – kalbėjo švietimo ministrė.

Švietimo ir mokslo ministerijoje ketvirtadienio vakarą tęsiasi derybos tarp profesinių sąjungų ir Vyriausybės atstovų. Pirmame derybų etape ketvirtadienį mokytojų atstovai, švietimo ir mokslo ministrė, ministerijos tarnautojai ir premjero patarėjai aptarė tiek streikuojančios Andriaus Navicko profesinės sąjungos reikalavimus, tiek nestreikuojančių profesinių sąjungų prašymus.

A. Navickas žurnalistams teigė, kad jo vadovaujama profesinė sąjunga yra pasirengusi daryti nuolaidų derybose dėl mokytojo etato struktūros ar klasių mažinimo, tačiau neatsitrauks nuo reikalavimo kitąmet didinti mokytojų algų koeficientus penktadaliu ir užtikrinti nekontaktines valandas ikimokyklinių įstaigų pedagogams.

Ministrė sakė, kad įgyvendinti visus A. Navicko reikalavimus kainuotų per 200 mln. eurų, o skirti tiek pinigų vienu metu nėra įmanoma.

Mokytojų streikai dėl rugsėjį įvesto etatinio darbo apmokėjimo tęsiasi trečią savaitę. Švietimo ministerijos duomenimis, ketvirtadienį streikavo 73 mokyklos.

Premjeras: priekaištai, kad ministrė nesikalba, nėra pagrįsti

Priekaištai švietimo ir mokslo ministrei, kad ji nesikalba su streikuojančiais mokytojais nėra pagrįsti, sako premjeras Saulius Skvernelis.

Anot jo, negalima vienai ministrei primesti atsakomybę už Vyriausybės, Seimo inicijuotas, palaikytas reformas.

Manau, kad šiuo atveju priekaištai ministrei, kad ji nesikalba, kad negirdi, yra visai nepagrįsti. Tiesiog daug kas nori, kad nebūtų atspindėta nuomonė ir kad negirdėtų.

„Manau, kad šiuo atveju priekaištai ministrei, kad ji nesikalba, kad negirdi, yra visai nepagrįsti. Tiesiog daug kas nori, kad nebūtų atspindėta nuomonė ir kad negirdėtų. Tikrai matau, kad ir bendrauja ir kalbasi, ir vakar buvo nuėjusi, bet kalbėtis labai sunku, kai yra emocijos, trypimas, švilpimas, eilėraščių sakymas“, – ketvirtadienį žurnalistams Finansų ministerijoje sakė Vyriausybės vadovas.

„Labai sunku kalbėtis, derėtis, kai negirdi, ko konkrečiai norima, kokie yra reikalavimai, konstruktyvūs lūkesčiai. Dar kartą pabrėžiu, kad su švietimo profsąjunga yra pasirašyta kolektyvinė sutartis, joje numatyti visi būdai, ką darome, kaip būdai, kaip ginčai sprendžiami“, – pridūrė S. Skvernelis.

Jo teigimu, streikuojantys pedagogai turėjo ir turi galimybę kalbėti su ministerijos vadovybe. Profesinės sąjungos pasirinktą veikimo būdą premjeras pavadino politizuotu.

S. Skvernelis neatsakė, ar jį tenkina švietimo ministrės darbas, ar ne.

„Reikia aiškiai pasakyti, kokie yra priekaištai ministrei dėl veiklos ar dėl kalbėjimo, komunikavimo – kitas klausimas“, – teigė S. Skvernelis.

Didinti penktadaliu yra neįmanoma

Vyriausybės atstovai ketvirtadienį pareiškė, kad Andriaus Navicko vadovaujančios streikuojančios mokytojų profsąjungos reikalavimas nuo kitų metų penktadaliu didinti pedagogų algas yra neįmanomas.

„Tai finansiškai nepakeliama šiuo metu“, – derybose Švietimo ir mokslo ministerijoje sakė finansų viceministras Darius Sadeckas.

Vienas iš streikuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos reikalavimų yra nuo 2019 metų pedagogų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 procentų.

A. Navickas derybose pareiškė, kad profsąjunga nuo šio reikalavimo neatsitrauks.

Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas į tai atsakė, kad „tai yra bet kokio pokalbio sugriovimas“.

„Tai yra tas pats, kas paprašyti neįmanomo dalyko ir sakyti, kad aš nesitrauksiu“, – kalbėjo S. Malinauskas.

Tai yra tas pats, kas paprašyti neįmanomo dalyko ir sakyti, kad aš nesitrauksiu.

Anot Vyriausybės, toks mokytojų algų didinimas papildomai kainuotų 130 mln. eurų.

Per pertrauką derybose A. Navickas žurnalistams sakė, kad dabar profsąjunga lauks pasiūlymų iš Vyriausybės, kaip galėtų augti mokytojų atlyginimai.

„Lauksim raštiško pasiūlymo, ką jie siūlys, ar išvis neįmanoma padidinti mokytojų atlyginimus, ar jie nebus didinami niekada. Kiek įmanoma didinti atlyginimus, jei įmanoma tai padaryti, ir kada. Gal siūlymai mus tenkins“, – teigė profsąjungos lyderis.

Naujus įsipareigojimus dėl mokytojų algų prisiimtų nuo 2020-ųjų

Vyriausybė tik nuo 2020 metų galėtų prisiimti naujus įsipareigojimus dėl mokytojų atlyginimų didinimo, sako premjero patarėjas S. Malinauskas.

„Galime kalbėti apie tai, kad etatinis mokytojų darbo apmokėjimas nuo 2020 metų yra toks“, – Švietimo ir mokslo ministerijoje vykstančiose derybose su profsąjungomis ketvirtadienį sakė ministro pirmininko S. Skvernelio patarėjas.

Derybose ketvirtadienį aptarti ir kiti A. Navicko profsąjungos siūlymai, pavyzdžiui, mažinti klases, kitaip struktūruoti etatinį mokytojų darbo apmokėjimą, didinti nekontaktinių valandų skaičių priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų etate.

Taip pat diskutuojama apie kitų profsąjungų siūlymus.

J. Petrauskienė: ŠMM nakvoję mokytojai – nekonstruktyvūs

Per derybų pertrauką Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė nuėjo į lauką pasikalbėti su prie ministerijos atėjusiais moksleiviais, protestavusiais prie Seimo.

„Tikrai neignoruojame nė vieno. Švietimo ir mokslo ministerija yra atvira visai švietimo bendruomenei ir kiekvienas siūlymas, kuris yra pateiktas, yra aptarinėjamas“, – kalbėjo ministrė.

J. Petrauskienė taip pat pareiškė, kad jai „labai gaila“, kad laukdami iš anksto paskelbtų derybų mokytojai į ministeriją atvyko prieš dieną ir joje nakvojo.

„Tai tikrai nėra konstruktyvu, ypač suaugusiems žmonėms“, – tvirtino švietimo ir mokslo ministrė.

Susirinko į derybas

Kelios mokytojų profsąjungos, švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė ketvirtadienį susirinko tartis, kaip tobulinti rugsėjį įvestą etatinio pedagogų darbo apmokėjimo modelį.

Po praėjusią savaitę vykusio profsąjungų ir ŠMM atstovų posėdžio ministerija surašė pasiūlymų rinkinį ir tikisi, kad jis bus patvirtintas, nepaisant pedagogų atstovų pastabų.

Tačiau A. Navicko vadovaujama streikuojanti profsąjunga kritikuoja tuos siūlymus. A. Navickas kaltina ministeriją neatsižvelgus į jo reikalavimus ir tvirtina, kad dokumentas parengtas jį derinus su kitais mokytojams atstovaujančiais judėjimais.

Į posėdį atvyko ir ministro pirmininko patarėjai S. Malinauskas bei Unė Kaunaitė.

Derybų Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM) rezultatų laukia ir kelios dešimtys pedagogų, praleidusių čia naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį.

„Prie radiatoriaus, miegmaišyje“, – apie savo nakvynę pasakojo mokytoja Veronika Naumova, dirbanti Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijoje.

„Aš manau, kad visa šita situacija yra apgailėtina. Labai liūdna, kad švietimo ir mokslo ministrei ir visiems kitiems politikams yra dzin ant mūsų“, – pridūrė ji.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, be kitų dalykų reikalauja didinti mokytojų algų koeficientus ir mažinti klases, keisti pedagogo etato struktūrą.

Premjero patarėjas S. Malinauskas sakė, kad įgyvendinti A. Navicko profsąjungos prašymus kainuotų „šimtus milijonų eurų“.

Jis taip pat teigė, kad derybos su profsąjungomis gali vykti ir netrikdant ugdymo proceso.

Švietimo ministrė J. Petrauskienė situaciją žada komentuoti po derybų.

Trečią savaitę streikuojantys mokytojai teigia, kad nauja darbo pamokėjimo sistema yra neskaidri ir neteisinga. Švietimo ministerija atkerta, kad ji leido padidinti mokytojų algas.

Įsibegėjus streikams opozicija yra inicijavusi interpeliaciją švietimo ministrei.

Jaučia palaikymą

„Mokytojai miegojo miegmaišiuose ant grindų, kaip senais, gerais laikais. (...) Beveik parą laiko mokytojai laukia, kada ateis ministrė“, – BNS sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotoja Erika Leiputė-Stundžienė.

Ministerija ketvirtadienį paskelbė paankstinusi derybų su profsąjungomis laiką, jų pradžia numatyta 10.15 valandą. Ministrė atšaukė ketvirtadienio rytą planuotą vizitą į Panevėžį.

E. Leiputė-Stundžienė teigė, kad trečiadienio vakarą su pedagogais ministerijoje buvo susitikęs Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento vadovas Aidas Aldakauskas, trumpam pas mokytojus pavakare buvo užsukusi ir ministrė.

Pedagogus vakare aplankė ir kai kurie opozicijos politikai.

Ji tvirtino, kad ŠMM nakvoję mokytojai „jaučia švietimo bendruomenės palaikymą“.

„Gauname pranešimos per feisbuką, „Messenger“, mūsų klausia, kaip sekasi, ragina laikytis, keisti sistemą“, – kalbėjo E. Leiputė-Stundžienė.

GALERIJA

  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
  • Vyriausybė siūlo partijų susitarimą dėl mokytojų algų kėlimo, derybos ŠMM atidėtos
D. Labučio, M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (53)

Edcka

Viskas aišku, didžiausias švietimiečių išdavykas Jurgelevičius (derybose plaikantis tik SMM pusę) ir nekalbantis savo nesąmoningo projekto įgyvendintojas ir ministrę pakišęs Kazakevičius , bei Jovaiša savo svajonių pildytojas ----TAUTA JUS ILGA PRISIMINS-IŚDAVYKAI.

mėgstantis pajuokauti

atrodo mokytojai kai ožiai man įdomu kaip mano iš kur paims valstybė pinigų mokytojų algoms gal paims paskolą ir prašom mokytojai nes matai jie nenusileidžia ei pensininkai mūsų pensijos žymiai mažesnės nei mokytojų algos varom prie soc ministerijos kad pakeltų pensijas Kukuraiti ruoškis pensininkams kelk pensijas , Veryga kelk algas medikams tuoj visa Lietuva suvažiuos į Vilnių ir užims ministerijas - pavers nakvynės namais tikras cirkas vyksta ar tik neprisicirkinsime kaip Ukraina neduok dieve

NEMELUOKIT

Baikit vieną kartą tas nesąmoningas kalbas apie padidėjusias algas. Nuo rugsėjo 1-os jos sumažėjo 5-iais procentais. Ikimokyklinių įstaigų nuskriausti ir toliau ignoruojami.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS