Mirė Kovo 11-osios signataras S. Pečeliūnas | KaunoDiena.lt

MIRĖ KOVO 11-OSIOS SIGNATARAS S. PEČELIŪNAS

  • 37

Eidamas 68-uosius metus šeštadienį mirė Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Saulius Pečeliūnas, pranešė LRT radijas.

S. Pečeliūnas 1979 metais baigė Vilniaus inžinerinį statybos institutą, įgijo inžinieriaus kelininko specialybę. 1979–1990 m. buvo Miestų statybos projektavimo instituto vyresnysis inžinierius kelininkas.

S. Pečeliūnas politinėje veikloje pradėjo dalyvauti 1980-aisiais, bendradarbiavo leidžiant pogrindinį leidinį „Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“.

1988–1990 m. S. Pečeliūnas buvo Lietuvos Sąjūdžio Seimo narys, išrinktas į Atkuriamąjį Seimą ir trijų vėlesnių kadencijų Seimus.

1989–2001 metais jis buvo Lietuvos demokratų partijos narys ir pirmininkas, nuo 2003 metų – Tėvynės sąjungos narys.

S. Pečeliūnas taip pat buvo derybų su Rusijos Federacija dėl okupacinės kariuomenės išvedimo iš Lietuvos delegacijos narys.

Jis buvo apdovanotas Lietuvos Nepriklausomybės medaliu, Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi.

Kaip skelbia Seimas, urna su palaikais bus pašarvota Vilniaus laidojimo rūmuose Olandų gatvėje. Atsisveikinimas – gruodžio 6 dieną nuo 14 val. iki 20 val., gruodžio 7 dieną – nuo 9 valandos. Urna išnešama gruodžio 7 dieną 11.30 valandą.

Šv. Mišios bus aukojamos gruodžio 7 dieną 12.00 val. Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje. S. Pečeliūnas bus palaidotas Vilniaus Antakalnio kapinėse.

Lietuvos vadovai reiškia užuojautą

Prezidentas Gitanas Nausėda ir premjerė Ingrida Šimonytė šeštadienį pareiškė užuojautą dėl Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Sauliaus Pečeliūno mirties.

Anot prezidento, signataras buvo nenuilstantis valstybės patriotas, siekęs įtvirtinti valstybės gynybą kaip aukščiausią prioritetą, iki paskutinių gyvenimo dienų dėjęs pastangas tobulinant teisėkūrą valstybės valdymo krizių ir karo metu.

„Atminkime žmones, kurie savo darbu ir drąsa mums suteikė laisvę, kurią branginame ir giname“, – rašoma G. Nausėdos užuojautoje.

Pasak premjerės, S. Pečeliūnas buvo drąsi, nepalenkiamas vertybes savo gyvenimo darbais gynusi asmenybė.

„Būtent jis drauge su bendražygiais jau 1980-aisiais pogrindžio veiklomis ėmė ruošti dirvą mūsų valstybės atkūrimui, buvo aktyvus Sąjūdžio narys. Nuoširdi užuojauta velionio šeimai ir artimiesiems“, – rašoma I. Šimonytės užuojautoje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

Ne

smilgos linguoja,ne pelke,ne liunas. Palinkes irkluoja uolus Peceliunas! "Tetusis" pamoja : "Andante! Allegro!" - ir prakaitas sruva nuo partijos negro!

Eduardas Eismuntas

Taip, dabar youtube galima pamatyti kaip prieš ištįsus 35 metus Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio pirmininku, posėdžiui pirmininkaujant GRU darbuotojui A. Čekuoliui, Juliaus Juzeliūno, pirmiausia, o po to ir visų kitų, buvo pasiūlytas Ožys. Čekuolis pasakė, kad Sąjūdžiui vadovauti reikia "sukto ir klastingo", kokiu ir yra Ožys. Tarp siūlytojų buvo ir N. Dušanskio bendradarbis Jokūbas Minkevičius, ir Vaišvila, ir Tomkus, ir Žebriūnas ir t. t Visi siūlė Ožį. Nebuvo Petkevičiaus, Marcinkevičiaus, Prunskienės, Adomaičio ir kai kurių kitų. Tokių šestiorkų kaip Pečeliūnas, ten per kilometrą niekas neprileido.

Anonimas

NUSIVYLIAU KAI SUPRATAU...kad tie signatarai tai kvailų niekšų ir naivių žmonių sambūris kurio lyderiu buvo išrinktas satanistų ponas Lansbergis....Deja jį pasiūlė irgi apykvailis muzikos mokytojas Jūzeliūnas...menko proto bet nežabotų ambicijų žmogus....TAIGI TAI KAS DABAR YRA SU LIETUVA BUVO NULEMTA TADA.......Su gyliu liūdesiu...NO COMMENT
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS