Pareigūnai apie anoniminius skambučius dėl narkotikų: nusikaltimai buvo ištraukti iš šešėlio | KaunoDiena.lt

PAREIGŪNAI APIE ANONIMINIUS SKAMBUČIUS DĖL NARKOTIKŲ: NUSIKALTIMAI BUVO IŠTRAUKTI IŠ ŠEŠĖLIO

  • 5

Skelbiami pirmieji rezultatai. Pasak Vidaus reikalų ministerijos, veikų, susijusių su narkotikais, užfiksuojama vis daugiau. Tačiau mokyklose narkotikų pėdsakų mažėja. O kaip projektą vertina pačios mokyklos?

Prevencinis narkotikų mokyklose projektas, panašu, veikia. Ministerija sako, kad per pusmetį keitėsi ne tik mokyklose užfiksuojamų atvejų skaičius, bet ir bendruomenės požiūris. 

„Tiek mokyklų, tiek moksleivių, tiek tėvų bendruomenės įgijo naujų gebėjimų suprasti, kas yra tokie pažeidimai ir kaip juos atpažinti“, – kalbėjo Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Bandomajame projekte dalyvauja septynios mokyklos iš Vilniaus, Klaipėdos rajono ir Alytaus savivaldybių. Kiekvienai mokyklai sudarytas individualus planas.

„Vieni tveria tvoras, mes įrenginėjam kameras, stebėjimo sistemas, perkame detektorius. Jaunimas tą žino ir puikiai girdi“, – sakė Alytaus meras Nerijus Cesiulis.

„Šiuo metu yra apmokyti 143 bendruomenių pareigūnai penkiuose didžiuosiuose miestuose. Taip pat apmokyti ir mokyklų bendruomenių nariai“, – teigė A. Bilotaitė.

Kontroliuoti sudėtinga

Vienas pirmųjų prie projekto prisijungė Alytus. Tačiau, pasak Alytaus mero, kontroliuoti narkotikus mokykloje ne taip lengva, mat jų prekyba vyksta ir už mokyklos ribų.

„Vienoje mokykloje įrengėme 30 stebėjimo kamerų, septyniolika viduje, trylika lauko teritorijoje. Toje mokykloje situacija visiškai pasikeitė, tačiau, ar jaunimas negali paeiti 400 metrų ir nusipirkti parkelyje? Manau, kad ta situacija tikrai galima“,  – sakė N. Cesiulis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

„Mes turime užtikrinti saugią aplinką mokykloje visiems mokiniams, ypač tiems, kurie galbūt yra psichologiškai silpnesni, kuriuos gali paveikti“, – kalbėjo Klaipėdos rajono vicemeras Vytautas Butkus. 

Narkotikų prevencijai mokyklose taikomos minkštosios arba kietosios priemonės. Nuo susitikimų su tėvais ir psichologais iki pareigūnų patruliavimo ir daiktų patikros.

„Per 2022-2023 mokslo metus teisės pažeidimų, susijusių su narkotinėmis medžiagomis, nebuvo registruota. Per praėjusį pusmetį tokių nusižengimų jau yra registruota“, – pasakojo policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis.

Progresas – akivaizdus

„Progresas yra akivaizdus. Policijos pareigūnai tikrai lankosi gimnazijos teritorijoje“, – tikino Antakalnio gimnazijos direktorė Anželika Keršinskienė.

Policija sako, kad prie sėkmingų prevencijos rezultatų prisideda ir anoniminė skambučių linija. Teigiama, kad vasarį atsiradusi naujovė – pasiteisina.

„Per šių metų pirmąjį ketvirtį policija užregistravo 12 proc. daugiau nusikalstamų veikų, susijusių su narkotinių medžiagų apyvarta. Tai reiškia, kad tie nusikaltimai buvo ištraukti iš šešėlio“, – kalbėjo M. Akelaitis.

„Per vasario ir kovo mėnesius buvo 167 tokie pranešimai. Realizuota 22 proc. pranešimų. Iš viso konkrečiai pradėta penkiolika ikiteisminių tyrimų, kuriuose nustatyta dešimt asmenų, kurie galimai padarė nusikalstamas veikas“, – tvirtino A. Bilotaitė. 

Neramina neaktyvūs tėvai

Mokyklas vis dar neramina neaktyvūs tėvai. Dalis jų atsisako dalyvauti mokymuose ir nenori girdėti apie problemas dėl narkotikų. 

„Nuperkame geriausius mokymus, bandome supažindinti, kaip atrodo tie narkotikai, kaip atrodo vaiko akys, vaiko savijauta pavartojus. Ateina tik keli procentai tėvų. Jie įsivaizduoja, kad savivalda ir mokykla viską padarys“, – sakė N. Cesiulis.

„Penktadalis dešimtokų būna mieste po 22 val. Ir net pusė vaikų tėvų nežino su kuo jų vaikai leidžia laiką. Tai labai aiški indikacija, kad mums be galo svarbu kalbėti apie taisyklių turėjimą“, – teigė Vilniaus vicemerė Simona Bieliūnė.

Galutinių projektų rezultatų tikimasi sulaukti vasarą. Pasak ministerijos, tada ir paaiškės, ar prevencinis projektas bus plečiamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

WTF?!

Kodėl tėvai nenori girdėti?Nes patys arba vartoja arba tuo užsiima,o laikui atėjus, įtraukia ir savo vaikus!

Ono nistui

skambutis - budas susidoroti su narkotikais prekiaujanciu kaimynu ar pazistamu, bandanciu itraukti i narkomanija tavo vaikus. Ir - nieko daugiau!

Ano nistinis

skambutis - budas susidoroti su kaimynu,pazistamu. Ir - nieko daugiau!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS